Magiske Quagliarella ett mål ifrån Batistutas rekord

Italienbloggen

Serie A är tillbaka efter ett ovanligt långt vinteruppehåll på tre veckor. Inte bara fans, utan även en del spelare verkar tycka att blev alldeles för enformigt på stränderna i Dubai, i New Yorks vinterlandskap, eller var de nu firade semester.

Ingen tid skulle slösas när några hungriga målvargar gick ut på Serie A-arenornas gräsmattor för att göra skytteligan till en kamp med fler inblandade än Ronaldo och Piątek, som om det vore ett nyårslöfte.

Värst i helgen var Atalantas Duván Zapata. Colombianen stod på ett mål när vi gick in till december månad. Sju matcher senare har centertanken gjort 13 mål till och är uppe i delad skytteligaledning med Cristiano Ronaldo.

Atalanta pulvriserade nästjumbon Frosinone på bortaplan med 5-0. 22-årige mittbacken Gianluca Mancini inledde målskyttet med sin femte fullträff för säsongen innan det var dags för Zapatas show. Hattricket kom till efter ett mål med huvudet, nästa med vänstern och det tredje med höger fot. Det avslutande nickade 27-åringen in och blev den blott tredje Atalantaspelaren att göra ”poker”, fyra mål i samma match, i Serie A någonsin.

Ingen räknar med att Duván Zapatas målform kommer hålla ett lika hysteriskt snitt (han heter trots allt inte… Ronaldo). Men med tanke på att Atalanta under lagets två senaste succésäsonger saknat en centerforward som gör mål och istället förlitat sig på Papu Gomez och Iličićs bidrag, ser det oförskämt bra ut till säsongens andra halva.

Zapatas landsman Luis Muriel anlände till Florens med ett grundmurat Serie A-rykte på lån från Sevilla. Flytten från Sampdoria 2017 gjorde Muriel till Sevillas dyraste nyförvärv någonsin men i Andalusien fick han det inte att stämma. Colombianen kändes trots det som hela ligans förmodligen bästa januarirekrytering inför helgen.

Ändå kunde få, om ens han själv drömma om den starten han fick på Artemio Franchi. Mot just Sampdoria behövde anfallaren bara 34 minuter innan han finurligt placerat in sitt första mål i Serie A-comebacken.

Med en utgångspunkt till vänster i ett Violaanfall bestående av Giovanni Simeone och Federico Chiesa attackerade de lila i våg efter våg den första kvarten. Matchen var en av säsongens absolut mest underhållande, men tuff och stundtals också ful.

Fem minuter efter ledningsmålet drog hemmalagets Edimilson Fernandes på sig sitt andra gula kort. Ett dittills blekt Sampdoria bestraffade Fiorentinas alla sumpade målchanser på det tydligaste av sätt minuten innan paus. Albin Ekdal dök och fick frispark utanför straffområdet, som den hetlevrade Gastón Ramírez elegant böjde stolpe in. Den redan varnade uruguayanen byttes sedan ut i paus som tack för frisparksmålet.

Fiorentina fredade det egna målet på ett strålande sätt under den första halvan av andra halvlek. Ett ögonblick av murielsk magi skulle också ge lila ledningen på nytt. Med en vändning och sedan petning grundlurade Luis Muriel två Sampförsvarare på egen planhalva, ingen kunde hänga med i ruschen framåt och nyförvärvet sköt in sitt andra mål. Muriels högstanivå snuddar den hos seriens främsta anfallare, det råder ingen tvekan om det.

Fiorentinas tränare Stefano Pioli påstås ha sagt till Sevillalånet vid ankomsten att ”du är den enda som påminner mig om Ronaldo, O Fenomeno, bevisa det nu”. Dessvärre för Muriel och hans lagkamrater trädde ett annat fenomen på motståndarnas planhalva fram fem minuter efter att han tvåmålsskytten blivit utbytt.

I den 81:a minuten dunkade Fabio Quagliarella in kvitteringen på straff efter att Vitor Hugo tagit med handen. Fyra minuter senare lurade 35-åringen mästerligt två försvarare och sköt vad de flesta tippade skulle bli segermålet. Sampstrikern nätade därmed för tionde matchen i rad och superlativen håller på att ta slut.

Jag håller mig en vecka istället. Nästa helg kan Quagliarella nämligen tangera Gabriel Omar Batistutas närmast sanslösa rekord från 1994. Som Serie A-debutant gjorde ”Batigol” mål elva matcher i rad i Fiorentinatröjan. Genoas Krzyztof Piątek nosade på rekordet under höstens inledande omgångar men stannade på åtta matcher.

Quagliarellas mål skulle dock inte bli matchens sista. Albin Ekdal kändes steget efter större delen av matchen och nickskarvade oturligt ett inlägg mot egen stolpe, där German Pezzella kunde styra in kvitteringen på tilläggstid. En poäng till båda lagen som belöning för dramat kändes rättvist, och Sampdorias tränare Giampaolo kunde inte låta bli att le när han erkände sin ”svaghet” för den tidigare adepten Luis Muriel efter matchen.

amore

Kvällsmatchen skulle bjuda på ytterligare kanonjärer. Napoli saknade fyra ordinarie spelare -Koulibaly, Insigne, Allan och kapten Hamšik, men hade inga större problem att avfärda Lazio hemma på San Paolo. José Callejon vikarierade som lagkapten och gav Napoli välförtjänt i den 34:e minuten.

Partenopei träffade virket fyra gånger under matchen som slutade 2-1. Bäst av alla var anfallaren Milik som under en dryg halvtimme vaskade fram fyra heta chanser i första halvlek. Belöningen kom tre minuter efter Callejóns mål, med en elegant skruvad frispark över muren och bakom Strakosha.

Lite i skymundan har Arek Milik gjort elva mål i Serie A trots att han inte räknas som helt ordinarie i Napoli. Igår såg partnerskapet med Dries Mertens riktigt bra ut och Milik tar ständigt nya kliv framåt efter två säsonger borttrasade av knäoperationer.

Lika bra hittade Fabian Ruiz och Amadou Diawara varandra centralt. Lazio kunde aldrig komma åt Napolis innermittfält och jag undrar verkligen hur Marek Hamšik ska tillåtas en plats i elvan efter Ruiz framstående insats?

Ciro Immobile reducerade för Lazio i den 65:e minuten men bara fem minuter efteråt drog Acerbi på sig sitt andra gula kort. Lazio kapitulerar i defensiven och sifforna borde varit större till Napolis fördel. Jag anser ändå inte att Simone Inzaghi bör skylla på vare sig utvisningen, domaren, eller den egna offensiven för förlusten.

Något gnager bevisligen mentalt hos de vitblå spelarna när det vankas stormatch som gör att de krymper trots all talang och spelidé som finns i laget. Problemet handlar inte bara om stormatcher nu. Lazio har bara två vinster i Serie A på de nio senaste. Och vad försöker tränare Inzaghi signalera med att byta ut en Milinković-Savić på uppgång mot den opålitlige ytterbacken Patric efter utvisningen?

****

Annat från omgång 20:

Ett överlägset Roma körde över Torino i första halvlek på Olimpico i lördags. Namnet på allas läppar, Nicolò Zaniolo glidsköt in 1-0 efter en kvart, och Aleksandar Kolarov fyllde på med ett straffmål. Men så fort domaren blåste igång andra halvlek försvann Romas grepp om matchen.

Zaniolos Toro-nemesis Rincón reducerade strax efter paus, och en kvart senare distanssköt Ansaldi in kvitteringen från sin nya mittfältsposition. Ur nästan ingenting hade Torino gjort två mål.

Patrik Schick byttes in mot Justin Kluivert i Roma efter kvitteringsmålet. Det dröjde en minut efter bytet innan Schick var med och spelade fram Stephan El Shaarawys till avgörande 3-2 för Roma. Med Schicks två mål i cupmatchen mot Entella i färskt minne och helgens pigga inhopp, är floppvärvningen på väg att återfå lite självförtroende månne?

I Torinos fall skriks det högt efter fler mål. Det borde inte vara något problem med Andrea Belotti och Simone Zaza längst fram och Iago Falque strax bakom. Men Zaza bidrog inte med något i hans inhopp och fortsätter ha svårt med Belotti-samarbetet. Iago Falque å sin sida rusade direkt in till omklädningsrummet efter det bytet.

Walter Mazzarri har under hans ettåriga ledning inte förmått att lyfta Torinos offensiv. Det har handlat om Belottis måltorka, negligeringen och utlånet av Ljajić, och hattandet mellan anfallskonstellationer. Mitt hopp till att Mazzarri löser detta finns inget kvar av, och kommer i slutändan innebära att klubben snart får söka efter en ny tränare igen.

En annorlunda kuliss infann sig på Giuseppe Meazza i lördags kväll när Inter tog emot Sassuolo. Mot Benevento i cupen stod hela arenan tom efter skandalscenerna mot Napoli innan nyår, men klubben fick dispens till en annan lösning i match två.

11 000 skolbarn tog plats på San Siros nedersta etage som draperats av banderoller med förkortningen ”BUU”.  Det ordet brukar i vanliga fall beskriva apljud mot mörkhyade spelare i en italiensk kontext. Nu var uppmaningen att ordet inte skulle ljudas, utan skrivas ut och ses som en förkortning av ”Brothers Universal United”.

Eleverna kunde nog njuta av målchanser åt båda håll fastän inget av lagen förmådde att spräcka nollan. Inter har därmed inte vunnit hemma mot dess speciella boogeylag Sassuolo på fyra år och fyra månader.

Vad viktigare är ändå att klubben lyckades indikera en positiv vind av förändring efter Koulibaly-incidenten. Överlag känns det skönt att kunna njuta av spelet en helg och slippa ta del av de element som drar italiensk fotboll bakåt. När enbart fotbollen på planen talade i helgen bjöds det i flera matcher på högklassig underhållning som var värd den tre veckor långa pausen.