Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Higuaíns sista chans & Milans nya frälsare

Italienbloggen

Det fungerade inte heller för Gonzalo Higuaín i Milan. Jag vet inte hur sugen den argentinske stjärnstrikern var på en utlåning neråt i den italienska fotbollspyramiden förra sommaren, av beteendet på senare tid att döma verkar det uppenbart att han inte motsätter sig en flytt till London och Chelsea den här gången.

Higuaíns facit blev sex mål på 15 Serie A-matcher för Milan. Knappt godkänt för en anfallare med hans renommé, men knappast okej om man synar spridningen på målen när han avslutade med ynka två på sina tio sista matcher. Det är dock ingen överraskning att det blev så här.

Milans anfallsrekryteringar har konsekvent under flera år misslyckats på San Siro. På grund av egna oförmågor men minst lika mycket på grund av den idéfattiga rödsvarta offensiven. Farhågan att Higuaín inte skulle få bollarna han är beroende av bekräftades, och 31-åringen ställer sig till samma skara som Nikola Kalinić, André Silva, Gianluca Lapadula och Carlos Bacca. Spelare som krönt framgångar på olika håll men blivit parenteser i Milan.

Annons

Prestationen under hösten gör inte Gonzalo Higuaín till en värdelös anfallare. I och med återföreningen med Maurizio Sarri finns förutsättningar att El Pipita ska hitta sig själv och gå ifrån sitt tjuriga Milan-jag. Chelsea tar över hälften av de 18 miljoner euro Milan skulle betalat Juventus i låneavgift och har möjligheten att köpa anfallaren för 36M euro i sommar.

Om Higuaín lyckas i Chelsea är priset fullt rimligt att betala för en världsklasscenter, och förutsättningar finns såklart då Álvaro Morata är på väg till Madrid och endast Olivier Giroud konkurrerar om centerplatsen.

Samtidigt skickar värvningen en tydlig signal om var Chelsea befinner sig i Roman Abramovitj långsamma avvecklingsprocess. Chelsea värvar inte längre en Didier Drogba som stormar fram mot Europas anfallstopp, eller en Fernando Torres som redan stod högst upp på den tronen när han blev blå.

Annons

De får nöja sig med en rutinerad målmaskin istället vilket inte är fy skam. Hovleverantörerna är betydligt bättre i Chelsea men kraven blir inte lägre. Våren kan bli Gonzalo Higuaíns sista chans att bevisa omvärlden att han håller för ett ligavinnaraspirerande lag.

Den som får äran att ersätta honom i Milan heter Krzyzstof Piątek och har chockat den italienska fotbollspubliken under hösten. Ett mål i snitt för Genoa i liga och cup gör att Milan hostar upp 35 miljoner euro som betalas i ett svep. I runda slängar gör Genoa en vinst på 300 miljoner kronor på anfallaren de köpte från Cracovia Kraków för ett halvår sedan.

Prislappen medför förstås extra press. Milan ligger på den fjärde och sista Champions League-platsen vilket fått fansen att känna ett realistiskt hopp om att äntligen ta sig tillbaka till finrummet. Samtidigt har spelet hackat och det är ingen överdriven slutsats att laget haft flyt med antalet inspelade poäng trots det.

Annons

Varför skulle Piątek lyckas där Higuaín och alla andra har misslyckats? Well, faktum är att Milan trots alla problem på och utanför planen sakta är på väg framåt. Köpet av Piątek visar att sportchefen Leonardo inte är rädd för att satsa på ungt och svälja stoltheten efter Higuaín och det farsartade avskedet (och säsongen) av Leo Bonucci.

Jag har en positiv känsla kring övergången av det enkla skälet att jag tror på spelaren Krzyztof Piątek. 23-åringens förra klubb Genoa bjuder sannerligen inte heller på frejdig fotboll men Piątek behöver inte mycket för att hitta målet har säsongen visat, till skillnad från Higuaín som långt ifrån varit lika klinisk när tillfällen har getts.

Polackens rörelsemönster, tillslag, placeringsförmåga, och uppenbara mognad får mig att tro på en framtid inom den absoluta anfallstoppen framöver. Genoatränaren Cesare Prandelli beskriver honom som den ”mest komplette anfallaren jag jobbat med”. Den andra anledningen till en tänkbar Piątek-succé hittar jag i Milans första januariköp.

Annons

21-årige brassen Lucas Paquetà var ett stolpskott från en drömdebut i måndagens bortamöte med just Genoa (Piątek avstängd). Den offensiva mittfältaren räds inte de uppenbara jämförelserna som talar om honom som en ny Kaká. En lika hög prislapp som Piąteks gör inte pressen mindre på Paquetà, men talangen är uppenbar och han kan bli den kreativa nyckel Milan så desperat behöver.

Genoa då? Äsch, de klarar sig säkert utan Piąteks alla mål. Kvar i laget finns en oslipad diamant som heter Christian Kouamé. Den 20-årige ivorianen fick bara leka tillsammans med Piątek ett halvår, och mycket talar för att anfallaren blir nästa dyra försäljning från den rödblåa Genuadelen i sommar.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-01-23 19:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto