Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
14v

Italiens mest bespottade man är tillbaka

Vad är priset för att misslyckas att ta de fyrfaldiga världsmästarna Italien till ett VM-slutspel? Det första missade VM:et på 60 år för nationen som beskrevs i termer av en potentiell ”apokalyps” redan innan kvalfiaskot mot Sverige var fullbordat? Fråga Gian Piero Ventura, den då ansvarige förbundskaptenen.

Det finns ett sportsligt pris att betala såväl som personligt. När Ventura fick sparken några dagar efter playoffet gick tongångarna att 70-åringen aldrig skulle få träna ett ambitiöst lag och kanske inte ens vara välkommen i Serie A igen. Riktigt så illa blev det aldrig. Det ryktades om Cagliari i somras men blir istället Chievo efter att Veronaklubben sparkat Lorenzo D’Anna i måndags.

En tyngre smäll har Venturas privatliv fått ta det senaste året och det dröjde månader innan han trädde fram i media efter Sverige. För Canale 5 redogjorde tränaren nyligen att varken stämning eller förutsättningar fanns för att vinna mot Sverige. Ventura lade all skuld på sig själv och erkänner att han ville stämma uppgiftsstiftarna som påstod att tränaren undvek en träning med landslaget.

”Jag vill inte återuppleva erfarenheterna från min semester i augusti. Under den fanns ingen respekt för personen Ventura. Jag kan acceptera all kritik i världen men inte de personliga påhoppen”, säger Gian Piero Ventura.

Ventura fick hjälp av sin svenska fru, med vilken relationen blev speciell under dubbelmötet, för att bearbeta drevet efter playoffet. Stödet kommer fortsatt behövas även i Venturas nästa tränaruppdrag. Det Chievo som han tagit över har startat serien ovanligt trögt och ligger sist i Serie A.

Vad värre är att klubben ligger och skvalpar med en minuspoäng. Klubben straffades med ett poängavdrag på tre pinnar i början av säsongen och fick böta 200 000 euro. Detta sedan Chievo blåst upp summorna i en rad spelaraffärer med Serie B-klubben Cesena. De senare gick i konkurs i somras och fick börja om i Serie D. En omedelbar uppryckning krävs också om Chievo sannsaga i Serie A ska fortsätta.

Redan i våras var de nära på att åka ur. Men när Lorenzo D’Anna tog steget från de egna leden till A-laget vann Chievo de tre avslutande matcherna och de ”flygande åsnorna” kunde sväva vidare mot den elfte raka säsongen i Serie A. Med tanke på D’Annas oerfarenhet är det inte konstigt att klubben väljer att gå skilda vägar så här tidigt på hösten.

Är anställningen av Gian Piero Ventura en chanstagning då? Både ja och nej. Ventura tog Torino från Serie B till Europa League på tre år i början av decenniet och sågs av många som ett logiskt val som förbundskapten. Jämfört med D’Anna är han otvivelaktigt en mer kompetent tränare, men också i förhållande med Beppe Iachini (17/18 i Sassuolo) som Chievo i slutgallringen valde bort för Ventura.

Ventura har kunnandet och erfarenheten att styra Chievo till säker mark. Skulle det inte lyckas kan han alltid skylla på ett spelarmaterial som inte kan lyfta. Undantar vi D’Annas lyckosvit på våren har Chievo vunnit två matcher sedan slutet av november 2017. Det låste sig för Rolando Maran (som Cagliari valde i somras) mot slutet av hans långa Chievosejour och det gick bevisligen inte heller för D’Anna.

Mitt stora frågetecken handlar snarare om hur mycket skada personen Ventura tagit under det senaste året? Finns glöden kvar inom honom, eller har något gått sönder på vägen som inte kan repareras?

”Två förluster kan inte radera 35 år av engagemang inom sporten eller döda mitt begär för fotboll. Jag får fortfarande adrenalinruscher för det, vilket ni inte kan tänka er”, säger Gian Piero Ventura.

Chievo ska vara glada över att få Ventura, och Ventura ska känna sig nöjd med att få chansen på den gulblåa tränarbänken. Med nyrekryteringen har förutsättningarna för progression i ett lag som står och stampar inte varit så här bra på minst ett år.

Chievo brukar lösa kontraktet genom att övertyga på hösten och backa våren in i mål. Nu gäller det omvända i detta kritiska läge med sju poäng till säker mark. Ventura ska lära spelarna att börja vinna igen, under tiden som hans egna djupa sår ska läka.

****

Podcasten Poddario med mig och SvenskaFans Johan Stistrup diskuterar tränarbytena i Chievo och Genoa i veckans avsnitt. Vi pratar även om Lazios säsong, Juventus hantering av Ronaldofallet och Berlusconis köp av Monza, bland annat. Gästar gör laziale Arvid Larsson och lyssnar gör ni på iTunes eller Acast.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-10-10 kl 22:12

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons