Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
29v

Ancelotti-Sarri: Ett steg bakåt och två framåt för Napoli?

Aurelio De Laurentiis väntade och väntade tills tålamodet försvann. Redan i helgen klargjorde Napolipresidenten att tid inte fanns mer för Maurizio Sarri att fundera, den deadlinen var borta. Uttalandet var inte tomt prat eller det återkommande käbblet de emellan som varit så vanligt under tränaren Sarris tre år i Napoli.

Igår kväll satte sig De Laurentiis och sportchefen Giuntoli med Carlo Ancelotti för möte i Napolipatronens Romvilla. Tre timmar senare hade parterna kommit överens. Carlo Ancelotti ska bli Napolitränare i sommar. Maurizio Sarri fick en farvältweet av filmproducenten De Laurentiis idag.

Det blev inget Hollywoodslut för Sarri. Napoli gick på tomgång under de två avslutande månaderna och inte ens bortasegern mot Juventus hjälpte laget att hitta energi till de sista fyra omgångarna.

Sarri envisade med att spela samma kärna på 14-15 utespelare i match efter match och vågade inte chansa med namn som agerade i spelartruppens periferi. Eftersom utfallet inte blev en scudetto hade Napoli behövt genomföra nödvändiga förändringar i truppen till sommaren.

Nu är inte det Sarris problem längre. På ett sätt är det svårt att förstå hur en klubbledning (läs De Laurentiis) väljer att göra sig av med en tränare som spelat in 91 poäng under säsongens Serie A, det högsta någonsin för ett andraplacerat lag.

Möjligen hade Maurizio Sarri nått vägs ände med laget. Under nuvarande klubbfilosofi kunde jag bara se det gå sakta utför vid Vesuvius fot. När Sarri väl öppnar munnen kommer han skylla det uteblivna ligaguldet på inaktiviteten under transferfönstren. De Laurentiis i sin tur hävdar att potentiella nyförvärv väljer bort Napoli för att speltid inte på något sätt kan garanteras.

Under de senaste tre åren har Napoli blivit ett av de största gunstlinglagen i Europa. Maurizio Sarri kan ta åt sig hela den äran, och kanske har det blivit för mycket för visionären De Laurentiis, mannen som en gång räddade klubben från undergång.

Nu får han istället en mer lättjobbad tränare. Aurelios ego må vara stort, men han är verkligen ingen Silvio Berlusconi eller Florentino Perez. Han är inte ens en Nasser Al-Khelaifi, affärsmannen från Qatar som rattar Paris Saint-Germain.

Samtliga dessa namn har Carlo Ancelotti haft över sig under de tio senaste åren. I Napoli kommer Ancelotti bli namnet med stort N, till skillnad från Sarri som hämtades från Empoli och som av vissa fortfarande betraktas som en ”provinstränare”.

Eftersom Napoli blivit så bundet och förknippat med Maurizio Sarri kommer Ancelotti få det tufft på alla plan under det inledande halvåret. I en trupp där ett stjärnskott som Piotr Zielinski tjänar EN miljon euro i månaden kommer de flesta spelarna se fram emot att samarbeta med en så aktad tränare som Ancelotti.

Andra kommer känna sig besvikna över att förlora Sarri och söka sig efter nya adresser. Spelaromsättningen kommer bli stor för Partenopei i sommar och en ny spelmodell ska gnuggas in.

En kan undra varför Ancelotti valde just Napoli av alla stora klubbar i världen? Den påstådda lönen på sex miljoner euro per år kan hinta om att transferstrategin hos den snåle De Laurentiis är på väg att förändras med Carletto i stallet. Hur skulle han annars kunna locka dit tränaren?

Carlo Ancelotti är en fantastisk tränare som lyckats överallt han varit och vunnit allt. Det är en enorm grej att Napoli rekryterar honom. Men tro inte att han kommer till ett dukat bord. Höstens startelva i Napoli kommer inte bli densamma som avslutade våren och vi bär med oss Ancelottis slutfacit från FC Bayern, där svårigheterna att ta över ett invecklat Guardiolasystem uppenbarade sig.

Cupexperten Ancelotti lyckades aldrig i Europa med Bayern. Något liknande är att vänta i Napoli med när han tar efter en annan fotbollsideolog. Klarar den blivande 59-åringen den fasen kan det innebära det sista steget för Napoli.

Är det något Carlo Ancelotti allt som oftast lyckas med är det att förvalta. Förvalta en fungerande trupp under några år, förvalta och skapa relationer. Hänger Napoli kvar i toppen har de självfallet större chanser att vinna titlar med en vinnare som Ancelotti.

Tillbaka till Sarri är det oklart om den äventyrliga lusten fått honom att tveka över en förlängning så länge. Huvudspåret är Chelsea där en invecklad situation är i pågående med Antonio Conte, vars FA-cuptitel får Roman Abramovitj att tveka på om han ska trycka på den stora röda avskedaknappen igen.

Det andra spåret sägs vara Zenit St. Petersburg där Roberto Mancini lämnat tränarstolen ledig. Det är som sagt svårt att spekulera i hur villig Sarri är att sprida sitt evangelium utomlands och under vilka omständigheter.

Det kan lika gärna bli så att 59-åringen tar ett sabbatsår eller fortsätter i en italiensk klubb. Hur är det nu egentligen Milan, är verkligen Gattuso ert framtidsnamn?

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-05-23 kl 21:49

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons