Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Juventusstilen är död

Italienbloggen

Juventus, denna klubb som ständigt berör. Älskad av flest människor men också mest hatad i Italien. Ett flaggskepp för italiensk fotboll under årtionden med vinster i samtliga tre europeiska cupturneringar. Men också källan till idrottshistoriens kanske största skandal som drog ner il calcio i gyttjan. Det Juventus inte är längre är en klubb som för sig med värdighet.

Begreppet Lo stile Juve har använts i generationer för att beskriva den uppförandekod som gäller i Turins vitsvarta del. Den som präglas av respektfull stämning inom föreningen, mot motståndare och framförallt mot fans och allmänheten.

Nej, detta är ingen text mot Ronaldo och anklagelserna som åter tagits upp rörande den där kvällen i Las Vegas 2009. Juventus har inget med den och göra och vi behöver vänta in den juridiska rättsprocessen som inletts i Nevada. Det Juventus har gjort grovt självmål i är kommuniceringen av hela affären.

För några dagar sedan red klubbens officiella twitterkonto ut till megastjärnans försvar. Cristiano Ronaldos professionalism bedyrades och det påpekades minsann att många år flutit sedan hotellnatten i fråga. Verkligen?

Annons

Jag har svårt att förstå hur den ena saken kan nämnas i samma andemening som den andra. Vad har Ronaldos professionalitet på planen med hans eventuella moraliska snedsteg utanför den (som att vi inte visste att extremperfektionisten Ronaldo är ett proffs)? Tweetsen är otroligt plumpa och det är en gåta att de inte raderades redan samma dag.

Det senaste halvåret har jag haft svårare att känna igen Juventus av identitetsmässiga skäl. Bianconeri tog tillbaka syndaren Leo Bonucci på ett oväntat sätt, och det kan man säga precis vad man vill om. För ett halvår sedan flaggade jag för denna utveckling där uppförande tydligen inte är allt längre i vitsvart.

Efter det nesliga uttåget mot Real Madrid gick lagkaptenen Gigi Buffon hårt åt domaren Michael Oliver utan att ångra något ord. Mittbacken Mehdi Benatia använde ordvalet ”våldtäkt” när han skulle beskriva Olivers sena straffbeslut i Madrids favör. Benatia fick inget straff av klubben, mer än att han bänkades ett par matcher under ligaavgörandet.

Annons

De märkliga uttalanden utan någon som helst förståelse för situationen har fortsatt. Portugals premiärminister Antonio Costa försäkrar världen om att den anklagade 33-åringen är en extraordinär idrottsman som ärat och gett prestige åt landet, och hoppas att ”inget kan svärta ner det ryktet om Ronaldo”. Försäkte Antonio Costa överträffa Juventus självmål från tidigare i veckan?

Även medier har använt sig av en liknande retorik. Turintidningen Tuttosport beskrev på framsidan Ronaldo båda dagarna i helgen som ”starkare än leran som kastas mot honom”. Samtalstonen har präglats av uppfattningen att Ronaldo tystar kritikerna bland annat efter ännu ett mål i helgens 2-0-seger över Udinese.

Well, inte har dessa kritiska röster någon grund i hans spel på planen? Det verkar oerhört svårt för många att separera en sak från en annan. För en vecka sen hyllade jag portugisens samarbete med anfallskollegan Mario Mandžukić samtidigt som nya uppgifter från Der Spiegels granskning började brisera.

Annons

Jag tycker fortfarande de två är fenomenala tillsammans på planen. Vad jag anser i våldtäktsmisstankarna har ingenting med Ronaldos sportsliga prestation att göra och ska så förbli tills fallet har prövats av domstol.

Juventus VD Guiseppe Marotta har fortfarande två veckor kvar innan han lämnar högkvarteret för nya sportsliga utmaningar. Den erkänt korrekte Marotta är säkert både besviken och förvånad över att han inte valts om i styrelsen, men lär tycka det är skönt att lämna vissa oupplösta frågor till någon annan.

Hans ersättare ska föra Juventus in i framtiden och en mer buisnessorienterad person sägs vara efterfrågad. Juventus har dock fortfarande mycket att lära när de siktar på de högsta höjderna som globalt varumärke efter att bland annat radikalt ha bytt logga förra året för ändamålet.

Annons

När Marottas efterföljare kommer finns all världens möjligheter att expandera med Cristiano Ronaldo, samtidigt har en explosiv situation redan orsakat lättare smällar på grund av samma person. Men något Stile Juve, det finns inte längre att tala om.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-10-09 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto