POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Juve är åter i världstoppen, och bryter ny mark med Ronaldo

Det var inte bara spekulationer. Det var inget spel för några luxuösa gallerier. Cristiano Ronaldo, 33 år från Madeira, ska spela fotboll för Juventus de kommande fyra åren.

Cirka en miljard kronor betalar Juventus till Real Madrid, ytterligare tolv miljoner euro skickas till hans tidigare klubbar Manchester United och portugisiska Sporting. Nytt italienskt transferrekord, två år efter att Juve betalade utköpsklausulen på 94 miljoner euro för Napolis Gonzalo Higuaín.

Mer än något annat är det en varumärkeshöjande affär, åtminstone är det känslan i tider som dessa när inte särskilt mycket fotboll spelas. Ögonbryn har höjts över Ronaldos framspekulerade lön på 300 miljoner kronor om året.

Men sedan ryktesbomben briserade har Juveaktien ökat med 35 procent på börsen och så blev den löneutgiften ett mindre problem. Det säger någon om explosiviteten i denna affär, den som får Serie A-presidenten att förkunna övergången som ”historisk för all italiensk idrott” och tvingar La Liga-bossar att försäkra allmänheten om att inga tv-bolag krävde att Ronaldo eller Messi skulle spela i Spanien vid rättighetsförhandlingarna.

Miljoner och åter miljoner fotbollsanhängare kommer byta fokus från Madrid till Molespiran och Turin, av den enkla anledningen att de följer Cristiano Ronaldos fotsteg och inte nödvändigtvis älskar klubben han representerar. Men nog skrivet om varumärken och modernt fotbollskonsumerande, vad betyder över på ett sportsligt plan? Finns det något negativt för Juventus i denna rekordtransfer?

Hur jag än vrider och vänder kommer jag inte fram till något annat svar än nej på den senare frågan. Det är självfallet inom rimlighetens gränser att ett lag som värvar världens kanske bästa spelare inte blir sämre av det. OK, men hur kommer det påverka hans blivande medspelare?

Till att börja med innebär detta med stor sannolikhet slutet på Gonzalo Higuaíns omtvistade Juventuskarriär. Chelsea ryktas buda över halvmiljarden på argentinaren och blir Maurizio Sarri de blåas nye tränare kommer han stå med famnen öppen för en återförening med forwarden.

Ronaldo har mer och mer spelat som en renodlad center sedan han passerade trettiostecket och den rollen ser ut att vara perfekt sydd för honom i vitsvart. Higuaín gjorde sina mål och kunde då och då kliva fram i viktiga matcher.

Men i spelet utanför straffområdet har Higuaín varken varit lyckosam eller haft någon påverkan. Med Ronaldo kommer det bli ändring på det, både när det gäller rörligheten och bevakningen som nyförvärvet kommer åtdra i ännu högre grad.

Dessutom kommer Juves fokus på kant- och inläggsspel komma den ”nye” Ronaldo och hans nickstyrka till nytta. Uppvaktningen som Ronaldo får kan frigöra Paulo Dybala kreativa geni ännu mer på planen.

Spelarna som offras för Ronaldoplatsen ser ut att bli nämnde Higuaín, mittfältskämpen Stefano Sturaro och mittbacksreserven Daniele Rugani. Om Higuaín och Rugani säljs i paket till Chelsea kan priset nå dryga miljarden. Det är i sådana fall bara att gratulera Vd:n Beppe Marotta och de andra.

Higuaíns mål kommer täckas upp av Ronaldo och då är vi framme vid den sista pusselbiten. Ronaldo kommer göra de viktiga målen. De som inte bara vinner lo scudetto åt Juventus år efter år, utan också avslutar en över 20 år gammal jakt på Champions League-pokalen.

Om det målet förverkligas blir Ronaldoeffekten total också på planen. Det är då världens bästa spelare kommer lockas till Juventus, för att klubben bröt ny mark genom att värva Ronaldo och slutade vara en klubb som släpper nyckelspelare till stora klubbar varje sommar.

Av Juventus tio dyraste nyförvärv genom tiderna är det bara Douglas Costa som köpts från en utländsk storklubb (João Cancelo kan inte räknas här). Resten är köp av Serie A:s talangfullaste spelare (Bernardeschi, Dybala) eller affärer från mindre storklubbar som omöjligen kunde motstå buden (Buffon, Thuram, Nedved).

Nu har Juventus tagit sig utanför systemet och hämtat galaxsamlarnas finaste stjärna. Under några år kommer den glänsa på slitna italienska arenor och brinntiden kommer inte vara något problem. Det är bara att vänja sig. Ronaldos Siiii är lika gångbart på den här sidan Medelhavet.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-07-11 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå