Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Annorlunda Genuaderby i en stad som går på knäna

Italienbloggen

Derbyt i Genua är ett av de hetaste i Italien och kommer bjuda på koreografier i vanlig ordning som gör de flesta fotbollsläktare avundsjuka. Den här gången kommer dock inte den sportsliga eller supportermässiga rivaliteten hamna i fokus.

Detta är det första Derby della Lanterna som spelas sedan brokatastrofen i Genua den 14 augusti. Åskoväder och skyfall ledde då till att en del av Morandibron rasade rätt ner i Polceveradalen och floden som ligger där.

Omkring 30-40 fordon strök med i fallet och olyckan tog 43 liv under den ödesdigra sommarförmiddagen. Ponte Morandi är ingen ”vanlig” bro utan en fundamental trafikled för hela regionen, och fungerade som en motorvägslänk på den tungt trafikerade sträckan mellan staden och grannlandet Frankrike i väster.

Olyckan ledde till ett scenario där många parter skyllde på varandra och där politiker försökte göra populistiska poänger av broraset. Faktum kvarstår att en ny Ponte Morandi inte kan planeras och byggas upp i en handvändning. Det finns planer på att bygga en alternativ bro under tiden och inte en som ersätter. Under tiden är Genua en invalidiserad stad som redan går på knäna.

Annons

Broraset har begränsat cirka 60 000 människors liv i zonen vid Morandi. Detaljhandeln inom det drabbade området har gått ner med 60 procent. Stadens stora akvarium förlorade hälften av besökarna under de 15 dagar som följde katastrofen, efteråt har siffran legat på 25 procent färre än vanligt.

Den viktiga hamnen har mellan oktober 2017 och samma månad i år tappat 8,1 procent i trafik. Siffran kommer förstås öka, men hamnens betydelse går inte att underskatta i det som en gång var en av världens mäktigaste sjöfartsstäder.

På ett sportsligt plan är det svårt att låta bli och beskriva Genoa och Sampdoria som två lag i fritt fall. Bägge rivalerna går in till derbyt med tre raka förluster efter en säsongsstart som lovade mycket. Sampdorias Europadröm har bytts ut mot en tolfteplats, en poäng bakom i tabellen ligger den ännu formsvagare stadsgrannen. Oroligt är ett ord som bra beskriver läget i Genoa.

Annons

Il grifone har en vinst på nio derbyn och inte mäktat med att göra mål i de tre senaste. De fem senaste hemmaderbyna på Marassi har inneburit fem förluster. Alla är överens om att tränaren Ivan Jurić får sparken vid en förlust ikväll. Det skulle innebära att kroaten bara får sex matcher i sin tredje vända som Genoatränare.

Kortsiktigheten vid ett sådant händelseförlopp kan tyckas häpnadsväckande. På många sätt är den det också, och kan bara ursäktas med att Jurić sedan tidigare är avlönad av klubben och att det därför inte kostar något att sparka honom. Efter ett tursamt kryss i debuten på Juventus Stadium har den före detta Genoaspelaren inte lyckats vinna någon match.

Ivan Jurić har fått jobba i motvind från start efter den oväntade sparkningen av Davide Ballardini, som trots en poängmässigt bra start stämplades som ”värdelös” av nyckfulle presidenten Enrico Preziosi. Jurićs inträde har sammanfallit med anfallssensationen Krzyzstof Piąteks måltorka, polacken har till och med blivit bänkad av tränaren vid ett tillfälle av någon svårförklarlig anledning.

Annons

Men även på Marassis andra tränarbänk börjar Marco Giampaolo ifrågasättas. Sampdoria är som en charmerande sommarkväll under perioder och kan slå samtliga topplag på hemmaplan. Sedan hamnar de i en dvala som under långa perioder förvandlar laget till ett av de sämsta i serien.

Giampaolo är inne på sin tredje säsong som Sampdoriatränare och mönstret är tydligt under varje år. Höga toppar samtidigt som hans lag har svårt att studsa tillbaka efter en förlust. Vid något tillfälle varje år leder det till en djup formsvacka, senast nu i våras, då laget både verkar energifattigt och apatiskt.

Förmodligen är det detta som hindrar 51-åringen från att ta över ett storlag framöver. Den taktiska skickligheten är stor men Giampaolo kritiseras för att vara för mjuk i ledarstilen. Denna reflekterande tränarpersonlighet uppges dessutom ha tröttnat på presidenten Massimo Ferrero och hans excentriska showman-stil. Men vid derbyförlust kan det bli så att Ferrero snart agerar gycklare framför någon annan på tränarbänken.

Annons

Svenskarna Albin Ekdal och Oscar Hiljemark uppges ha goda chanser till startelvan ikväll på varsitt mittfält. Hiljemark är ingen Jurić-favorit men fick göra sin första start under honom i den senaste omgången. Ekdal bänkades i 1-4-förlusten mot Roma innan uppehållet men har varit en ordinarie pjäs i blucerchiatis diamantuppställning.

I så fall gör han sitt första Lanternaderby, ett där det riktiga hatet kommer vara frånvarande med tanke på de senaste tidens svårigheter i Genua. Publiken på ett nästan utsålt Marassi ska försöka se derbyt som ett tillfälle där de kan glömma de nytillkomna problemen i vardagen.

Författaren Riccardo Gazzaniga bor i området Rivarolo och kan se den brutna bron från sitt fönster. Han klarar inte av att skriva något om ämnet, bron är helt enkelt för nära, och det är omöjligt att hålla den rätta distansen, säger han till La Gazzetta dello Sport.

Annons

”Vi är som fängslade. Om sensorerna känner något skalv stängs gatan av och allting blockeras”.

Han beskriver Certosa på den andra sidan floden som ett deserterat område där inte människor finns i rörelse längre. Gazzaniga står ut genom att folkets gemensamma känsla av förståelse besegrar den vardagliga tyngden. De är medvetna om den enorma tragedin och svårigheterna den medfört i återuppbyggnadsfasen.

På Genoas Gradinata Nord kommer som vanligt en enorm banderoll med texten ”You’ll never walk alone” finnas. Det budskapet lär beröra folk från båda sidor av staden denna gång, under minut 43 då Marassi planerar att hylla Morandibrons offer.

Ingen vill förlora detta derby och ett kryss vore det bästa för alla inblandade i sorgearbetet. Säsongens första Derby della Lanterna får ses som en nystart i denna långa process. Den enda som riskerar att gå ensam är tränaren som eventuellt förlorar matchen.

Annons

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-11-25 16:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto