Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
4v

Tuffaste veckan följs av en Europavår med dröm- och nitlotter

Efter den senaste veckan har de Europadeltagande italienska lagen svårt att gå upprätt med huvudet högt. Både självbild och självförtroende fick sig en törn när Lazio och Roma förlorade mot Frankfurt respektive Viktoria Plžen i varsin turnering.

Matcherna var betydelselösa men gav knappast något positivt avstamp för Romlagen inför slutspelsturneringarna i vår. Dessa två var de förmildrade förlusterna. Juventus fick stryk av Young Boys i en match som tränaren Allegri på förhand tyckte var viktigare än toppmötet mot Inter några dagar tidigare.

Juventus vann trots nederlaget gruppen eftersom Manchester United begick harakiri i Valencia. En gruppvinst som kommit föga till nytta efter dagens slutspelslottning visade det sig.

De riktiga haverierna stod Milanoklubbarna för. Ett Inter med både bristande organisation och fokus fick bara 1-1 mot PSV. Nerazzurri hade ständigt ett halvt öga mot Barcelonas och Tottenhams match och gick vilse i dess egen tillställning på San Siro.

När gruppjumbon PSV tagit ledningen attackerade Inter maniskt och öppnade för omställningar bakåt. Efter Icardis kvittering i mitten av andra backade Inter hem och spelade på resultatet på Camp Nou, istället för att vrida om kniven på nederländarna. Desillusionen var ett faktum efter Lucas Mouras sena kvittering för Spurs.

Milan behövde bara en poäng mot jagande Olympiakos men åkte på en grekisk käftsmäll och förlorade avancemanget på inbördes möte efter 1-3. Det går alltid att tala om svåra matcher på grekisk mark men detta är en svagare Olympiakosupplaga än vanligt, och Milans fiasko är lika stort som Inters.

Napoli åkte också ur dess CL-grupp efter en väntad och logisk förlust mot Liverpool. Det går att skylla på små marginaler i både Napolis och Inters fall. Den avgörande skillnaden till britternas fördel betalade sig då Liverpool lagt ofantligt mycket mer pengar på spelarmarknaden än Napoli, som förlorade dess främsta spetsattribut Sarri i somras. Inter har sig självt att skylla som bara tar två poäng på de fyra sista CL-matcherna.

Var förra säsongens framgångar med Juves kvartsfinal och Romas semiplats bara en tillfällighet? Står italiensk fotboll vid avgrunden igen? Nej, jag tror inte på några förhastade slutsatser. Serie A är sakta men säkert på väg uppåt i takt med att investeringarna hos storlagen generellt har ökat. Däremot känns toppklubbarna bakom Juventus svagare jämfört med förgående säsong.

Säsongens mest visande facit får vi istället i vår när slutspelen i Champions League och Europa League börjar. Efter dagens lottning finns en reell risk att Italien står utan något lag i CL när kvartsfinalerna drar igång. I den andra turneringen ser det ljusare ut. Frågan är bara hur mycket Inter, Lazio och Napoli vill satsa på den?

****

Champions League (1/8-del):

Atlético Madrid – Juventus

Tillsammans med Liverpool var detta den värsta tänkbara lotten för bianconeri. Atleti har både kunnandet och inte minst motivationen för att nå en final hemma på Wanda Metropolitano. De är vana vid duster med Ronaldo på den andra sidan och känner även anfallskompisen Mandžukić väl efter kroatens säsong som Diego Costa-ersättare i Madrid.

Costa, ja. Förvänta er (o)bildsköna dueller när brassespanjoren ska upp mot Bonucci och Chiellini. Jag ser Juventus som en knapp favorit då det både finns mer spets och bredd hos den vitsvarta offensiven. Likväl är detta en motståndare som varje juventino kommer frukta.

Chans till avancemang (i antal procent): 45-55

Roma – FC Porto

Roma har haft en förmåga att komma ur de märkligaste av situationer under säsongen. Senast igår när giallorossi lyckades vända ett 1-2-underläge hemma mot Genoa till seger med 3-2, efter en inledande halvlek när Roma knappt såg ut som ett mittenlag. Vilken i sin tur fick mig att tänka på hemmapremiären mot Atalanta, när de kom ifatt ett 1-3-underläge trots motståndarnas bombardemang mot Robin Olsen.

FC Porto är sedvanligt stabila, leder den portugisiska ligan och vann CL-gruppen (förvisso den svagaste). Porto är en drömlottning med tanke på vilka andra motståndare det kunde blivit, och Roma kan bara hoppas att kaoset undvikits och Di Francesco fått ordning på grejerna väl framme i februari. Mot den bakgrunden är det ändå omöjligt att hålla Roma som favoriter i detta nu.

Chans till avancemang: 50-50

****

Europa League (1/16-del):

Napoli – FC Zürich

Partenopei var inte särskilt intresserat av vare sig Champions- eller Europa League förra säsongen. Det blev också respass i denna fas i våras mot RB Leipzig. Denna höst hade de inget val med tanke på det stenhårda motståndet i gruppen. Men oavsett vilken elva Carlo Ancelotti formerar ska de inte ha några besvär mot detta schweiziska motstånd.

Chans till avancemang: 80-20

Inter – Rapid Wien

Det vore kul att se Inter satsa på denna turnering med tanke på att de med största sannolikhet kommer kvalificera sig till nästa års Champions League igen. Inte minst vore det en chans för Luciano Spalletti att visa att han kan vinna något, och inte bara framstå som den begränsade tränare han är. Rapid Wien ska inte behöva bli ett ytterligare Europamisslyckande för Inter.

Chans till avancemang: 75-25

Sevilla – Lazio

På tal om satsningar kan en tycka att Lazio någon gång bör gå långt i EL med all den erfarenhet som laget samlat på i turneringen. Faktum är att Lazio inte nått semifinal i Uefacupen/EL sedan Sergio Cragnottis dagar i klubben. Troligtvis kommer i laziali behöva vänta ännu längre på denna framgång.

Som motståndare väntar ett Sevilla som säsong efter säsong presterar i Europaspelet och är ett av de allra skickligaste där med klubbens storlek i omtanke. De har toppat La Liga under hösten och ligger bara tre poäng efter ledande Barcelona. Sevilla och Lazio är två hyfsat jämbördiga lag, samtidigt varandras motsatser när det kommer till spel i Europa.

Chans till avancemang: 65-35

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-12-17 kl 20:55

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons