Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nionde raka förlusten och Udinese sjunker som en sten

Vincenzo Montella konkurrerar, i övrigt har få andra tränare haft lika stora svängningar i toppligorna under säsongen som Udineses Massimo Oddo. En inledande förlust mot Napoli följdes av fem raka segrar som avslutade 2017. När Oddo och de andra friulierna skålade in det nya året låg spel i Europa som mål i horisonten.

Året inleddes med tre kryss och en vinst innan sviten som ännu inte tagit slut började. Förlusterna, de nio raka efter 1-2 i helgen mot Cagliari. Udinese är sex poäng ifrån nedflyttning med sex omgångar kvar och Massimo Oddo låter allt mer desperat efter varje ny förlust.

Det negativa klubbrekordet har rykt sedan ett par veckor tillbaka. Oroligheten har smugit sig in på Oddo som medger stora problem på planen och i spelarnas huvuden. Tränaren har försökt stötta laget och sett positiva reaktioner på träning, bara för se Udinese lamslås under helgerna.

ANNONS

”Vi tar alltid ledningen men blir därefter genast blockerade och släpper till två målchanser på tre minuter. Det signalerar att någonting är riktigt fel”, säger Udinesetränaren.

Oddo pratar om Udinese som ett fysiskt och kontringsstarkt lag med brister i passningsspelet, men som retirerar varje gång de går upp i ledning. Situationen för Udinese blir inte enklare av att bärande mittfältare som Barak, Jankto, Fofana och Bajić alla är unga och inte direkt förberedda på en bottenstrid.

”Jag vidhåller att det enbart är psykologiskt problem eftersom detta lag är rädd för att förlora, och när de tar ledningen oroar de sig över en kvittering. De är rädda för allt.

Jag insåg att detta var ett problem för fem eller sex veckor sedan. Jag har provat allt, moroten och påken, stöttning och kritik. Det är den svåraste delen av att vara tränare och den enda medicinen är ett positivt resultat”, säger Massimo Oddo.

ANNONS

Det är en träffande och ärlig analys den tidigare högerbacken från Milan och Lazio gör. Udinese imponerar sällan spelmässigt men har likväl flera spelare, läs ovanstående namn, med stor offensiv potential.

Lagets bästa målskytt heter Kevin Lasagna och har varit frånvarande i sex av dessa nio förluster. Mot Cagliari gjorde forwarden sitt nionde mål och gav gästerna ledningen efter tio minuter. Sedan började hjärnspökena som Oddo talar om.

På en frisparksretur elva minuter senare satte Leonardo Pavoletti, en som använder huvudet väl, sitt åttonde nickmål för säsongen. Udinese gick mot en välbehövlig poäng men sex minuter innan full tid nickade Luca Ceppitelli in en välbehövlig seger för sarderna.

Väl i nedflyttningszonen tror jag att risken för degradering är väldigt liten för Udinese. På onsdag väntar Napoli och ingen väntar sig något annat än det tionde raka nederlaget. Laget är på ritiro sedan förlusten förra helgen mot Lazio och fortsätter den de kommande dagarna.

ANNONS

Men någon ovanför Oddo har bevisligen tagit beslutet att bo och träna på annan ort. Tränaren själv är väldigt tydlig med vad han tycker om träningsläger som metod för att vända negativa trender.

”Av erfarenhet tycker jag det hjälper föga, det kan även vara kontraproduktivt. När du befinner dig i svårigheter behövs någon underhållning och att vara med familjen, med barnen”, säger Oddo enligt måndagens Gazzetta dello Sport.

I den normalt sett lugna norditalienska staden har känslorna bubblat bland de mest hårdföra fansen. Natten mot söndagen hängdes banderoller upp utanför Stadio Friuli som meddelade att fansen ”nu skiter i det här”, förödmjukade klubbens starke man Gino Pozzo och beskrev en ”frånvarande förening, spelare utan stake och supportrar med för mycket tålamod”.

Förtroendet för den 41-årige tränaren kan överleva en förlust på San Paolo men knappast en ytterligare sådan mot Crotone till helgen. Tidigare förbundskaptenen Ventura och Albaniens EM 2016-tränare De Biasi sägs stå redo. Oddo talar om att klubben ska göra de rätta valen och så även han själv.

ANNONS

Det inkluderar förstås också ett framtida beslut huruvida de ska behålla tränaren vid säkrat kontrakt. För en klubb som inte gått rätt vid någon tränarutnämning sedan ikonen Francesco Guidolin lämnade 2014 är det hög tid att ta rätt beslut.

****

Annat från omgång 32:

Fem 0-0-matcher är tangerat rekord för en omgång sedan trepoängssystemet infördes. Flest mållösa matcher har Inter spelat efter att ha misslyckats att vinna i Bergamo. Chanser saknades inte och Ivan Perišić tävlade mot Atalantas 19-årige gambier Musa Barrow om vem som skulle missa flest.

Inter har gått mållösa i tre raka matcher nu efter att ha gjort åtta på de två dessförinnan. Den här ojämnheten har nerazzurri inte råd med om det ska bli en Champions League-plats. En otroligt viktig match väntar på tisdag kväll när det hopplöst svängiga Cagliari gästar San Siro.

ANNONS

En vinst är ett måste om Inter inte ska falla tillbaka i samma hjulspår igen, men de kan välkomna tillbaka formstarke Marcelo Brozović efter hans avstängning i helgen.

Mållöst slutade det även mellan Milan och Napoli och båda lagen kommer vara besvikna. Milan för att de inte vunnit på fyra matcher och Napoli för att de tappar ytterligare till Juventus i toppen.

Utan att göra en dålig match klarade Napoli inte av att utnyttja de hål i fyrbackslinjen som avstängde Bonucci och skadade Romagnoli lämnade. Istället spelade opålitlige Zapata och iskalle Musacchio, trots det lyckades Milan styra Napolis anfall förvånansvärt ofta ut mot kanterna.

Det försvarsspelet kompletterades av en rätt bra offensiv med Nikola Kalinić längst fram. Kroaten fick chansen att bygga vidare på det sena målet mot Sassuolo förra helgen men hans svaga eftermiddag slutade med ett byte mot André Silva och nya burop från publiken.

ANNONS

Det låga bolltempot och bristande rörelsen har kännetecknat Napolis spel de senaste veckorna. Laget energi verkar sina och de har fått förlita sig på sena mål under matcherna. Det var på vippen att bli ett sådant igen om det inte varit för Donnarummas fantastiska räddning på stopptid.

Inhopparen Milik, klart piggare än Mertens trots den långa skadefrånvaron, fick chansen att göra mål för andra matchen i rad. Milanmålvakten läste dock polackens avslut mot det bortre hörnet. Milik hade nog gjort mål där med fler matcher i benen men för Donnarumma var det en personlig revansch mot alla kritiker.

19-åringen har haft en tuff säsong med flertalet misstag och ständiga diskussioner kring målvaktens framtid. Bortafansen anklagade honom för att ”förråda” sin hemstad och mycket talar för en flytt i sommar när motståndarnas keeper Reina anländer till Milanello.

ANNONS

”Det var en av de vackraste räddningarna i min korta karriär”, kommenterade Donnarumma efteråt. Gazzetta dello Sports Fabio Licari beskrev den som ”Cristiano Ronaldos bicykletamål omvänt”.

Räddningen hjälper kanske inte Milan så mycket i tabellen men har desto större betydelse för guldstriden. Om både Napoli och Juventus gör jobbet i veckan är syditalienarna tvingade att vinna seriefinalen på söndag kväll i Turin då sex poäng skiljer lagen åt.

Händer det finns fortfarande titelchansen inom räckhåll för Partenopei. Om inte kan scudetton lika bra delas ut till Juventus samma kväll.

Inga pris kommer delas ut till spelkvalitén på Olimpico igår kväll. Men det var ett underhållande och pulserande huvudstadsderby mellan Lazio och Roma på delad tredjeplats. Framförallt var derbyt tillbaka på sen söndagstid efter flera säsonger med avsparkstider anpassade för större säkerhet.

ANNONS

Urkraften i båda kurvor gick visuellt fram genom två otroligt snygga koreografier, främst den från Lazios Curva Nord. Det ljusblå hemmalaget såg också bättre ut under stora stycken av matchen. Roma fick en väntad reaktion efter urladdningen mot Barcelona men var ändå närmast att avgöra matchen på slutet.

Edin Džeko fick tre lägen inom loppet av en minut. En nick som Strakosha räddade, en ny nick i ribban, och ett distansskott som fräste utanför stolpen därefter. Tio minuter tidigare hade Stefan Radu dragit på sig sin andra varning, vid båda tillfällena onödiga handpåläggningar. En måste begära mycket mer av Lazios mest rutinerade spelare, utvisningsrikt derby eller inte.

Džeko tycker jag där visade varför han är en mer mångsidig och farlig anfallare än skytteligaledaren Ciro Immobile. I Lazio var det Sergej Milinković-Savić och inhoppande Luis Alberto som stod för det mesta i en mittfältsduell som de vann knappt.

ANNONS

Milinković-Savić fintade, överarbetade, manade på Strakosha vid utsparkarna med tio man, och sköt från egen planhalva på tilläggstid när Alisson stod utanför eget mål. Den sortens självförtroende spelar serben med men det räckte inte längre än till 0-0.

De bittra rivalerna kan enas i belåtenheten med en poäng var efter väldigt speciella Europaöden i veckan för båda lagen. Bara Romas kommer dock att fortsätta och ställer stora krav på spelartruppen under säsongsavslutningen. Patrik Schick hade åter svårt att fylla det kreativa tomrum som Diego Perotti lämnar i ligaspelet.

Det blev bättre med Cengiz Ünders inhopp men Eusebio Di Francesco har i flera ligamatcher sökt efter den rätta formationen att rotera med, utan någon lycka. Det återstår att se om det går att pussla in Perotti i veckans 3-4-1-2-uppställning med Nainggolan bakom Džeko.

ANNONS

Hederomnämnande vill jag ge Lazios 20-årige mittback Luiz Felipe som klarade av sitt första Romderby med bravur. Uppmärksamhet förtjänar också de män som klädde ut sig till karaktärer från spelet God of War (?) på ena långsidan. Tappert försök men det finnas alltid figurer i Roms båda kurvor som är mer ”redo” för krig under derbyn.

Hela söndagen var faktiskt inte mållös. Juventus slog Sampdoria hemma med 3-0 och skaffade sig ett sexpoängsavstånd till Napoli som de med historien i ryggen inte ska tappa. Under de 23 säsonger som gått sedan Italien införde trepoängssystemet har laget som lett Serie A med sex omgångar kvar tappat ledningen vid endast tre tillfällen (Lazio till Milan 1999, Juve till Lazio året efter, Inter till Juve 2002). Men då var poängavstånden bara tre eller fyra pinnar.

Efter det bittra uttåget mot Real Madrid hördes röster från Juventushåll som proklamerade att ”Sampdoria ska betala för vår ilska från Madrid”. Max Allegri erkände också att fansens uppmuntrande stöd innan avspark ”vred om mina bollar igen för sättet som vi åkte ut på”. Men den vreden märkte inte jag på Juventus i första halvlek, snarare trötthet.

ANNONS

Det förändrades när Douglas Costa ersatte en skadad Miralem Pjanić innan halvtid. Brassen behövde bara en dryg minut innan han slog ett inlägg som Mario Mandžukić styrde in i mål. Anfallaren petade Gonzalo Higuaín från centerplatsen och med tanke på att argentinaren på nytt misslyckades att göra mål mot de bästa i Europa det behöver inte vara sista gången.

Douglas Costa är på väg mot storformen och assisterade i andra halvlek till Benedikt Höwedes 2-0 och Sami Khediras 3-0. Höwedes gjorde sin blott andra start i vitsvart i Mattia De Sciglios skadefrånvaro, Khedira sitt åttonde ligamål.

Det är första gången på 25 år som två tyskar gör mål för Juventus i samma match. Då hette spelarna Jürgen Kohler och Andy Möller. Någon autobahn till ligatiteln är det inte än, men Juventus var de enda i toppen som fick jubla denna målsnåla helg.

ANNONS

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-04-16 kl 23:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto