Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ronaldo och Mandžukić – Europas bästa anfallspar

Italienbloggen

Det blev till slut ännu en bekväm seger för Juventus som tog den sjunde segern av sju i Serie A. Trots att de mötte seriens nästa bästa lag. Trots att Napoli red vidare på Koulibaly-vågen från i våras och chockstartade med Mertens mål efter tio minuter.

Men stormötet på Juventus Stadium bevisade ett par saker. Det finns inget ”Anti-Juve”, ett lag som kan hota de vitsvarta om titeln. En stor anledning till att Napoli inte nådde de höjderna i lördags förklaras med Cristiano Ronaldos närvaro, en artist som förtydligar styrkeförhållandena och skillnaden mellan lagen.

Ronaldo lurade Hysaj på vänsterkanten halvvägs i första och inlägget nickade Mario Mandžukić in bakom Ospina. En framspelning så fin att Turintidningen Tuttosport gav den ”världsarvstatus”. Juventus hämtade sig från gästerna inledningsvis höga press och den egna nonchalansen i backlinjen. Oavgjort i paus var rättvist, men känslan var att Ronaldo skulle ge sig själv huvudrollen i detta rivalmöte.

Annons

Bara fyra minuter efter halvtidsvilan hade hans frispark studsat ut till Mandžukić som framför öppet mål rakade in ledningsmålet. Med kvarten kvar hittade en nick av Ronaldo Leo Bonucci framför mål. Mittbacken revanscherade sig för felpassningen innan Napolis mål och satte sitt första efter återkomsten och slutresultatet 3-1.

Ronaldo med en direkt inblandning i alla Juves mål har sannerligen anpassat sig till krympta italienska försvarsytor. Både han och Mandžukić har hittills fått ut det bästa av varandras anfallsspel och jag kan inte hitta en bättre frontduo i Europa just nu.

Duo när det finns tre? Mja, den här gången spelade Paulo Dybala strax bakom dessa två, och när tremannakedja används så är den ena ytterplatsen vakant. Mandžukić och Ronaldo har cementerat deras startplatser i säsongsinledningen och primärt lämnat den tredje till en Bernardeschi på väg mot formtoppen.

Annons

Kroaten och portugisen växlar mellan vänster och centralt i offensiv zon, mot Napoli var Ronaldo så rörlig att han kändes som minst lika farlig från höger också. Det varierande anfallsschemat och distanshotet med skott och inlägg är en stor uppgradering mot förra säsongens center Higuaín.

Mandžukić är Mandžukić. Totalt dedikerad till laget, löper upp ytor åt Ronaldo och, framförallt, gör många mål. Till skillnad mot sin ett år äldre anfallskompis är det Mandžukić som gjort mål i stormatcherna inledningsvis. Trademarkmålet liknar hans första i matchen, när Mandžukić söker upp motståndarnas ytterback och vinner nickduellen i nio fall av tio.

CR7

Napoli ska inte på något sätt skämmas för insatsen. De hänger med i det höga tempot och har chansen att kvittera genom Callejón även efter Mario Ruis ansvarslösa andra gula kort. Jag tycker Zielinski är väldigt bra i båda riktningarna men det är nog dags att ställa Hamšik vid sidan och spela in den förstnämnde eller Diawara centralt.

Annons

Även Kevin Malcuit som hoppade in och startade mot Parma tidigare förtjänar nya chanser före högerförsvarets Hysaj. Och på tal om högerbackar, João Cancelo fortsätter övertyga i säsongsinledningen. 24-åringen har defensiva brister och tiden står på hans sida att åtgärda dessa. Men likt Marcelo i Real Madrid är Cancelos offensiva förtjänster så betydande att en oftast förlåter hans misstag bakåt i planen.

Lördagen innebar ändå inte bara fest för Juventus. Beppe Marotta satte den vitsvarta världen i gungning när han efter matchen förklarade att hans mandatperiod som VD inte skulle förlängas. Marotta kommer lämna posten inom en månad då han och presidenten Andrea Agnelli inte är eniga om klubbens visioner.

Rapporterna talar om att Juventus söker en mer buisnessinriktad VD som ska öka intäkterna och ge mer makt till sportchefen Paratici och vice-presidenten Nedved. Marotta har varit instrumental i Juventus framgångar och om hans snåriga väg till toppen skrev jag inför förra årets CL-final mot Real Madrid.

Annons

Det är troligt att Juventus accelererar och vinner minst tio raka matcher med tanke på spelschemat. I så fall slår de Romas rekord från säsongen 2013/14 och laget har startat bättre än någon Juveupplaga sedan 1930. Men utan den 61-årige Vd:n vid rodret är det inte bara solsken på Juve-horisonten.

Betydligt ljusare är det plötsligt i Roma efter en vecka med krisstämpelns prägel. En något oväntad derbyseger gör sitt för sinnesstämningen, och det var en romare som var i blickpunkten mot Lazio. De ljusblå anföll mer kontrollerat och initiativrikt i första halvlek men Roma kontrade smart och hade de farligaste chanserna.

De fick utdelning på tilläggstid när målvakten Strakosha tajmade en utrusning fel och den förlupna bollen klackades med ryggen mot mål av Lorenzo Pellegrini. Akademiprodukten ersatte Romas klackexpert Pastore (blek igen) en stund tidigare och gjorde en derbydebut han aldrig kommer glömma.

Annons

20 minuter in i andra halvlek hade dock Lazio kvitterat sedan Ciro Immobile snott bollen av den tröge Fazio och äntligen fått betalt för allt löpande efter avslutet bakom Robin Olsen. Pellegrini var dock inte färdig. Några minuter efter kvitteringen ordnade 22-åringen en frispark precis utanför straffområdet.

Aleksandar Kolarov (som spelade matchen med en bruten lilltå!) stegade fram och drämde in frisparken bakom en tveksamt placerad Strakosha. Serben blev den andra målskytten sedan Arne Selmosson att göra mål i derbyt för båda Romlagen och erkände att han visste att målet mot Lazio förr eller senare skulle komma.

Vänsterbacken funderade efteråt om inte den dåliga perioden behövdes för att ruska om Roma, och jämförde med årets svaga februarimånad som följdes av Champions League-succé under våren. Vad som krävs för att Lazio ska ta mer poäng mot topplagen är svårare att peka på.

Annons

Återigen viker Simone Inzaghis lag ner sig i en stormatch, trots ett spelmässigt övertag långa stunder. Sergej Milinković-Savić syntes knappt och den vanligtvis stabile Thomas Strakosha hade ett olyckligt derby. Inzaghi är en otroligt talangfull tränare men behöver gå till botten med alla stormatchavvikelser i sin matchcoachning.

Roma

****

Annat från omgång sju:

Milan har inlett svagt och kastat bort flest poäng av alla lag som haft ledningen i matcherna hittills. Men 3-0 efter en timme borta mot Sassuolo var tillräckligt med marginal för Milan att ro hem säsongens andra seger. Suso gjorde sina två första mål sedan februari och Milan gjorde alla fyra utanför straffområdet, för första gången sedan Gazzetta dello Sport började föra protokoll 2004.

Milan saknade centerforwards helt och nyförvärvet Castillejo fick vikariera längst fram. Det bör inte bli någon vana men spanjoren satte sitt debutmål i klubben på ett snyggt sätt. Det är uppenbart att Sassuolos svaghet är defensiven vilket Milan exponerade fullt ut målmässigt.

Annons

Inter tog den fjärde raka segern i liga och cup i och med 2-0 hemma mot notoriskt bortasvaga Cagliari. Läget är inte på något sätt alarmerande längre men det finns mycket utrymme till förbättring, särskilt när det gäller den offensiva spelidén.

Nerazzurri har definitivt bredden för att fixa det. Hajpade nyförvärvet Lautaro Martinez gjorde sitt första mål för klubben liksom Matteo Politano, som blev den tionde spelaren att göra mål i svartblått 18/19. Förra säsongen hade Inter tolv olika målskyttar och Politanos läckra volley utser jag till helgens mål.

Bologna inledde med tre raka mållösa matcher men har kommit igen med två hemmasegrar i följd. På grund av skadesituationen har Mattias Svanberg fått starta som innermittfältare i båda matcherna och bägge gångerna har 19-åringen kvitterat ut det fina betyget 6,5 i Gazzettan.

Annons

Federico Santander är på väg mot FCK-form och kvitterade Udineses ledning. Den stora hjälten blev Juvelånet Riccardo Orsolini som gjorde segermålet i den 82:a minuten. Äntligen har storlöftet gjort mål i Bolognatröjan och av farten var Orsolini nära att göra sitt andra strax efteråt.

När vi snackar fart är det svårt att inte tala om Gervinho. 31-åringen gjorde Serie A:s hittills snyggaste mål när han satte fart från kust till kust i vinstmatchen mot Cagliari förra helgen. När ivorianen stod över mot Napoli i veckomgången förlorade Ducati stort, med honom tillbaka mot Empoli vann Parma igen efter mål av Gervinho igen. Han verkar fortfarande storklubbs-bra och ser inte alls ut att ha tagit skada av en vår fri från speltid i Kina.

Tippade bottenkollegan Empoli spelar bra men får inte till det målmässigt. Två stolpskott hann de med och tvingade Parmamålisen Sepe till ett par kvalificerade räddningar. Uppenbart är att klubbens dyraste nyförvärv La Gumina, nio miljoner euro från Palermo, inte är i något stim och står fortfarande mållös med en tung prislapp på axlarna.

Annons

Raka motsatsen är den ett år äldre Krzyzstof Piatek i Genoa. 23-åringen gjorde två nya mål borta mot Frosinione och toppar skytteligan med åtta fullträffar! Målsnittet är det bästa för en Serie A-debutant sedan Karl Aage Hansen hade samma siffror för Atalanta säsongen 1949-50.

Inte illa för en spelare som bara var Genoas femte dyraste nyförvärv inför säsongen. Men polacken har just nu förmågan att lukta till sig målsituationer. Två skott och två mål är världsklass, och Piateks framfart är fortfarande svår att ta in.

****

Veckans lag (3-4-3):

Sepe (Parma)

Bruno Alves (Parma), Chiellini (Juventus), Kolarov (Roma)

Suso (Milan), Can (Juve), Pellegrini (Roma), Politano (Inter)

Piatek (Genoa), Mandžukić (Juve), Ronaldo (Juve)

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-10-01 20:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto