POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bonuccibytet signalerar att CL-titeln ska vinnas till varje pris

Följetongen i sommarens märkligaste och mest otippade spelaraffär är avslutad. Lika oväntad som Leonardo Bonuccis flytt till Milan var förra sommaren, lika svårt har jag haft att tro på att han verkligen ska återvända till Juventus.

Affären blir än konstigare givet det faktum att Juventus byter bort stjärnskottet Mattia Caldara mot den sju år äldre Bonucci – utan att Caldara ens fått chansen att tävlingsspela i Juvetröjan.

Mer logiskt är att Gonzalo Higuaín skulle offras efter Cristiano Ronaldos återkomst. Det blev dock ingen återförening med Maurizio Sarri i Chelsea. Higuaín, den anfallare som gjort flest mål i Italien de senaste fem åren, lånas istället ut till ett lag som slutat på sjätte plats de två senaste säsongerna.

Hmm, inte heller det känns särskilt rättfärdigat. Men bakom den initiala skepsisen finns flera argument som samtliga parter kan dra fram, och som jag ska försöka bryta ner i jakten på förståelse för denna jätteaffär.

Till att börja med fortsätter Juventus på det kortsiktiga spåret med Bonucci efter att en 33-årig Ronaldo värvats för rekordsumman en miljard kronor. De tar dessutom tillbaka en mittback som utifrån sett bråkade sig bort från Juve under 2017. I våras skrev jag om en flagnande Stile Juve efter det stora verbala bråket i efterdyningarna av uttåget mot Real Madrid.

Juventus tar nu tillbaka en besvärlig karaktär vars bråk inför öppen ridå med tränaren Allegri ledde till en matchs avstängning. Har Juve blivit desperat och struntat i sitt eget hederkodex? Nja, det känns svårt att slå fast det i detta läge. Allegri sa nyligen att det inte finns problem mellan honom och Bonucci (kunde han säga något annat?). Men inte verkar heller övriga vitsvarta spelare motsatt sig bytet.

Den signal affären starkast skickar är Juventus suktande efter Champions League-pokalen. Världens bästa spelare är redan på plats. Och klubbledningen med Agnelli och Marotta i spetsen har insett att det är lättast att bli bäst i Europa med Bonucci och Chiellini som mittbackspar.

Vårens storspel räcker inte för Mehdi Benatia, inte efter ett par misstag i avgörande matcher under samma period. Inte när Leo Bonucci sett sin familj flytta tillbaka till Turin under våren och själv känner ånger över att han någonsin lämnade den gamla damen.

Bonucci istället för Benatia är en chansning av Juventus och kan leda till att den jämngamle och speltekniskt lika begåvade marockanen söker sig vidare i missnöje. Bonucci har dessutom en hel del skeptiska fans att vinna över i sin återkomst. Mittbacken har psyket som krävs för att återfå deras förtroende igen, något som Benatia antagligen saknar.

Bytet Bonucci-Caldara är rakt och utan några övergångssummor inblandade. Juve köpte Bergamosonen Caldara för knappt 200 miljoner kronor i januari förra året men lät honom spela kvar i Atalanta ända tills denna sommar.

Bonucci kostade Milan det dubbla några månader senare, ändå värderar Juventus de båda mittbackarna till lika mycket i euro. Till en början lät det otroligt skevt men jag kommer senare in på varför det inte spelar Milan i handen.

Caldara själv har under tiden i Atalanta varit medveten om den stundande konkurrensen och sa så sent som i maj att han inte kan lova Juvefansen något. Hans fortsättning blir i Milan där han kommer bilda mittbackspar med Alessio Romagnoli. Ett synnerligen intressant sådant och kanske rent av Italiens framtida landslagsduo i det centrala försvaret.

Juventini kan inte vara nöjda med att klubben släpper en spelare som vid den unga åldern gjort två så framträdande säsonger i ett starkt Atalanta. Det lär betyda av Daniele Rugani inte säljs och om jag gissar mig till resultatet i en utfrågning bland fansen tror jag stannasidan hade vunnit i Caldaras fördel.

Det tredje hjulet (mer välsmort än på länge?) är Gonzalo Higuaín och får räknas som Milans mest prestigefyllda värvning sedan Zlatan Ibrahimović. Rossoneri betalar 18 miljoner euro till Juventus för att låna El Pipita ett år och har en köpoption på ytterligare 36M euro nästa sommar.

Centertanken behåller sin nuvarande lön på 7,5M euro om året och ersätter mer eller mindre Bonuccis driftskostnad i Milan (som själv kommer tjäna tio miljoner kronor mer per år jämfört med senaste vändan i Juve).

Higuaíns lånavgift på 18M euro gör att Juventus inte behöver förlora pengar och hamna i fokus hos Financial Fair Play, därav att Milan inte ska se sig som förlorare ekonomiskt i bytet Bonucci-Caldara.

Milan har fått gehör i idrottens skiljedomstol CAS och spelar Europa League i höst. Elliott Management har tagit över som en garant för att de senaste årens misstag inte ska upprepas och potensen i denna hedgefond är huvudanledningen till att CAS ändrade Uefas tidigare bannlysning.

Den kortlivade Yonghong Li-regimens Fassone och Mirabelli har fått ge plats åt Leonardo och nye presidenten Paolo Scaroni. Även om mina känslor kring Elliotts verkliga engagemang för Milan är tveksamma går det inte att komma ifrån att klubben haft ett par suveräna sommarveckor och att fortfarande tre återstår innan fönstret stänger.

Det är Milan som är vinnaren i detta triangeldrama. Men bara för stunden. Om Juventus tar tillbaka pokalen med de stora öronen och Bonucci är på planen, då kommer alla bianconeri släppt Marottas beslut att skicka iväg storlöftet och ta tillbaka syndaren.

****

Mer om denna affär och mycket annat av den senaste veckans händelser finns i senaste Poddario. En podcast med mig och SvenskaFans Johan Stistrup som behandlar det viktigaste i den italienska fotbollen. Finns att lyssna på iTunes och Poddtoppen.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-08-02 kl 21:19

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto