Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
31v

Målvaktsfrågorna som kan avgöra en hel säsong

Det var Roma som landade veckans tyngsta affär i Italien. Atalantas landslagsmittfältare Bryan Cristante spelar från och med nästa säsong i giallorossi tack vare en snårig deal där Roma lånar spelaren för fem miljoner euro, med en bindande köpklausul på 15M euro. Med ytterligare bonusar kan affären komma upp till 30M-strecket.

Det är ett statement Roma skickar när 23-åringen väljer huvudstadslaget. Efter en mycket stark säsong i Serie A-sjuan lär Cristante varit högvilt för många lag (dock inte Juventus?) och jag kan bara se succén fortsätta i den gulröda dressen.

Affären är en markering av sportchef Monchi att han växlar upp efter en förstaårsmercato som innebar flera tveksamma värvningar. Nu sitter Monchi plötsligt med två av Italiens största mittfältsprospekter i Cristante och Pellegrini.

Det betyder förstås att någon på det överbefolkade mittfältet kommer lämna i sommar. Blir det den gångna säsongens besvikelse Strootman, som bara är 28 år och har flera år kvar på toppnivån? Blir det den två år äldre Nainggolan som Roma kan få ännu mera pengar för? Eller sväljer klubben stoltheten och säljer en dyr och ung spelare som Gerson?

Det troligaste är i nuläget kanske att Radja Nainggolan offras. Trots att belgaren skrev på ett fyraårskontrakt förra sommaren slutar inte flyttryktena snurra kring hans mohikanska hjässa. Mittfältarens förre tränare Luciano Spalletti ska vara väldigt sugen på att locka över honom till Inter, samtidigt som Nainggolan också har erbjudanden från Kina att ta ställning till, med årslöner på över hundra miljoner kronor.

Nainggolans besvikelse över att än en gång petats ur Belgiens VM-lag har inte gått att ta miste på. Ofrånkomligen har han lämnats hemma av förbundskaptenen Roberto Martinez på personliga grunder och 30-åringen beklagade sig i en intervju att det ”finns för många ja-sägare” inom fotbollen.

I en belgisk tv-show gick han ett steg längre i yttrandefriheten och erkände att han inte är en ängel när det gäller trohet inom äktenskapet, och att skammen är för stor för homosexuella att komma ut i dagens fotboll. Föga förvånande deklarerade Nainggolan också att han inte vill ha något med fotboll att göra den dagen han slutar.

Det är befriande att höra någon faktiskt säga något inom den munkavleidrott vi känner som är modern fotboll. Utan att han någon insikt alls i Belgiens omklädningsrum har jag svårt att se att Nainggolan gjort någon skada för Romas prestationer på planen med sitt frisinnliga uppförande.

Den andra stora övergången var Mattia Perins byte från Genoa till Juventus. Äntligen skadefri har det italienska landslagets reservmålvakt gjort en stark säsong och lämnar för 15 miljoner euro. ”En chans jag inte släppa förbi”, sa 25-åringen.

Perin är på väg mot sina bästa år som målvakt men väljer alltså ett lag där han inte blir förstavalet. Hmm, jag är ändå säker på att Perin ser glaset som halvfullt och omfamnar möjligheten att ta en ordinarie plats i det vakuum som Gianluigi Buffon lämnar efter sig.

Perin kommer behöva övertyga stort för att ta tröjan då Wojciech Szczesny under säsongen visat att han förtjänar statusen som Buffons arvtagare när 18/19 kickar igång. Detta är bara ett av ovanligt många målvaktsbyten som kommer göras till hösten. Som alltid innebär det risker för lagen som skiftar på planens mest utsatta position, en felrekrytering på målvaktssidan betyder många färre poäng i en sluttabell.

I Perins ställe kommer Lazios tidigare landslagsmålvakt Federico Marchetti som inte stått i biancocelesti på två säsonger. Hur fräsch kommer veteranen vara i augusti när han plötsligt ska agera ordinarie i ett visserligen försvarstarkt Genoa?

Milan har som bekant tagit in Pepe Reina och Napoli verkar kommit närmare en deal med Bayer Leverkusens Bernd Leno. En bra och talangfull målvakt till en prislapp som kommer överensstämma med presidenten Aurelio De Laurentiis principer.

Fiorentina väljer att släppa Marco Sportiello som varit inlånad under ett och ett halvt år från Atalanta. Jag förstår klubbledningens beslut här fullständigt och tycker inte att Sportiello övertygat tillräckligt i Violamålet.

I Sampdoria är Emiliano Viviano på väg till utlandet igen och lämnar ännu större hål i en organisation som på kort tid tappat sportchefen Daniele Pradè (på väg till Udinese) och chefsscouten Riccardo Pecini (Empoli).

Sommarens största följetång kommer med stor sannolikhet ändå bli den om Alissons vara eller icke vara i Roma. Signalerna från Rom är att klubben kommer vänta ut VM och målvaktens prestation där för att utvärdera Alissons förmodat ökade värde.

Redan nu talas det dock om en prislapp på 90 miljoner euro som Roma satt på brassen. Det vore enorma pengar för Roma, men är det så klokt att ens indikera att en försäljning är möjlig? Ska Roma istället inte försöka behålla Serie A:s bästa målvakt ett år till?

Jag tror att Monchi och kompani kommer agera fönstertittare och följa grannen Lazios rörelser under sommaren. Om Milinković-Savić ökar sitt värde i VM och säljs för, säg 150M euro, då har Roma ingen anledning att släppa Alisson för under 100M euro.

På tränarfronten har både Cagliari och Udinese fått på nya ansikten på bänken. Den under våren sparkade Roberto Maran flyger till Sardinien och ersätter Diego Lopez (Peñarol). Maran hade nått vägs ände i Chievo och Cagliari känns som en fin utmaning för honom. Ett betydligt trovärdigare tränarval än föregångarna Lopez och Rastelli.

Mer tveksam känns då Udineses utnämning av spanjoren Julio Velazquez. 36-åringen kommer från mittenlaget Alcorcon i Seguandan och har även haft en kort sejour i Real Betis. Igor Tudor fick bara några veckor som Udinesetränare och jag har verkligen ingen aning om vad Velazquez ska tillföra i hans ställe. Familjen Pozzos nedmontering av Udinese fortsätter.

Slutligen så har den galne Bresciaägaren Massimo Cellino anställt ännu en tränare i den gamle Cagliaristrikern David Suazo. Honduranen kommer från Cellinos tidigare arbetsgivare Cagliaris organisation. Jag skulle älska om cirkeln slöts med att Marcelo ”El Loco” Bielsa tog över det Leeds som Cellino lämnade…

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-06-10 kl 16:41

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons