Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Välkommen Olsen till det största derbyt, med ett sällsynt favoritskap

Robin Olsen har under sin målvaktskarriär fått spela Skånederby mot Helsingborgs IF, derby i Byen mellan FCK och Bröndby, och det heta rivalmötet mellan PAOK och AEK i Grekland. Ingen av dessa matcher kommer dock i närheten av Derby della Capitale. Romderbyt är sett till intensitet, atmosfär och betydelse för klubbarna och deras supportrar det bästa Italien har att erbjuda i derbyväg.

Romas vecka har präglats av två saker sedan chockförlusten mot Bologna förra helgen. Ritiron, det självvalda träningslägret laget åkt till under veckan för att svetsa samman gruppen och hålla fokus under en av årets viktigaste veckor.

ANNONS

Sedan har vi släppet av klubbdirektören Francesco Tottis självbiografi i torsdags, på Er Pupones födelsedag 27 september. 42-årigen riktar bland annat hyllningar och salvor mot Luciano Spalletti som tränade Totti under ikonens sista säsong förra året.

Redan nu kan självbiografins svallvågor spridit sig när rykten cirkulerar att den Londonbaserade klubbdirektören Franco Baldini kommer hoppa av från sitt uppdrag i Romas styrelse. Totti har avslöjat att det var Baldini som drog fram giljotinen och såg till  att kaptenen inte erbjöds ett nytt kontrakt. Vem som skulle vinna en strid bland dessa två Romasymboler bland allmänheten är en icke-fråga.

Det är i detta klimat och på en tiondeplats Roma tar sig an Lazio. 4-0-segern mot nästjumbon Frosinone i veckoomgången har kanske höjt moralen men var absolut nödvändig inför derbyt. I och med den har i giallorossi kravlat sig upp på övre halvan, men fortfarande präglas laget av obalans, hattande med laguppställningar och en glöd som uppenbarligen saknas bland spelarna.

ANNONS

Detsamma går inte att säga om Lazio. Biancocelesti har hämtat sig från två inledande knocksmällar mot Napoli och Juventus och har efteråt vunnit fyra raka matcher, fem med Europa League inräknat. Presidenten Claudio Lotito slår sig för bröstet och hävdar att Lazio numera är en förebild bland klubbar.

Lotito pekar på hur klubben blivit självgående, har en framstående ungdomsverksamhet, och förtydligar att ”fotboll inte längre handlar om en klubbpatron som öser in pengar utan att det handlar om att hitta nya intäktskällor med de medel som står till buds”.

Det sistnämnda behöver Lazio ytterligare vässa om de ska växa som klubb. Det hade också varit enklare om laget hållit undan för Inter under de sista minuterna på Olimpico i vårens slutomgång. Men trots uteblivna Champions League-intäkter har Lotito och sportchefen Igli Tare breddat truppen så den känns mer redo för toppstrid för varje år som går.

ANNONS

Det är med dessa förutsättningar i åtanke som känslan är att det var länge, länge sedan Lazio var så här stor favorit i ett derby. Varje Derby della Capitale har sin egen logik och många gånger har slutresultatet motbevisat formkurvorna och oddsen som legat klara på förhand.

Jag har ändå svårt att se hur det haltande Roma ska övervinna den senaste tidens motsättningar och vinna mot ett Lazio som uppenbarligen mår väldigt bra. Det är tveksamt om disciplinen kan återupprättas i en skakig defensiv eller vad som talar för att tränaren Di Francesco hittar rätt uppställning i just denna match.

Klubbens president James Pallotta sa sig vara ”äcklad” efter insatsen mot Bologna och röster säger att Di Francesco har veckans matcher att bevisa om han är värd att behålla jobbet. I så fall är det högst tveksamt om vinsten senast räcker i poängväg, och det är med den pressen på axlarna Di Francesco och hans lag går in till denna match.

ANNONS

Robin Olsen har sakta spelat in sig i målvaktsrollen trots förlusterna och kan falla tillbaka på en heroisk insats på Bernabeu förra veckan, som ändå slutade med tre baklängesmål mot Real Madrid. Olsen kan också vända på myntet det finns inget bättre tillfälle att vinna fansen förtroende än att göra en stormatch i ett Romderby.

Kritiken mot sportchefen Monchis gamblande med försäljningar av kulturbärare som Nainggolan och Strootman har inte varit nådig från supporterhåll och lyftes av mig tidigt på säsongen. En av klubbens sista fanbärare, lagkaptenen Daniele De Rossi, hade sitt eget sätt att försvara tränaren förra helgen.

”Du ska inte behöva Guardiola på bänken för att slå Bologna och Chievo”, sa 35-åringen. Vad för typ av tränare som krävs för att vinna derbyn är mer svårdefinierat. Di Francesco kan statuera med den meriten på sitt CV och behöver motbevisa oddsen igen på lördag om han ska få fler derbychanser.

ANNONS

****

Poddario, en podcast med mig och SvenskaFans Johan Stistrup, snackar upp Romderbyt och stormatchen Juventus-Napoli i det senaste avsnittet. Vi diskuterar även Inter som kanske puttrat igång säsongen, vilket lag som borde passa Antonio Conte bäst, och sensationen Gervinho i Parma. Lyssna på iTunes och Acast

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-09-29 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto