POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Roligt men enormt tufft för Olsen i Roma

Det sägs att VM är världens bästa skyltfönster. Ett bra mästerskap och vips gör du korstecknet på Santiago Bernabeu istället för Levantes hemmaarena som i Keylor Navas fall, VM 2014:s bästa målvakt. Samtidigt har glorifieringen kring ett individuellt starkt VM urvattnats i praktiken.

Med all framstående scouting och analysverktyg är allt färre klubbar som tar chansningen att värva en VM-bra spelare, åtminstone på den högsta europeiska nivån. Men allt det bryr sig Robin Olsen föga om just nu.

Vid 28 års ålder har han prickat in karriärens bästa form och varit en av hela världsmästerskapets bästa målvakter. Istedgade och Pusher Street från MFF-fansens gamla hyllningsramsa blir nu Via del Corso och lyxbutiker vid Spanska trappan. Resan från lilla IFK Klagshamn nära Öresundsbrofästet för sju år sedan har nu tagit svensk-dansken till ett lag som slutade i Champions League-semi förra säsongen.

Det är många sätt en drömflytt för Robin Olsen. För svensk fotboll är det otroligt stort att vi har en förstamålvakt i en framstående europeisk klubb, för det var verkligen inte igår. Med detta kommer ett enormt ansvar och karriärens största prövning för malmöiten.

För lite mer än ett år sedan hade AS Roma världens bästa målvaktsuppsättning. Ettan Wojciech Szczesny, på lån från Arsenal, övertygade så pass under sin Romaperiod att Juventus valde honom som Gianlugi Buffons arvinge i Turin.

Bakom honom infann sig Alisson Becker. Köpt för åtta miljoner euro från brasilianska Internacional spenderade han ett år på bänken innan han förra säsongen slog igenom och spelade bättre än någon annan keeper i Europa. Det räckte för att bli såld till Liverpool som världens dyraste målvakt genom tiderna med en prislapp i 650-miljonersklassen.

Romas sportchef Monchi kunde tagit pengarna och återinvesterat i ett större namn än Olsen. PSG:s Alphonse Areola nämndes länge, en 25-åring som agerade tredjemålvakt i den franska världsmästartruppen och som samlat på sig mycket erfarenhet redan vid den åldern.

Areola hade kostat Roma hälften av Alissonsumman i runda slängar. Men spanjoren Monchi valde bort det alternativet. Som den målvakt han själv var under spelarkarriären har Monchi sett något i Olsen som rättfärdigar svensken en målvaktströja i gulrött. Framförallt i kontrast till den betydligt dyrare Areola.

Drygt ett år in på ämbetet har Monchi satt sin tydliga prägel på Roma. Mestadels unga stjärnor värvas och stora namn som Radja Nainggolan och Alisson har fått ge plats under samma sommar. Det är i en osäker miljö Robin Olsen landar och däri ligger hans största utmaning.

Kraven kommer vara höga och missnöjet påtagligt om Roma inleder säsongen på ett tveksamt sätt. Än återstår några veckor av transferfönstret men Roma blidkar inte direkt fansen genom att sälja två nyckelspelare för dryga miljarden, när klubben spelade in en lika stor prissumma under förra säsongens CL-äventyr.

Pressen som Olsen får uppleva kommer, oavsett säsongsinledning, inte likna något tidigare. Det skriver jag med all respekt för grekiska PAOK, klubben där målvakten spenderade ett halvår efter MFF-genombrottet 2015. Olsen inledde som PAOK:s etta men tappade platsen och lånades ut till FC Köpenhamn i början på 2016.

Med den vetskapen är det svårt att känna sig övertygad om en ljus period för Olsen i Roma. Han måste själv bevisa att han håller på denna nivå, ett övertygande kvalspel och VM för Sverige räcker inte.

Ett nytt språk ska läras in och framför sig har Olsen en backlinje av erfarna spelare, men som har egenskapen att vika ner sig vid oregelbundna tillfällen. Florenzi (Karsdorp)-Manolas-Fazio-Kolarov är ändå en backlinje med kvalitéer och en trygghet som Olsen aldrig tidigare jobbat med.

Förstamålvakt i Roma blir han, det råder inget tvivel om saken. Fladdrige 35-årigen Mirante köptes från Bologna och är inget startmaterial för en topp-fyraklubb. I Alissons fotspår har Roma också värvat 21-årige Fuzato från Palmeiras för en halv miljon euro, kaffepengar i dagens fotbollsvärld.

Allt detta kokas ner i en fotbollsmiljö som beskrivs som Italiens svåraste att verka i bland de traditionella topplagen. Robin Olsen kan luta sig tillbaka på talangen och viljan som tagit honom så här långt i karriären. I romanisti får lita på Monchis målvaktsöga som hittade Andrés Palop och Diego López i Sevilla och gav dessa storartade karriärer i Andalusien.

Få trodde att en Arsenalratad Szczesny på två år skulle växa ut till en av Serie A:s bästa målvakter. Ingen utanför Brasilien kunde förutspå Alissons extrema utveckling och plats i Champions League-finalisten. Turen har kommit till Robin Olsen att motbevisa både logik och kritiker.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-07-24 kl 19:06

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå