Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ronaldos första Juvemål ökar pressen på rivalerna Inter och Icardi

Topplagen i Serie A har denna säsong lyxen att unna sig riktiga kvalitetsstrikers med den sällsynta stämpeln målgaranti över sig. Hösten är ännu tidig och sommaren vill inte släppa sitt grepp, men skytteligan har flera objekt värda en tidig säsongsvarning.

Om vi tar de negativa, det vill säga de som inte är med i målprotokollet överhuvudtaget, är det omöjligt att inte börja med förra säsongens skyttekung Mauro Icardi. Argentinaren gjorde 29 mål förra säsongen men fick inleda helgens match mot Parma på bänken efter att inte ha kunnat medverka i 3-0-segern mot Bologna dessförinnan.

Monacolånet Keita Baldé startade precis som då men missade sitt enda öppna läge under en halvlek då Inter borde gjort minst ett mål. Flytet i hemmalagets anfallsspel var bättre jämfört med de föregående matcher, låt vara mot ett ganska virrigt Parmaförsvar.

ANNONS

Men gästerna, som inte hade vunnit borta mot Inter sedan 1999, var desto tryggare med bollen i ägo och stack upp med farliga kontringar. Gervinho ser inte alls matchotränad ut och är Parmas största hot offensivt. Tillsammans med Roberto Ingelse leder han ett anfall som kan störa alla försvar i serien.

Mauro Icardi kom in men har inte killerinstinkten i straffområdet för stunden. Inters lagkapten har inte bara en målbörda att bära. I detta kritiska läge måste mer krävas av honom som ledare även om självförtroendet vacklar som bänkad anfallare. Lördagens protagonist skulle inte bli han, utan Federico Dimarco som kom in samtidigt som Icardi från Parmabänken.

20-åringen stod först i vägen för Ivan Perišićs avslut från nära håll, uppenbart med hjälp av den egna armen men domare Manganiello valde egendomligt nog att inte VAR-granska situationen själv. Det var inte hans enda konstiga beslut då båda lagen hade kunnat åka på varsin utvisning efter ett par stenhårda tacklingar.

ANNONS

Vackrare var då Dimarcos avgörande. Med en vänstermissil från distans gav kantspringaren Parma klubbens första seger i Serie A och skottet i den 79:e minuten medförde liknelser till Roberto Carlos vänstersläggor. Dimarco har gått den långa vägen från pojk- till primaveralag i Inter, ägs fortfarande av klubben och fick äntligen göra mål på San Siro, men inte för laget i sitt hjärta.

Inters press avtog efter målet och Parma hade faktiskt bud på ett till. Den bräckliga mentaliteten är inga nyheter i det svartblå lägret men måste klargöras snarast. Härnäst väntar Tottenham hemma i en efterlängtad Champions League-återkomst.

Två lag med stukade självförtroenden möts i en match som kan bli avgörande för vidare avancemang i gruppen. Luciano Spalletti kan inte kompromissa med startelvan på tisdag och Icardi måste starta som den ledarfigur han är. Vi vill inte missa en centerduell mot Harry Kane. Inter vill ta sig upp från diket när de för första gången den här säsongen kan slå ur underläge.

ANNONS

Icardi

Lorenzo Insigne är ingen stor målskytt och kom från en jobbig vecka i landslaget, som han oftast har. Hans mål för Napoli räckte ändå till seger mot Fiorentina senare under lördagskvällen. Insigne fick spela tillsammans med Dries Mertens på topp när Carlo Ancelotti drog ner José Callejón till en mer tillbakadragen högermittfältsroll.

Bytet till något som liknade 4-4-2 blev inte lyckat för Napoli. Det såg riktningslöst ut och Fiorentina gavs mycket plats centralt. Vad bättre var för hemmalaget är att mittbacksparet Koulibaly-Maksimović fullständigt stängde ner Giovanni Simeone och delvis även Fede Chiesa.

På Stadio San Paolo gapade mängder av stolar tomma och endast 20 000 dök upp när delar av supportergrupperingarna ordnade en bojkott mot Aurelio De Laurentiis styre. Presidenten lyckades under en och samma vecka uttrycka önskemålet att flytta CL-matcherna till Bari (hans andra lag, ADL ligger i fejd med Neapels borgmästare över San Paolo), hinta om att även köpa Hajduk Split och värst av allt, höra rykten spridas att hans arenaprojekt ska heta ”McDonalds Stadium”.

ANNONS

Mitt i den här ogästvänliga stämningen var det den 27-årige Insigne som räddade Napoli elva minuter före slutet. Ancelotti tog av en blek Mertens och bytte in Arek Milik som ensam forward. Polacken gjorde ett bra inhopp, bidrog med finess, rörlighet och spelade fram till segermålet.

Frågan är då vem som ska bli Napolis stora målskytt? Milik har stort förtroende hos tränaren men lär knappast komma upp i Mertens målfacit från de två senaste åren. Belgaren har spelat bättre men tog inte chansen från start. Kan Insigne öka målskörden om han får ligga närmare centern?

Fiorentinas första halvlek lovande mycket men de lila avslutade svagt sista kvarten. Stefano Pioli bytte ur Veretout och Gerson redan efter en timme och ersättarna Dabo och Edimilson klarade inte av att hålla samma nivå. Optimismen efter två inledande segrar kan bytas ut mot något helt annat när målsprutande Sampdoria väntar på bortaplan i nästa veckas hängmatch.

ANNONS

****

Annat från omgång 4

Sampdoria har 8-0 i målskillnad på de två senaste matcherna. Efter Quagliarellas ledningsmål hade hemmalaget Frosinone ett par gyllene lägen att kvittera. I andra halvlek växlade Giampaolos lag upp och till slut hade tre andra offensiva spelare (Caprari, Defrel, Kownacki) gjort mål när Samp segrade med 5-0.

Defrel gjorde två stycken igen och toppar skytteligan på fyra mål. Förra säsongen gjorde fransmannen ett ynka straffmål för Roma. ”Det handlar om självförtroende” är Defrels tidiga förklaring, och ibland är spelarprestationer inte mer svåranalyserade än så.

Defrel

Genoa Cricket and Football Club firade 125 år som Italiens äldsta klubb med en 1-0-vinst hemma mot Bologna. Den som ordnade segerpresenten heter Krzyztof Piatek och leder numera skytteligan tillsammans med stadsrivalens Defrel.

ANNONS

Piatek gjorde sitt fjärde mål i Serie A och har även gjort lika många mål i en och samma Coppa Italia-match. 23-åringen är fortfarande relativt okänd efter transfern från Cracovia Kraków i somras för fyra miljoner euro. Om polacken kan fortsätta göra mål är det den perfekta gåvan till ett Genoa som skriker efter en målskytt.

Bologna är i ett alarmerande behov av en sådan då laget fortfarande inte gjort mål än. Filip Helander skadade sig under träning och är borta en månad, Mattias Svanberg fick dock göra Serie A-debut under matchens sista tredjedel. Frågan är hur länge svenskduon får behålla Filippo Inzaghi som tränare. Rykten spekulerar kring en tidig sorti om inte Bologna börjar vinna matcher snart.

320 minuter och 28 avslut senare har Cristiano Ronaldo gjort sina första Juventusmål. Fem minuter efter halvtidsvilan mot Sassuolo stötte portugisen in Juves ledningsmål från en halvmeter efter Boatengs misslyckade hemåtnick. Tvåan, en kvart senare, var snyggare när Ronaldo avslutade en blixtrande kontring med ett distinkt vänsteravslut.

ANNONS

Gästernas Babacar kunde reducera på tilläggstid men Sassuolo var aldrig nära när Juventus satte hög press mot deras något övermodiga backlinje. Förlusten kommer inte rucka på Sassuolos självförtroende dock. Även vid den svåraste av bortamatcher vågar de spela ett bollhållande och kvickt anfallsspel som lär belöna sig i längden.

Ronaldos självförtroende är det, som bekant, inget fel på och en mindre tagg har lämnat den välputsade kroppen. 33-årigen har erkänt att han blivit påverkad och angelägen om de extrema förväntningarna kring flytten, och bad förbundskaptenen Fernando Santos om ledighet i Nations League för att istället komma i form.

Ett lika stort samtalsämne är Douglas Costa. Inte för en ny bänkning, utan för brassens psykbryt i slutet av matchen. Innan loppet av någon minut försökte Costa ge Federico Di Francesco en dansk skalle, sedan en eftersläng och allt avslutades med en spottloska i ansiktet på Sassuoloyttern.

ANNONS

Har Costa någon förklaring ens till detta beteende? Vill vi höra om den eller provokationens natur? Juvespelaren lär oavsett åka på en lång avstängning, inte minst av sin egen klubb.

Något kännbart straff slapp Chievo efter att ha fifflat i samband med spelaraffärer med Serie B-klubben Cesena (som gick i konkurs i somras). Veronalaget fick tre minuspoäng och tilläts stanna i Serie A till Crotones stora förtvivlan trots att åklagaren yrkade på det femdubbla antalet minuspoäng – till förra säsongens tabell.

Chievo snodde också med sig en poäng från Olimpico efter att ha hämtat in ett tvåmålsunderläge mot Roma. I slutminuterna tvingades Robin Olsen sträcka sig ordentligt och rädda Roma från en pinsam förlust mot jumbon.

Romas defensiv fortsätter darra och med fem poäng på fyra matcher har i giallorossi tangerat den lika dåliga poängskörden som innebar början på amerikanernas styre i huvudstadslaget 2011/12. På onsdag kväll väntar Real Madrid på Bernabeu i en match där det bara gäller att överleva är känslan.

ANNONS

Det första målet i Milantröjan har till slut kommit även för prestigelånet Gonzalo Higuaín. Argentinaren utnyttjade kliniskt Cagliariförsvarets dubbla misstag och rullade in kvitteringen på Sardegna Arena. Hemmalaget hade tagit ledningen genom João Pedro under en mycket stark matchinledning med massor av energi och en Leonardo Pavoletti som vann nästan allt som skickades upp mot honom.

Milan tog över matchen helt sista timmen och borde också hittat segermålet mot ett tröttkört Cagliari. Men laget hade svårt att skapa målchanser och Higuaín missade ett bra nickläge i slutminuterna.

Fortfarande har rossoneri problem framåt när Suso inte får till inläggen och skotten. Vänstersidan med Rodriguez, Bonaventura och Çalhanoğlu var väldigt anonym offensivt och till nästa match bör inhoppande Castillejo peta någon av de två sistnämnda.

ANNONS

****

Veckans lag (3-4-3):

Strakosha (Lazio)

Cancelo (Juventus), Koulibaly (Napoli), Dimarco (Parma)

Caprari (Sampdoria), Barella (Cagliari), Can (Juve), Lulić (Lazio)

Insigne (Napoli), Quagliarella (Samp), Ronaldo (Juve)

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-09-17 kl 22:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto