POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kan Svanberg bli det efterlängtade affischnamnet?

För ett halvår sedan sammanfattade jag Serie A-svenskarnas höstsäsong och konstaterade att vi saknar den riktiga profilen i ligan. Jag gav Marcus Rohdén bäst chanser att utmärka sig under våren men landslagsmannen blev istället utan speltid följande tre månader.

Oscar Hiljemark återvände från Grekland och tog över stafettpinnen med en ordinarie plats i Genoa och omedelbart förtroende från tränaren Davide Ballardini. Men mittlaget Genoa är ett av lagen som gör minst väsen av sig i Serie A och det är svårt för Hiljemark att bli någon rubrikspelare i ett så pragmatiskt spelande lag.

I väntan på att Albin Ekdal återvänder ”hem” till Italien (hoppas på ett bättre lag än Cagliari) ligger fokus nu på Bolognas köp av Mattias Svanberg för 46 miljoner kronor. Pengarna Malmö FF får signalerar att Bologna ser en stor potential i Svanberg. Är han redo att sätta avtryck redan kommande säsong?

Jag tror det och känslan kring övergången är väldigt bra. Bologna spelade ett 4-3-3 under tidigare tränaren Roberto Donadoni och det är också ersättaren Filippo Inzaghis föredragna spelsystem. Svanberg har spelat både inner- och yttermittfältare i MFF och kan tekniskt sett användas på fyra positioner i en sådan formation.

Enligt mig råder dock ingen tvekan om att 19-åringen är bäst lämpad på kanten. En stor anledning till övergången är att Bologna sålt förra säsongens två ordinarie yttrar. Tränarsonen Federico Di Francesco till Sassuolo och storstjärnan Simone Verdi lämnar för 25 miljoner euro för att spela i Napoli.

Luckorna efter dem kommer bli stora och svåra för Bologna att ersätta. Svanberg har också av den anledningen en större chans som ytter snarare än på det tätbefolkade och skickliga innermittfältet.

Största konkurrenter just nu är tjecken Ladislav Krejcí och storlöftet Riccardo Orsolini. Den senare ägs av Juventus och spås en lysande framtid, men gjorde egentligen inget avtryck alls förra säsongen i först Atalanta och sedan Bologna. Därför har Juve valt att låna ut 21-åringen ytterligare en säsong till Rossoblu.

Det finns flera likheter mellan Orsolini och Svanberg. Båda älskar att utmana deras försvarare, låt vara att Orsolini är än mer spektakulär i stilen. Men Svanbergs respektlöshet är det som gör mig mest övertygad om en framgångsrik tid i Bologna.

Med oräddheten och det steget, tillsammans med den fina tekniken och skottet ser jag inte varför Mattias Svanberg på sikt inte skulle ta liknande kliv som stortalanger från andra mindre ligor gjort i Serie A.

Anpassningsproblemen kommer i någon grad men han har två unga svenskar på plats i klubben redan. Landslagsmännen Emil Krafth och Filip Helander har visat att chansen ges i Bologna och kommer göra det enklare för Svanberg att komma in i fotbollstänket.

Svårare blir det att lyfta Bologna ur klubbens fastkörning i nedre botten. Sedan återkomsten till Serie A har de rödblå först slutat på 14:e plats och på 15:e de senaste två säsongerna. Det är inte vad den kanadensiske ägaren Joey Saputo hoppats på och sommarmercaton hittills ger inte något större hopp om förbättring.

Den stora stjärnan 18/19 ser istället ut att bli Filippo Inzaghi. Tränaren ser ut att komma med rätt sorts energi och entusiasm, och sätter sin tilltro till ”varma bollar” i hoppet om att möta lillebror Simones Lazio i premiären.

Bologna största problem under förra säsongen var det svaga försvaret. Donadoni löste aldrig det och nu kommer den förre måltjuven med ett imponerande defensivt facit från hans två år i Venezia.

Vi kan inte lita på att ett framgångsrikt VM kommer köpa loss ytterligare svenskar till Serie A. De som redan är där måste profilera sig ännu mer först, annars finns risken att flödet från Allsvenskan till Serie A att avstannar.

Ingen kan klandra Svanberg för att pröva vingarna, med den höjden är allting möjligt.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-07-06 kl 10:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå