Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
2v

Rekord-Juve den starkaste upplagan på 20 år

Ett enda hinder stod mellan Juventus och rekordnoteringen för det lag som inlett en Serie A-säsong starkast. Sampdoria kom till Turin med återvunnet självförtroende och i en Giampaolo-tornado som nästan bara den tränarens lag bevittnar. Uppe på en femteplats inför lördagens omgång levde ambitionen om en Europaplats nästa år i högsta drag.

Men lagom till avspark hade Samp-stormen mojnat. Cristiano Ronaldo stressade direkt högerbacken Jacopo Sala till ett misstag vid sidlinjen, en minut senare hade portugisen utmanat samme spelare och placerat in Juventus ledningsmål.

Sampdoria ryckte upp sig i takt med att Juventus förlorade kontrollen de haft den inledande halvtimmen, och vi slungades in i en VAR-labyrint. Först var det handsen på Emre Can, omedveten efter en hörna som gav Sampdoria en straff. Fabio Quagliarella stegade fram och nätade mot sin gamla klubb. Mål i nio omgångar i rad har ingen gjort sedan David Trezeguet 2005.

Juventus tog över efter pausen igen och belönades med en straff 20 minuter in. En inte lika diskutabel som den i första halvlek men återigen lite intention från försvararen, Alex Ferrari den här gången. Cristiano Ronaldo gjorde inga misstag och klev förbi Genoas Piątek och upp i ensam ledning i skytteligan.

Juventus kunde ändå inte slappna av mot det slipade Samp med en Quagliarella som ständigt låg och lurade kring straffområdet. En mogen bortainsats såg ut att få sin belöning när inhopparen Riccardo Saponara elegant placerade in kvitteringen på tilläggstid. Trodde alla, inte minst målskytten själv som firade några meter från den euforiska bortaklacken.

VAR kopplades in igen, domare Valeri hade hittat en offside på Saponara efter att han snappat upp en misslyckad nedtagning från Defrel. Aldrig menat som en passning från fransmannen men regelboken ger Valeri rätt och vi såg VAR när det kan vara som mest hjärtskärande och långsökt.

Vilket Sampdoria som kommer ut på den andra sidan vinteruppehållet är svårt att veta enligt Giampaolo-logiken och dess svängningar. Matchen visade dock att Doria klarade att hålla jämna steg med Juve under långa stycken, bland annat med Albin Ekdal som överglänste Miralem Pjanić i mittfältsduellen.

Kanske har Marco Giampaolo tillgång till en så blixtrande offensiv numera att de är för bra för att hamna i en djup dvala igen. Med spelare som Quagliarella, Gastón Ramírez, Saponara, Defrel och Caprari är det egentligen bara de tre topplagen som självklart kan sägas ha en bättre offensiv bredd.

Och bland dessa är det förstås Juventus som har den bästa. Sättet som klubben har värvat in klasspelare på varje position och hur Max Allegri finstämt både material och taktik saknar få motstycken bland Europas topplag. Juves B-elva hade varit bra nog att hota om lo scudetto om det behövts.

JuveSamp

Jag ser inte någon Juventusupplaga som bättre än denna de senaste 20 åren. Truppen är bredare och taktiskt mer flexibel än under Antonio Contes ledning i början av 10-talet, och innehåller mer spets än Fabio Capellos Zlatan-upplaga exempelvis. Det legendariska laget som nådde tre raka Champions League-finaler i slutet av 90-talet är bland de högsta höjder som går att sträva efter i italiensk fotboll och är nu måttstocken.

Trots höstens historiska bedrift med bara fyra tappade poäng (de tog rekordet av just Capellos och Contes respektive lag) kommer mycket av 18/19-lagets eftermäle avgöras i vårens Champions League-slutspel. Det är där Max Allegri ska visa att han klarar av det som de flesta Juventustränare misslyckats med och snygga till den besynnerligt dåliga finalstatistiken i CL.

2019 kan de vitsvarta nå himmeln men kommer också innebära ett år i förändringens tecken. Juventus är inne på den första säsongen som Beppe Marotta-lös klubb och hans ersättare Fabio Paratici kommer få sina prövningar i den nya, större överrocken. Allt talar också för att Allegri väljer att söka nya utmaningar (Man United?) efter fem säsonger i Juve.

Här och nu kan Juventus i alla fall njuta av en nästintill perfekt höstsäsong. Så här bra har den ständigt lika experimenterande Allegris lag aldrig inlett Serie A. Och de har ett halvår till att njuta av taktpinnen hos en av världens bästa tränare.

****

Annat från omgång 19:

Stadsrivalen Torino avslutade 2018 med tolv raka bortamatcher utan förlust. Lazio kunde inte utnyttja det stora spelövertaget Olimpico när lagen fick nöja sig med kryss. En mycket underhållande tillställning slutade med utvisningar i varsitt lag sedan domaren Irrati tappat kontrollen över matchen. Bland annat träffade Laziofostrade De Silvestri stolpen, ribban och stod en av säsongens grövsta missar för hans Torino.

Båda lagen kan glädjas över varsin spelare som sakta men säkert närmar sig den ”normala” nivån. Sergej Milinković-Savić var äntligen sitt tidigare härförar-jag och kvitterade för Lazio med en stänkare i krysset. Gästerna tog dessförinnan ledningen på straff genom Andrea Belotti, som är uppe på respektabla sju mål i höst utöver hans vanliga slit för laget.

12 raka matcher hade Roma spelat utan att hålla nollan innan bortavinsten mot Parma. Igår lyckades Robin Olsen hålla tätt och stod för en kanonräddning när hemmalagets Siligardi kom helt fri. På tal om upptinade spelare kanske Romas Cengiz Ünder snart sorteras i det facket efter en stark insats med ett mål som kröning.

Romas första gjorde Bryan Cristante på pass från comebackande Lorenzo Pellegrini. Cristante har tagit ett stort ansvar och vuxit under tiden som mittfältet med De Rossi bland andra varit skadedrabbat. För Roma blir intressant att följa om den mångsidige Cristante kan hålla undan för De Rossi, Pellegrini och Pastore i sin position på tremannamittfältet.

Atalanta krossade Sassuolo och gjorde sex mål på bortaplan i Serie A för första gången sedan 1950. Duván Zapata satte, såklart, ett när han inledde målskyttet tidigt i matchen. Colombianens nio mål under en och samma månad är det bara Gunnar Nordahl som slår. Svenskens tio mål är ett rekord som står sig från 1950.

Eftermiddagens stora Atalantahjälte blev till slut Josip Iličić som med ett äkta hattrick sista kvarten fastställde slutresultatet till 6-2. Tränaren Gasperini berättade efteråt att slovenen kallas för ”mormor” av lagkamraterna då han blir så utmattad efter matcherna.

Nu var det bara ett inhopp för Iličić men Gasperini erkände också att spelarens attityd och träningsvilja kan bli bättre. Då har 2018 ändå varit ett år då Iličić oftast hållit en jämn och hög nivå. Hattricket var hans andra för säsongen, bara Messi och Agüero har gjort lika många under kalenderåret i toppligorna.

Atalanta är faktiskt seriens målgladaste lag och inte långt därifrån är Sassuolo. Men nio insläppta på de två senaste håller inte för de grönsvarta. Roberto De Zerbi håller på att få en hipsterstämpel som en av Europas mest spännande unga tränare för lagets progressiva anfallsspel. Matcherna mot Atalanta och Roma får ses som en lärdom för De Zerbi att kanske skruva på den dogmatiskt offensiva inställningen.

Ilicic

Puh! Så resonerade nog de flesta på San Paolo efter Dries Mertens sena segermål mot favoritmotståndet Bologna. Gästerna hade kvitterat två gånger om efter Arek Miliks dubbla ledningsmål. Lite i skymundan är polacken nu uppe i tio mål i sin första hela Serie A-höst.

Milik toppar den interna skytteligan före Mertens på åtta och Insigne på sju. Med tanke på Ancelottis roterande av de två förra och att Insigne inte kan räknas som en ”bomber” är läget kanske idealiskt så här med målskyttet utspritt mellan dessa tre.

En lättnadens suck drog också Gennaro Gattuso efter Milans 2-1-seger hemma mot SPAL i kvällsmatchen. Den ifrågasatte Gonzalo Higuaín fullbordade vändningen efter nio mållösa matcher för argentinaren. Förmodligen Serie A:s mest lättade person under lördagen.

Målet gör att Gattuso får behålla jobbet som tränare när vi går in i det nya året. Från Leonardo och de andra i klubbledningen sägs han ha fortsatt förtroende, tvärtemot de uppgifter som talade om lördagens match som avgörande för framtiden.

Faktum är att Milan under 2018 tagit lika många poäng som Inter och endast är slagna av överlägsna Juventus och Napoli. Förtroendet för Gattuso är lågt på många håll trots detta. Den idéfattiga offensiven och många underpresterande startspelare är två orsaker, som Gattuso inte behöver vara hundra procent skyldig till. Men Milans tillit mot tränaren ser ut att bli konkurrenternas lycka.

En annan argentinare som varit starkt ifrågasatt bland sina supportrar är Giovanni Simeone. Det är inte så konstigt när man ser missar av denna kaliber från Fiorentinas 0-0 match mot Genoa. Desto mer glada och lättade är folket runt Chievo. Emanuele Giaccherinis frispark i ödesmatchen mot Frosinone gav de flygande åsnorna säsongens första seger. Därmed kan de gå till 2019 med vetskapen om att nytt kontrakt faktiskt är möjligt.

****

Veckans lag (4-3-3):

Donnarumma (Milan)

Opoku (Udinese), Chiellini (Juventus), Djidji (Torino)

Stryger Larsen (Udinese), Milinković-Savić (Lazio), Duncan (Sassuolo), Giaccherini (Chievo)

Papu Gomez (Atalanta), Iličić (Atalanta), Cengiz Ünder (Roma)

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2018-12-30 kl 17:50

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons