POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Guldstriden fick nytt liv men nu är Napolis bränsle slut

Det var roligt så länge det varade. För Napoli och dess tusentals anhängare på Artemio Franchi igår var det närmare bestämt åtta minuter. Så lång tid levde euforin kvar efter den monumentala seger på Juventus Stadium förra söndagen innan Kalidou Koulibaly, hjälten då, blev frilägesutvisad.

Florensaftonen skulle gå i ljusblått men inte i Napolis nyans, utan ”Cholito” Simeones argentinskt blåa färg. Det var han som sparkades ner av Koulibaly och det var Simeone som gjorde hattrick mot laget som gått trettio bortamatcher i rad utan att förlora.

Napoli hade inget motmedel inför det faktum att de skulle spela med en man mindre i över åttio minuter. Till en början höll defensiven ihop ganska bra. Men anfallsspelet blev lidande av att Maurizio Sarri valde att fortsätta med en fyrbackslinje och byta ut Jorginho efter utvisningen.

Mertens förblev isolerad och lika kall uppe på topp som han varit hela våren. Arek Milik ersatte honom i andra halvlek men hittade varken lägen eller hade en touch som kunde göra någon nöjd.

När sedan Giovanni Simeone gjorde ledningsmålet elva minuter innan paus hade Fiorentina dyrkat upp matchen. Av farten gjorde argentinaren ett till efter timmen spelad och satte slutresultatet till 3-0 på tilläggstid.

Simeone sprang sönder mittbacksparet med Raul Albiol och nyinkomne Lorenzo Tonelli. Det säger en del att Napoli tvingas lita till Tonelli och Vlad Chiriches som mittbacksreserver, än mer att Tonelli i det här fallet inte pallar när det blåser som mest. Det sätter fingret på ett vid det här laget uttjatat men fortfarande högaktuellt ämne, Napolis truppbygge.

En kan tycka att Napoli borde profitera på bortvaskningen av Europa League tidigare under våren. Men inte ens efter dubbelmötet mot Red Bull Leipzig har Partenopei hållit distansen som många hoppats på. På de tio efterföljande matcherna har Napoli vunnit fem, kryssat tre och förlorat två.

Det håller inte om titelkonkurrenten heter Juventus och är som starkast på våren. Trötthet borde vara en faktor att utesluta i detta fall men är det uppenbart att energin sinat under våren, inte minst hos nyckelspelare som Hamšik, Mertens och Insigne.

Sarri har många fantastiska sidor i sin tränargärning men att endast ge speltid till en kärna på 15-16 man har inte fungerat. Det skulle ha kommit minst ett nytt namn i vintras för att ge lite liv i truppen framåt våren. Till slut uppenbarades inte bara den bristande bredden i Napoli.

Även det faktum att de investerat mindre i startelvan jämfört med konkurrenterna visar sig nu. Den lilla men nödvändiga kvalitén för att orka leverera under en lång säsong finns inte i Napoli där presidenten De Laurentiis håller hårt i plånboken.

Neapel fick sitt segerparty och firade som det var 1990 efter vinsten mot Juventus. Den festen fick ett abrupt slut igår och nu är gulddrömmarna släckta. Juventus kan förlora mot Roma i näst sista omgången men det finns ingen chans att de tappar poäng i hemmamatcherna mot Bologna och Hellas Verona.

Bologna brottas med formen, har inget att spela om och tränaren Roberto Donadoni är på väg bort. Hellas Verona är i praktiken avsågade. Efter denna starka säsong blir det framöver intressant att följa Napoli och hur de kommer bygga truppen för att fortsätta hålla jämna steg med Juventus.

Den förgående sommaren genomgick Fiorentina en totalrenovering och under våren har nästan alla bitar fallit på plats efter en kritiserad mercato. Utvisningen underlättade förstås men igår spelade La Viola dess bästa fotboll för säsongen med nästan idel nyförvärv på planen.

Respektlösheten och pondusen hos tonårige mittbacken Milenković, vänsterbacken Biraghis giftiga vänsterfot och löpradien hos Benassi, för att nämna tre som jag tidigare inte uppmärksammat. Den nye kaptenen Badelj var tillbaka och dikterade mittfältet med Veretout.

Men detta var Giovanni Simeones match och hans definitiva genombrott i Fiorentina. Centerforwarden låg på tio mål inför helgen och har varit ifrågasatt och tyngd av prislappen på 15 miljoner euro från i somras. Nu är det inte många som betvivlar på 22-åringens kapacitet längre efter karriärens första hattrick.

Det tvivlades bland fans om Fiorentina verkligen skulle ge arvfienden Juventus en hjälpande hand mot den sjunde raka scudetton. Det var aldrig något snack varken på planen eller läktarna och Viola har fortfarande chans på spel i Europa. Och som oftast är det den gamla damen som ler sitt vinnarleende till slut.

****

Annat från omgång 35:

Kampen om Champions League-platserna lever i allra högsta grad. Lazio tog en mycket viktig bortaseger mot Torino och distanserade Inter på femteplatsen med fyra poäng. Men redan efter en kvart drabbades Lazio av en chock när skytteligaledaren Ciro Immobile drog baksidan av låret.

För örnarna tog det en bra stund att lyfta efter de sett Immobile linka av och Luis Alberto missade en straff efteråt. I andra halvlek var det bättre fart på gästerna när Sergej Milinković-Savić tog hänförarrollen med Immobile borta.

Serben nickade på hörna in matchens enda mål och var bästa laziale på planen. Med Immobile möjligen borta resten av säsongen kommer ansvaret ligga ännu mer på mittfältarens geni och biffiga axlar. Felipe Caicedo visade en del finess och mycket styrka som inhoppare igår men är långt ifrån en avslutare i Immobiles klass.

Torinos säsong tog slut efter förlusten mot Atalanta förra helgen och laget kändes trött och oinspirerat igår. Lazio möter formstarka Atalanta hemma i en högintressant match nästa omgång. Fyra poäng är mycket i det här skedet av säsongen, men jag tror ändå vi får se en riktig thriller om den sista CL-platsen i sista omgången mellan Lazio och Inter på Olimpico.

Roma står på lika många poäng som Lazio efter 4-1 hemma mot Chievo. Patrik Schick inledde målskyttet och gjorde mål för andra matchen i rad. En formidabel Edin Džeko gjorde mål på båda sidor om halvtidsvilan, däremellan brände Chievo en straff som Alisson räddade.

Juan Jesus avslutade en mindre lyckad vecka med att bli frilägesutvisad i momentet innan. Det hjälpte inte ett håglöst Chievo och frågan som måste ställas är om detta är året då de flygande åsnorna faller ner på jorden?

Chievo har i alla fall fallit ner under nedflyttningsstrecket efter en lång tids regression. Tre vinster har Veronalaget skrapat ihop sedan november och igår fick tränaren Roberto Maran sparken efter tre och ett halvt år i klubben. Assisterande tränaren och förre Chievobacken Lorenzo D’Anna får tre matcher att rädda klubben kvar i Serie A.

Bortom räddning är den andra Veronaklubben Hellas efter 1-3 hemma mot SPAL. President Setti insisterade på att det inte är någon mening att byta ut tränaren Pecchia med tre matcher kvar och tillade att ”tränarbyten inte alltid hjälper”.

Stämningen runt Scaglieri har varit infekterad en längre tid med fans som vänt laget ryggen och krävt Pecchias avgång. Istället har sportchefen Fusco fått lämna under våren, men det ändrar inte faktumet att Hellas Verona spelat sämst i Serie A denna säsong. En oviss framtid i B väntar nästa säsong.

Crotone är på väg att göra det igen. Efter segrar mot Udinese och Sassuolo med 4-1 igår är avståndet tre poäng ner till nedflyttningsplats. Marcello Trotta gjorde två mål mot klubben som äger honom och vårsensationen Simy gjorde resterande två.

Bicykletan mot Juventus i förrförra omgången följde nigerianen upp med två inte lika rena mål igår. Det första stötte han omedvetandes in med axeln. Det andra kom efter en vändning i slow-mo och ett ännu långsammare skott förbi Consigli. Likväl är anfallaren en stor orsak till att Crotone har chans att fixa kontraktet.

Udineses förlustsvit stannade vid elva matcher. Juventus förra mittbackspar med Igor Tudor och assisterande Mark Iuliano är kanske Serie A:s coolaste tränarduo, men nya på jobbet kunde de inte förmå Udinese att vända trenden.

Trots en man mer sista halvtimmen hamnade de åter i underläge borta mot Benevento efter att ha tagit ledningen. Att förändringens vindar ändå blåser i Udinese visades när de, tro det eller ej, vände Beneventos ledning på ett par minuter genom två måltjuvsmål av Kevin Lasagna.

Udinese är ännu inte botade dock. I den nittionde minuten nickade Bacary Sagna in sitt första mål för klubben på en hörna. Tre poäng skiljer Udinese från Chievo på 18:e plats och på söndag kommer Inter på besök för ett riktigt ångestmöte.

Efter tre månaders skadefrånvaro välkomnar vi Miguel Veloso tillbaka till fotbollsplanen. Hans Genoa förlorade med 1-3 borta mot Atalanta, men portugisen gjorde veckans snyggaste mål på en frispark i den 45 minuter långa comebacken.

****

Fotbollen i Verona upplever inte sin bästa stund just nu. Men stadens tredjelag Virtus Verona kan glädja de fåtalet fans som finns i staden med en uppflyttning till Serie C. Virtus fanskara kommer från Veronas östra arbetardel och är tvärtemot den övriga staden känd för en benhård vänsterpolitik.

Fansen har vänskapsband med andra likasinnade supportrar i Livorno och Marseille. När Virtus senast var uppe i Serie C blev Verona första stad att ha tre klubbar med i de professionella divisionerna. I höst kan Verona alltså stoltsera med ett lag i de tre högsta serierna.

Lite högre upp i seriepyramiden tog Padova förra helgen steget upp till Serie B från den norra C-divisionen. I lördags blev det klart att Livorno gick segrande ur den toskanska kampen mot Siena och Pisa i den andra C-divisionen, och efter sex år i C gick Lecce igår upp till Serie B som vinnare från den södra divisionen.

Väldigt roligt med tre klassiska klubbar med engagerade supporterskaror i den näst högsta divisionen till hösten. För resterande topplag i Serie C väntar inom några veckor ett maratonlångt playoff om den sista uppflyttingsplatsen.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-04-30 kl 17:58

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto