Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
27v

Dubbelt Inzaghi på väg bland tränarna i Serie A

I Italien råder någon sorts VM-koma efter det misslyckade playoffet mot Sverige och intresset bland allmänheten för mästerskapet är minimalt. Italienarna får istället hålla till godo med idel träningsmatcher under nye förbundskaptenen Roberto Mancini, som resulterat i vinst (2-1) mot Saudiarabien, förlust (1-3) mot Frankrike och 1-1 igår mot Nederländerna.

Men på klubblagsnivå är säsongen ännu inte över. Tanken var att playoffet till Serie A skulle inledas förra helgen, men olika italienska instanser som inte synkroniserade ihop sköt upp fotbollen med en vecka.

Baris president hade nämligen hamnat i ekonomiskt trångmål och efter ett domstolsbeslut bestraffades klubben med två minuspoäng. Domen kom två dagar innan deras kvartsfinal mot Cittadella, men i och med poängavdraget hamnade Bari bakom Cittadella i Serie B-tabellen och berövades hemmaplansfördelen som det högre placerade laget får.

Efter denna fars kunde kvartsfinalen i Cittadella spelas i söndags för ett bortasvagt Bari som nu blev tvunget att vinna. Matchen slutade 2-2 och gick till en förlängning där Bari drabbades av två utvisningar.

Veteranen Franco Brienza fick den andra efter en elak spark bakifrån, tänk Totti mot Balotelli, och mot slutet fick en redan utbytt spelare i Bari rött kort för protest från bänken. Straffar gäller inte i playoff och det högre placerade Cittadella gick vidare till semifinal mot Frosinone.

Värre nyheter skulle följa för apulierna. Idag kom beskedet att klubben måste skaka fram fem miljoner euro inom tio dagar, annars förklaras AS Bari bankrutt.

En av få på Baribänken som kunde hålla anseendet uppe var 40-årige Fabio Grosso, coolare än någonsin i piké och vita sneakers. Efter framgångsrika år som juniortränare i Juventus kunde inte heller han väcka denna insomnade klubb i sin första säsong som huvudansvarig.

Tiden talar dock för Fabio Grosso och flera av hans lagkamrater från det italienska landslag som vann VM-guld för tolv år sedan. Filippo Inzaghi är på väg att göra brorsan Simone sällskap i Serie A efter att hans Venezia slagit Perugia med 3-0 i den andra kvartsfinalen.

Många såg det som ett skämt när den förre Milantränaren tog hissen ner och bestämde sig för att träna det till Serie C uppflyttade Venezia för två år sedan. Inzaghis Venezia sprang igenom Serie C-divisionen och den tidigare måltjuven byggde upp det starkaste försvaret i serien.

Den fortsatta framgången i Serie B har gett eko och Inzaghi den äldre ska vara mycket nära tränarjobbet i Bologna efter att Roberto Donadoni lämnat. Venezias amerikanska president Joe Tacopina verkar alltså vara beredd att släppa Inzaghi till trätobrodern Joey Saputo, kanadensaren som påstås kommit på kant med Tacopina när den senare delade intressen i Bologna.

Inzaghi verkar, uppflyttning eller inte, redo att åter testa vingarna i Serie A och Tacopina får se det som ett privilegium och en personlig fjäder i hatten som lockade Inzaghi till Venedig. Ska vi blanda in en till guldhjälte från 2006 är läget betydligt tyngre för Alessandro Nesta i Perugia.

42-åringen tränade nystartade Miami FC i den nordamerikanska andraligan lite mer än två år innan han lämnade i slutet på 2017. Nesta var arbetslös bara några månader när ett Perugia i nedåtgående trend anställde honom inför sista omgången. Nesta kunde inte vända Perugias form och förlorade alltså de två enda matcherna han fick under säsongen.

Ett stort frågetecken kan ställas till Nesta varför han överhuvudtaget tog chansen och om det ens är möjligt med en fortsättning i Perugia? I söndags petade han Torino-utlånade Samuel Gustafson som varit bra under våren och som även nu gjorde ett bra inhopp.

Ska försöka tippa utgången av detta playoff, som fortsätter med dubbelmöten i både semi och final, tror jag att vinnaren mellan Venezia och Palermo kommer spela Serie A nästa säsong.

Frosinone föll återigen på målsnöret när de tappade Serie A-biljetten i den sista omgångens 89:e minut mot Foggia. De har nu ett jätteläge att ta sig till final när de möter lilla Cittadella i den andra semin. Men Frossarna är inget lag att lita på när det bränner till, känslan är att ett formstarkt Venezia vore livsfarligt i final.

****

24 lag har blivit fyra i det mastodontlika kvalet till Serie B. Cristiano Lucarellis Catania har äntligen repat sig efter tre miserabla säsonger som följde deras utträde från Serie A 2014. ”Elefanterna” slog FeralpiSalò på hemmaplan inför 13 000 åskådare och kvalificerade sig till semifinal mot Robur Siena.

Robur undrar ni? Jag tror att en röd tråd märks i texten vid det här laget. 2014, samma år som Catania åkte ur A, förklarades AC Siena bankrutt och fick börja om i Serie D under föreningens första namn Robur (betyder styrka).

Särskilt stark var dock inte deras seger mot Reggiana i kvartsfinalen. Siena förlorade bortamötet med 1-2 men tog ledningen på hemmaplan. Precis innan full tid missade laget ett friläge som kunde punkterat dubbelmötet och istället kvitterade Reggiana i den 94:e minuten.

Fjärdedomaren hade dock signalerat en massa övertid och i den 97:e minuten fick Siena en väldigt tveksam straff (hands tydligen). Det blev mål, matchen slutade 2-1 och Siena gick vidare eftersom de slutat högre i tabellen än Reggiana.

Det var långt ifrån över med dramatik där. Runt 200 Reggianaultras stormade planen vid slutsignalen och förstörde delar av bortaläktaren i vrede. Anfallaren Cristian Altinier vräkte ur sig dödshot mot domaren efter straffsignalen, fick rött kort och kommer vara avstängd i åtta matcher.

Ett gäng andra Reggianafigurer, alltifrån klubbdirektörer till spelare och läkare, kommer stängas av under en tid för scenerna på Stadio Artemio Franchi. Ägaren och basebollegendaren Mike Piazza (vilket namn!) talade om ”korruption och inkompetens” efter matchen.

I den andra semifinalen ställs FC Südtirol mot Cosenza, det enda laget som inte slutade tvåa i respektive Serie C-division bland de som är kvar. Südtirol är en ung klubb som hör hemma i alpstaden Bolzano och snittade bara 900 personer på hemmaplan i Serie C.

Mot Viterbese kom 3500 åskådare för att se laget vinna med 2-0, och ska jag tippa en slutvinnare blir det just dem. Südtirol är tyska för Sydtyrolen, det landsområde som Italien ”fick” efter att Österrike-Ungern lösts upp i första världskriget.

Huvudspråket här är tyska och nästa år är det hundra år sedan landskapet slets loss från Österrike. Sådan symbolik är lätt att skapa grejer av, åtminstone för mig, och av den enkla anledningen tror jag att Südtirol kommer spela i Serie B för första gången det året.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-06-05 kl 21:03

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons