Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Konsten att härska utan att söndra en liga

Om några timmar kan Juventus ta det sista avgörandet steget mot den sjunde raka scudetton. Ett Bologna utan varken form eller något att spela för ska defileras, och då har den gamla damen råd att förlora borta mot Roma i nästa omgång och ändå behålla försprånget när avsågade Hellas Verona besöker i Juventus Stadium i den sista omgången.

ANNONS

Men oavsett vad som händer ikväll lär det inte på något sätt toppa efterspelet till Inter-Juventus förra lördagen. Efter en mängd konstiga och inkonsekventa domslut, med och utan VAR:s hjälp, har domaren Daniele Orsato fått ta raseriets konsekvenser från olika håll. Det rapporteras att han fått polisbeskydd runt hemmet i Veneto under veckan.

Dagen efter matchen satt Napolis Maurizio Sarri på en presskonferens och talade om toppstriden efter lagets förlust mot Fiorentina. Tränaren insåg att titelchansen höll på att glida hans lag ur händerna och talade om det negativa som Juventus dominans fört med sig.

Sarri tog Premier League som ett exempel på en liga som attraherar popularitet tack vare konkurrenssituationen i toppskiktet. Han talar om att klubbarna som försöker utmana Juventus kommer förlora fans, kort sagt eftersom dessa lag aldrig vinner.

ANNONS

Sarri har fel i en sak och det är att klubbkärlek kan manifesteras på fler sätt än framgångar och titlar (även om det senare underlättar tillkomsten av nya fans). Men tränaren formulerade en intressant frågeställning med meningen ”om vi utarmar hela systemet kommer även de rika bli utarmade”.

Tendensen runt Europas toppligor är tydlig. Ett fåtal klubbar har den exklusiva rättigheten till att utmana om de stora titlarna. I Tyskland är FC Bayern än mer överlägsna än Juventus är i Italien och vann på ett sedvanligt sätt sin sjätte raka titel flera veckor före slutomgången.

I Ligue 1 studsade Paris Saint-Germain tillbaka efter Monacos dunderprestation förra året och pulvriserade allt motstånd. Samtidigt har varken PSG och Bayern kunnat ta det sista steget i Champions League de senaste fem åren, mycket på grund av att överlägsenheten på hemmaplan blottar dessa två lag i Europa.

ANNONS

Juventus kan också ställa sig till den skaran. Serie A är på frammarsch vilket Romas framgångar i säsongens CL visar. Men Roma är fortfarande i början på livet efter Totti, i Napoli vet ingen vad som kommer hända i sommar och Milanolagen har inte växlat upp med nya ägare. Vid en sjunde scudetto ter sig den löjeväckande tanken om tio raka guld inte omöjlig alls.

Detta scenario gynnar knappast Juventus i längden. Samtidigt har anti-Juvevärdena runt om i Italien nått pre-Calciopolihalter. Tidigare Interpresidenten Massimo Moratti får flashbacks från tiden innan Juventus bestraffades med en nedflyttning och VD:n Alessandro Antonello menade att ”alla kunde se” när Allegri med en vänskaplig jargong berömde Orsatos insats till fjärdedomaren Tagliavento.

Napolipresidenten De Laurentiis talar om ”en underkastelse från domarna mot Juventus” men hakar ironiskt på tesen att Uefas domarbas Collina för en agenda mot italienska lag, en konspiration som drivs av just Juventus.

ANNONS

Att Juventus får fördelar i egenskap av Italiens största klubb, uppbackad av en av landets mäktigaste familjer är inga nyheter. Det gäller även storklubbar i andra toppligor. Men när det når punkten då allting blir för uppenbart, då kommer Juventus förlora på sin egen överlägsenhet.

När diskussionerna om fördelar och makt tilltar och blir högljuddare mot Juventus blir följden att misstänksamheten mot systemet blir större, och en revolt kommer närmre annalkande.

För Juventus gäller det att slingra sig undan läget de satt sig i och flytta fokus från spelet vid sidan till det som faktiskt händer på planen. Där är Juventus bäst och de kommer snart fira en till scudetto. För klubbens eget bästa gäller det att välja sina strider rätt framöver.

Ingen kommer vinna på en förutsägbar liga med ett infekterat debattklimat, som blivit än mer komplext med VAR:s intåg. Varken fans, möjliga investerare eller klubbarna som försöker bryta den vitsvarta dominansen.

ANNONS

Juventus tydligaste härska- och söndraövning de senaste åren skedde för två somrar sedan när de avväpnade närmaste konkurrenterna Roma och Napoli med att aktivera utköpsklausuler på Pjanić och Higuaín. I sommar har Juventus flera anledningar att låta bli.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-05-05 kl 18:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto