Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dolkstöten som skickar Milan tillbaka till ruta ett

Italienbloggen

Den väntade domen från Uefas Financial Fair Play-organ kom under onsdagen och som väntat utesluts AC Milan från Europa League-gruppspelet dit klubben kvalificerade sig efter att slutat sexa i Serie A.

Att Uefa skulle ge Milan någon form av straff har kunnat anas länge. I slutet på 2017 vägrade Uefa ge klubben ett så kallat Settlement- eller Volountary agreement, en slags upp-på-fötter-deal, eftersom organet inte litade på Milans långsiktiga finansiella plan. Ett gäng klubbar straffas av FFP-reglementen varje år med exempelvis böter eller bantade spelartrupper, men sällan har en klubb bestraffats lika hårt som nu.

Det har varit en emotionell berg-och dalbana som i milanisti fått åka de senaste 12 månaderna. Hela tiden med ekonomiska frågetecken hängande över sig som spindelväv i takhörnen. Förklaringen stavas Yonghong Li, den suspekte affärsmannen från Kina som tog över driften från Silvio Berlusconi för 740 miljoner euro i april förra året.

Annons

Milan nettospenderade över två miljarder på spelare under Lis första transferfönster sommaren 2017. Den nye Vd:n Marco Fassone stod bakom risktagandet och försäkrade fansen om att de kalkylerat för dåliga scenarion, som att eventuellt missa Champions League.

Milan var inte i närheten av spel i den turneringen utan slutade på en sjätteplats precis som säsongen tidigare. Under tiden blev ingen klokare på var Li egentligen fått sina pengar från (fastighetsbranschen, sägs det). Vid uppköpet tvingades kinesen låna över tre miljarder kronor hos den amerikanska hedgefonden Elliott Management.

I oktober ska dessa pengar vara återbetalda till en ränta på elva procent, som enligt spekulationer höjts till 24 procent. Att Yonghong Li inte kommer klara det ter sig alltmer predestinerat. Häromveckan missade han att skaka fram 32 miljoner euro för en delbetalning till Elliott.

Annons

Omvärlden har noterat kaoset i Casa Milan. Amerikanen Rocco Commisso som äger New York Cosmos har visat intresse för att ta över Milan men förhandlingarna med Li har för tillfället strandat då Li uppges vilja behålla en andel på 25-30 procent.

Samtidigt har Li sökt efter andra medinvesterare som kan hjälpa honom med en hand ur kalabaliken. Alltmer uppenbart är att Milan kommer inleda nästa säsong med ett nytt ägarbyte, alternativt att Elliott tar över klubben från Li i oktober, gör vinst och säljer till högstbjudande.

Att klubben utesluts ur Europa League behöver inte bara vara negativt. En kan kolla på stadsrivalen Inter och deras topp-fyraplacering som åstadkoms utan något distraherande EL-spel i vägen (men med en klart bättre trupp än Milans). Italienska studier har visat att klubbar som missar Europaspel relativt enkelt kan hämta sig på ett ekonomiskt plan.

Annons

Jag tror därför att Milans fans kan leva med uteslutningen. Den har överklagas till idrottens skiljedomstol CAS och därmed är inte det sista ordet sagt än. Men med tanke på att FFP:s beslut sköts upp flera dagar är det väldigt troligt att Uefa samlat på sig så många argument för överträdelser att överklagan kommer avslås. Noterbart är att FFP dissekerat Milan under treårsperioden juli 2014-juli 2017, alltså inte enbart under Lis regim.

Det sorgliga är den här omklädningen av Milan inför öppen ridå. Från Berlusconileende vinnare har Milan bytt skepnad under den åldrande Silvios sista år som inte på något sätt var ekonomiskt ljusa, till den nyrika silhuetten förra sommaren som till slut visade sig vara ett luftslott.

Milan började om förra året med en hel del optimism trots misstankarna mot det nya ägandet. Med den här domen bekräftas bara det alla anat, att Milan måste börja om igen. Det är frustrerande och illa nog för supportrarna. För en utomstående är det närmast tragiskt att betrakta hur en så stark institution som Milan har behandlats.

Annons

Det värsta är att domen inte nödvändigtvis är det värsta som händer Milan. Rossoneri slungas nu in i en ovisshet där ständiga rykten om nya ägare lär komma dagligen samtidigt som klubben eventuellt bör förbereda sig på en framtid utan nyckelspelare som Donnarumma och Suso.

Djävulen är inte längre allsmäktigt leende med pokaler ständigt i sikte. Den har fått en dolkstöt och bär inte ens Dolce & Gabbana längre. Milan kommer resa sig, men just nu är Milan tillbaka på ruta ett.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-06-28 19:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto