Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Slutet på Napolis gyllene era under Sarri?

Bolognas Simone Verdi kanske gav några juventini skrämselhicka med sitt straffmål i första halvlek på Juventus Stadium. Eller när Emil Krafth träffade stolpen i mitten av andra halvlek. Men hemmalaget vände matchen på mindre än en kvart efter paus och tog en väntad seger som släckte hoppet Napolifansen eventuellt fått efter Verdis mål.

ANNONS

Mer oväntat, eller inte, var att Napoli självt skulle tappa poäng hemma mot Torino. Två gånger om gick Partenopei miste om ledningen och matchen slutade 2-2. Den som såg Torinos trötta prestation i förra omgången mot Lazio blev förvånad. Men Napoli verkade än mer slutkörda så här sent på säsongen än motståndaren.

Med ett sexpoängsförsprång med två omgångar kvar är det bara att gratulera Juventus till lo scudetto. Drömmen levde länge för Napoli, men bristen på ork, kvalité och slutprodukt blev för uppenbar till slut. Symboliskt nog rasade en mur utanför Stadio San Paolos Curva A igår.

Supportrarna på plats hyllade laget och riktade sitt vrede mot domarna och presidenten för scudettodrömmen som inte realiserades. ”Säsongen 2018/19: bespara övergångssummorna, domarna är de riktiga kapen”, löd en banderoll på arenan.

ANNONS

Den stora frågan är om Maurizio Sarri förblir Napolis tränare kommande säsong. 59-åringen har en utköpsklausul på åtta miljoner euro som kan aktiveras innan maj månads slut. Tränaren har själv inte bestämt sig men presidenten Aurelio De Laurentiis talar nu öppet om ett liv efter Sarri.

Det var i helgen som Napolipatronen gav flera intervjuer till olika mediekällor. På ett väldigt öppenhjärtligt sätt talade filmproducenten om VAR-utmaningarna, ”domarnas underkastelse till Juventus” och en ”förfalskad liga”. Han bekräftade förhandlingar med Sportings målvakt Rui Patricio som ersättare till Reina och pekade också på Bayer Leverkusens Leno som ett alternativ.

De mest laddade citaten berörde tränarfrågan. De Laurentiis önskar att Sarri väljer att stanna men medger att han med tanke på Sarris vemodighet hållit utkik efter tränare ända sedan oktober. Sampdorias Giampaolo ligger närmast till hands om den nuvarande spelfilosofin ska behållas, å andra sidan vore Antonio Conte ”en perfekt överste för att försäkra om att regler respekteras”, säger De Laurentiis om sin vän.

ANNONS

Presidenten beskyllde Sarri för den uteblivna scudetton eftersom tränaren inte använt sig av tillräckligt många spelare under en säsong som inleddes i augusti med Champions League-kval och där bränslet nu är slut. Sarris ovilja att rotera i truppen har i sin tur orsakat klubben problem på transfermarknaden eftersom ”spelare blev rädda över att inte få spela”, enligt De Laurentiis.

Sarri då? Han bemötte presidentens åsikter och insisterade på att kritiken inte måste besvaras. ”Han har låtit mig leva ett extraordinärt äventyr, det som tränare för laget jag höll på som pojke, sa tränaren om De Laurentiis.

Sarri och De Laurentiis har käbblat offentligt tidigare, för att sedan låtsas som att ingenting har hänt. Rubriker som påstår att deras relation är sämre än någonsin kan därför tas med en nypa salt. Men Napoli står vid ett vägskäl i tränarfrågan den här gången.

ANNONS

Aurelio De Laurentiis må ha udda citat och teorier om sporten. Men presidentens fotbollskunskap ska inte underskattas. Därför borde han egentligen inte nämna Contes namn överhuvudtaget, en tränare vars spelfilosofi inte direkt rimmar med truppen Napoli sitter på i dagsläget.

Oavsett hur denna saga slutar kan ingen ta ifrån Maurizio Sarri det han byggt under tre säsonger. Napoli är en vinst ifrån att slå klubbrekordet i antal poäng på en säsong. Men ovissa tider väntar framöver där inte bara frågetecken hopas över tränaren, utan flera nyckelspelare också.

Jorginho är en av dem som har Premier League som en tänkbar destination i sommar. I söndags grät mittfältaren öppet efter krysset och förkroppsligade vad de flesta Napolifans känner efter en säsong med storartade förväntningar som långsamt byggts upp.

ANNONS

På andra sidan kunde Walter Mazzari stå och le. Torinotränaren var den som gav De Laurentiis Napolis första pokal sedan övertagandet 2004, i den klassiska 2-0-vinsten mot Juventus i Coppa Italia 2012. Trots allt det som Sarri åstadkommit kommer tränaren stå med noll titlar i prisskåpet vid ett försommaravsked från Neapel.

****

Annat från omgång 36:

Boka in söndagen den 20:e maj i kalendern! Det är upplagt för en helt avgörande match om den sista Champions League-platsen då mellan Lazio och Inter på Stadio Olimpico. Efter Lazios poängtapp hemma mot Atalanta skiljer bara två poäng mellan fyran Lazio och femman Inter.

Atalanta tog ledningen redan efter två minuter genom 20-årige sensationen Mousa Barrow. Den gambiske anfallaren har gjort tre mål på tio matcher, lika många som danske konkurrenten Andreas Cornelius och bara ett färre än Andrea Petagna – som spelat 19 matcher mer än Barrow.

ANNONS

Kvitteringen kom i mitten av halvleken genom Lazios centervikari Felipe Caicedo. Skönt för ecuadorianen då det spekulerats kring att Inzaghi skulle välja en elva utan anfallare i Immobiles frånvaro.

Den som spelade fram till Caicedos öppna mål heter Luis Alberto och utgick även han skadad kort efter målet. Caicedo byttes ut i början på andra halvlek och Milinković-Savić flyttades upp på topp. Med Lucas Leiva och unge Alessandro Murgia på innermittfältet blev Lazio lättlästa och kreativiteten lidande, något Luis Albertos ersättare Felipe Anderson inte förmådde ändra på.

Det är egentligen inte så konstigt. Det är ändå skytteligaledaren Immobile och assistkungen Alberto som Lazio fick klara sig utan. Tillsammans har de gjort 40 av lagets 85 mål. Atalantas bästa målskytt Josip Iličić började dock på bänken och kom in efter paus för Barrow.

ANNONS

Den senare är en hal anfallare och jämförs inte utan anledning med Samuel Eto’o. Men med Iličićs aviga och rörliga anfallsspel blev Atalanta ännu farligare och tog över matchen. Hade det inte varit för en serie svettiga räddningar av Thomas Strakosha hade hemmalaget inte ens fått med sig en poäng.

Nu blir den kanske värdefull trots allt i kampen mot Inter. Nerazzurri vann borta i Udine mot ett hemmalag som inte fått någon Tudor-effekt. 4-0 slutade det efter mål av Ranocchia, Rafinha, Icardi och Borja Valero, och hemmafansen skanderade sparkade tränaren Oddos namn.

Det spelade ingen roll att Inter var skade- och avstängningsdrabbat. Udinese ser ut att spela utan självförtroende och moral, och var närmast uddlösa framåt. De kan ändå räddas vid en vinst mot seriens sämsta lag Hellas Verona kommande helg. Men nu är avståndet bara en poäng ner till Cagliari på 18:e platsen och antalet matcher utan seger tickar upp till 13.

ANNONS

Den instrumentale Rafinha gjorde sitt första mål för Inter under första halvlek. Brassen hade läge att spela en fri Antonio Candreva till vänster men avslutade klokt nog själv. Candreva står fortfarande otroligt nog på noll mål den här säsongen.

Roma tog en blytung seger på Sardinien och skickade Cagliari under strecket. Hemmalaget fick flera chanser när Romaspelarna slarvade och gav bort lägen, men Cengiz Ünders mål blev det enda och markerar turkens betydelse i Roma den här våren.

Läget är prekärt för Cagliari som kan få ångra säsongens tidiga tränarbyte grovt. Förmodligen har de redan gjort det. Diego Lopez sitter alltjämt kvar och lär fortsätta under de svåra matcherna mot Europajagande Fiorentina och Atalanta. Uppgiften blir inte enklare av att mittfältsregissören Luca Cigarini är avstängd ytterligare en match.

ANNONS

Roma och Juventus möts på söndag kväll i en match med lite speciella förutsättningar. Roma behöver en poäng för att säkra spel i nästa säsongs Champions League, Juventus en pinne för att vinna lo scudetto. Ska Roma nöja sig med oavgjort och låta Juve fira titeln framför dem? Tveksamt.

Tre lag parkerar på 34 poäng, en ovanför Cagliari. Förutom Udinese är det också Chievo och Crotone som spelade en supermatch för överlevnad. De flygande åsnorna lyfte över nedflyttningsstrecket i nye tränaren Lorenzo D’Annas första match efter 2-1-vinsten

Den förre Chievobacken var klubbens Primaveratränare när tog över efter förra helgen, med en enda huvudtränarerfarenhet från alplaget Südtirol tidigare i karriären. Chansingen på en man som spenderade 13 år som spelare i Chievo kan ändå bli lyckad. I detta ovana läge tar klubben alla medel till buds och dumpade biljettpriserna till en euro mot Crotone.

ANNONS

Få spelare har haft lika mycket problem med knäskador under 10-talet. Men igår satte Giuseppe Rossi sitt första Serie A-mål sedan 2014 och dedikerade det till hans förre tränare Sir Alex Ferguson. Oscar Hiljemark spelade sedan fram till Gianluca Lapadulas 2-1 och vändingen för Genoa mot Fiorentina var ett faktum.

Detta Fiorentina är dock inget vanligt lag när det kommer till moral och laganda. Hjälpta av utvisningen på Genoas Pandev vände de matchen i andra halvlek efter mål från fransmännen Eysseric och Dabo.

I omklädningsrummet efteråt sjöng hela truppen Davide Astoris namn och firade att drömmen om Europaspel lever ännu. Kampen om eventuellt tre EL-platser är lika hård som den i övriga ändar av tabellen.

På söndag möts sexan Milan och sjuan Atalanta i Bergamo. I den sista omgången reser Fiorentina för att möta Milan. Den som söker spänning i Serie A behöver bara kolla nedanför topp-två för att inte bli besviken.

ANNONS

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-05-08 kl 10:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto