Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
1v

Blyelvan – säsongens största besvikelser

I början av 2000-talet fanns ett alternativt parodipris till Ballon d’or i Frankrike. Magasinet Le Cahiers du football delade mellan 2003-2013 ut Ballon de plomb, blybollen, till den spelare i Frankrike som underpresterat mest.

Även jag har utsett en hel elva av blyfötter sett till höstens prestationer, eller icke-prestationer i Serie A. Elvan utgår från egna förväntningar vilka såklart inte kan delas av alla. Formationen för detta lag är ett 3-4-3.

Målvakt

Simone Scuffet, Udinese, 9 matcher/2 nollor, snittbetyg i Gazzetta dello Sport: 6,05/10

Orestis Karnezis, Albano Bizzarri och nu Juan Musso. Samtliga är målvakter som petat det tidigare storlöftet Scuffet i Udineseburen. Karriären har inte gått riktigt som det var tänkt för Udinesonen efter genombrottet som 17-åring i A-laget våren 2014.

De två senaste säsongerna har följt samma linje. Scuffet inleder som förstemålvakt men blir petad en bit in på hösten. Italienaren kan inte skylla på orutin då konkurrenten Juan Musso bara är två äldre och dessutom ny i den italienska ligan. Kanske behöver Simone Scuffet ett miljöombyte bort från det energifattiga Udinese bara?


Backar

Šime Vrsaljko, Inter, 10 matcher/0 mål, 5,77

Högerbackskonkurrenten Danilo D’Ambrosio har visserligen blivit bättre för varje säsong i svartblått, och vi har knäskadan som höll Vrsaljko borta från inledningen av hösten. Men ändå.

Skadefri har kroaten ändå inte satt den tydliga prägeln på Inters spel. Faktum är att tränaren Spalletti vid några tillfällen till och med valt D’Ambrosio före sommarens nyförvärv. Här finns väldigt mycket mer att hämta av.

Federico Fazio, Roma, 16/3, 5,71

Den argentinske långskånken har smällt in några mål redan, mot toppmotstånd dessutom. Men det väger inte upp all oreda som han orsakat framför Robin Olsen i Romas försvar. Fazio är besynnerlig spelare att ha i sitt lag eftersom högstanivån håller världsklass medan dalarna ofta är nere på romersk katakombnivå. Fazio kan alltid lita till mittbackskollegan Manolas snabbhet, men i höst har 31-åringens egen klumpighet skymt allt annat.

fazio

Mattia Caldara, Milan, 0/0

Elvans svåraste val. 24-åringen har varit skadad stora delar av hösten och väntas inte vara tillbaka förens i mitten av februari. Caldaras enda 90-minutare i höst är från september och mötet med luxemburgiska lilleputten Dudelange. Fortfarande låg Caldaras väg till startelvan och platsen bredvid Alessio Romagnoli öppen efter sommarens bytesaffär med Leo Bonucci som gick motsatta hållet.

Gennaro Gattuso gav dock aldrig Caldara chansen utan föredrog fjolårsfloppen Musacchio på positionen. Det sägs att valet hade sin grund i Caldaras långsamma anpassning till en fyrbackslinje efter två år i Atalantas 3-4-3-system. Hur mycket kan den här typen av säsongsstart påverka Milanframtiden för ett av Italiens största backlöften


Mittfältare

Hakan Çalhanoğlu, Milan, 17/0, 5,53

Mångsidigheten offensivt har bara hämnat turkens Milankarriär. Efter 1,5 år i klubben finns fortfaranade ingen position där klubben vet att 24-åringen kommer leverera med säkerhet. Frågan kanske förblir öppen då Çalhanoğlu ryktas återvända till Bundesliga under januari.

Oklarheten kring Çalhanoğlus plats på planen förklarar ändå inte varför spelaren vid tillfällen blivit utbuad av San Siros publik. Det går för långsamt på kanten, det är för många touch centralt, och inte ens det världsberömda skottet har suttit. Çalhanoğlu har skjutit hösten igenom men bara till lagkamraternas och publikens frustration.

Sergej Milinković-Savić, Lazio, 18/3, 5,58

Serbens säsong kan vara på väg mot en vändpunkt efter några förbättrade insatser som kröntes med ett drömmål mot Torino helgen innan nyår. Det förhindrar inte det faktum att Milinković-Savić varit en massiv besvikelse under den första halvan av 23-åringens fjärde säsong i vitblått.

En sommar med miljardprislappen hängande över sig tycktes i högsta grad påverka Sergejs spel under hösten, och i december dök även en rasistisk banderoll från en supporterfalang som markerade missnöje mot serbens spel. Milinković-Savić genomgår en tuff mental prövning i sin karriär men har av allt att döma redskapen för att ta sig ur helskinnad.

Steven Nzonzi, Roma, 17/1, 5,91

Med tanke på vilka kvalitéer den defensive mittfältaren visade upp i Sevilla, lägg till att han var en del av Frankrikes VM-guldvinnande trupp, trodde jag att Steven Nzonzi skulle komma in i Romas spel betydligt fortare.

På grund av skadorna på Daniele De Rossi och Lorenzo Pellegrini ihop med försäljningen av Kevin Strootman har Nzonzi ändå fått spela nästan varje minut hittills. En spelare som Nzonzi borde vara given med alla tillgängliga i Roma också. Men det är dags för 30-åringen att börja bossa runt mer på det mittfältet.

Piotr Zielinski, Napoli, 19/3, 5,94

Precis som Milinković-Savić hade den polske landslagsmannen ett svagt VM i bakhuvudet när säsongen började. Zielinskis utvecklingskurva har stadigt pekat uppåt i Napoli och tiden var inne för 24-åringen att explodera.

Istället har Zielinski haft svårt att visa de mångsidiga kvalitéer han besitter under hösten. Många gånger har nyförvärvet Fabian Ruiz petat honom ute till vänster, och Ancelottis formationsändring till 4-4-2 har ryckt undan möjligheterna att spela högre upp som ytter. Zielinski har definitivt talangen att vända detta och ta en ordinarie plats under våren.

zielinski


Anfallare

Patrik Schick, Roma, 13/2, 5,59

Roma fick Edin Džeko skadad och Patrik Schick gavs chansen att vara frontfigur i Romaanfallet. Džeko har sannerligen inte haft en lyckad Serie A-höst, men när bosniern gjorde comeback precis innan nyår var det många romanisti som drog en lättnadens suck.

Ungefär så lite bidrog hans tjeckiske anfallskonkurrent med under Džekos skadefrånvaro. Schick har nu inlett ett samarbete med landsmannen Jan Muhlfeit, en mental coach, i hopp om att hitta sig själv på planen. Med tanke på de enorma pengarna Roma lagt i Schick-affären är 22-åringen just nu inget annat än en klassisk floppvärvning.

Giovanni Simeone, Fiorentina, 19/4, 5,47

Rapporter under sommaren talade om att Atlético Madrid la ett bud på 40 miljoner euro för att återförena far och son Simeone. Fiorentina tackade nej och såhär ett halvår senare är det lätt att skratta åt beslutet. ”Cholito” Simeone är bara 23 år och nej, han är inte utdömd bara för en svår andra säsong i Fiorentina.

Just nu är det bara väldigt svårt att se honom som en målskytt ämnad för klubbar av Atlétis kaliber. Centern har den simeonska kämpaglöden i sig men behöver förtvivlat många målchanser för att näta. Konkurrensen blir betydligt hårdare under våren efter Luis Muriels Italienåterkomst från Sevilla.

cholito

Ivan Perišić, Inter, 17/3, 5,70

När vi ändå är inne på uteblivna flyttar var Ivan Perišićs namn alltid ett som drog åt sig José Mourinhos blickar i Manchester. Perišić valde dock att stanna i Inter trots budet på runt halvmiljarden i somras. 29-åringen var en katalysator i Kroatiens fantastiska VM-lag men har inte alls nått samma höjd under hösten.

Ändå har han alltid haft Luciano Spallettis förtroende och vecka efter vecka startat ute på kanten. Spalletti vet hur komplett kroaten är när han är som bäst och förmodligen därför envisas han med Perišić trots Inters stora anfallsbredd. Perišić är en typisk självförtroendespelare med bara en högtsta- och lägstaväxel, och kan inte ha så många chanser kvar hos Spalletti.

****

Avbytare

Gianluigi Donnarumma, MV, Milan, 19 matcher/4 nollor, 6,23

Mario Rui, B, Napoli, 12 matcher/0 mål, 5,87

Aleksandar Kolarov, B, Roma, 17/4, 6,02

Manuel Locatelli, MF, Sassuolo, 11/0, 5,68

Roberto Soriano, MF, Torino, 7/0, 5,50 (Bologna sedan januari)

Marko Pjaca, ANF, Fiorentina, 16/1, 5,66

Simone Zaza, ANF, Torino, 16/1, 5,64

****

Tränare

Gian Piero Ventura, Chievo (oktober-november 2018)

När den tidigare förbundskaptenen valde att återvända till klubbfotbollen efter ett år i skammen beslutade sig Ventura för trygga men icke-presterande Chievo. Tre förluster och en oavgjord match senare valde 70-åringen plötsligt att avgå då synen på Chievos framtid inte längre delades med klubbledningen.

Chievos anfallsikon Sergio Pellissier har sågat avhoppet ett par gånger minst efteråt och talat om en ”bortslösad månad” med Ventura. Nygamle Mimmo Di Carlo tog över ett Chievo som visst inte var så dåligt, vilket kryss mot Napoli, Lazio och Inter vittnar om. Vill någon ta i Ventura igen eller är Serie A-karriären över?

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-01-10 kl 17:23

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons