POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
24v

Beppe Marotta – mellan det gamla Juve och nya Inter

Den som letar efter en gemensam nämnare i kvällens Derby d’Italia behöver inte söka länge. Namnet stavas Giuseppe ”Beppe” Marotta – general manager i Juventus fram tills oktober och på väg att få samma uppgift i rivalen Inter. Marotta har inte presenterats officiellt och kommer heller inte vara på Juventus Stadium ikväll. Men att hans framtid är svartblå står skrivet i sten.

Inter får därmed en spelare in i organisationen som vunnit 14 titlar på åtta år i Juventus. Som tog ett lag som slutade sjua året han kom och förde det till en Champions League-final på fem säsonger. Juventus med Beppe Marotta som klubbdirektör har växt på alla sätt under 2010-talet.

Omsättningen och intäkterna har ökat till en nivå där ingen italiensk klubb befinner sig på. Spelartruppen har byggts upp, blivit av med flera tunga stenar under åren, men hittat ersättare som förfinat laget och gett klubben nya mästarsköldar varje år. Marotta kom in när Inter stod på toppen av världen och flinade. Åtta år senare är det mer rättvist att tala om ett hav som skiljer Juventus och Inter snarare än de 45 minuter som snabbtåget tar mellan Turin och Milano.

Beppe Marottas uppgift att överbrygga detta avstånd kommer inte vara enkel, men han har nästan alla förutsättningar för att lyckas. På kort sikt, säg under 2019, kommer Marottas utnämning inte få någon större effekt tror jag. På planen skiljer redan elva poäng mellan klubbarna och inte ens en Intervinst i Turin lär skapa något hopp om en titelstrid i vår.

Faktum är att sportchefen Piero Ausilio redan varit igång och köpt fina spelare till Inter. Vissa av dem har rekryterats Marotta-style, som Asamoah och De Vrij i somras, det vill säga till en lägre kostnad och oftast med utgående kontrakt. Marotta var en mästare på att hitta kvalitet i den prisklassen hos Juventus.

Därmed är inte problemet att kunna locka stora spelare till Inter. Nerazzurri kan dock inte räkna med att behålla de största stjärnorna med Marotta som någon garanti. Det är bara att kolla på hans track-record från Juventus och vilka namn som skeppades iväg (Pogba, Vidal, Bonucci).

Men Inter kan lita på att 58-åringen har kunnandet för att nosa upp lika bra ersättare. Inte minst bäddar Marottas politiska ställning och kontaktnät i Italien för att Inter ska kunna hitta det lilla extra i spelarväg.

Det är inte säkert att Milanoklubben kommer upp i Juves nivå de närmaste åren, så överlägsen är rivalen just nu. Mer än något annat visar Marottas Interval klubbens attraktionskraft och att det cementerar platsen de har som en topp-treklubb i Italien.

Utåt heter anledningen till Juventus uppbrott med Marotta att klubben vill förnya sig. Den ska bli mer businessinriktad och öka intäkterna ännu mer. Att Juve släpper Marotta, väl medveten om att Inter kommer vara där och hugga, gör situationen mer delikat.

Inom vitsvarta kretsar talar många om att 46-årige sportchefen Fabio Paratici var den som hade mästarögat när det gäller att upptäcka fotbollstalang. Paratici, som följde med Marotta från Sampdoria 2010, flyttas upp till den tidigare kollegans position som VD.

I bästa fall för Juve fortsätter allt som förut och klubben närmar sig den absoluta europeiska toppen. I värsta fall kommer Marottas närvaro störa Ausilios jobb i Inter och förvirra den pågående kinesiska satsningen (inte lika troligt enligt mig dock).

På planen blir det intressant hur Luciano Spalletti väljer att ta sig an klassikermötet. Tränaren fick en del kritik för sin approach på Wembley förra veckan när Inter förlorade mot Tottenham med 0-1. Jag har svårt att kritisera Spalletti för den defensiva inställningen då.

Inter hade resultatet som betydde avancemang i 80 minuter och matchen avgjordes av Eriksens briljans och Sons sätt att bryta linjerna (inhoppare båda två). Att Inter inte förmådde att ställa om sista tio är inget konstigt, kanske har laget heller inte kommit längre än så i det offensiva spelet.

Radja Nainggolan utgick då med skada och saknas igen. Pånyttfödde João Mario ska axla hans roll på mittfältet och jag hoppas att Inter denna gång vågar bjuda upp. Inte för att de har så mycket poängmässigt att vinna på det. Juventus kommer sluta före oavsett och vid en förlust jag ser inget hot från lagen där bakom att rå på Inter i det långa loppet.

För ganska exakt ett år sedan visade Spalletti hur hans lag kunde försvara sig till ett mållöst resultat på Juventus Stadium. Den här gången hoppas jag Inter bjuder upp och markerar att första stenen har lagts i en kommande kapprusting mellan svartblått och vitsvart.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-12-07 kl 12:47

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå