Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Storebror Inzaghis nästa Serie A-chans lär dröja några år

Italienbloggen

Det var den ultimata sekvensen som visade ett lag i spillror. Efter en tidig utvisning låg Bologna under med 0-3 hemma mot nästjumbon Frosinone när Erick Pulgar skulle slå en frispark inte långt ifrån tränarbänken.

Bolognas chilenare drämde den rakt i ryggen på Camillo Ciano, och istället för att börja jaga den förlupna bollen stannade Pulgar upp och gestikulerade om avståndet på frisparken. Ciano fick ett friläge från egen planhalva och gjorde sitt andra mål för dagen.

Ciano, från boxarmetropolen Marcianise i den italienska södern, levererade det slutgiltiga knockoutslaget på Bologna. Ofattbara 0-4 slutade matchen mot ett Frosinone som innan helgen bara gjort 12 mål på 20 omgångar. Resultatet golvade också Filippo Inzaghis förhoppningar om ett fortsatt liv som Bolognatränare.

Innan matchen var över skanderade de mest hårdföra fansen på Renato Dall’Ara ”Fenucci, vi kommer” i riktning mot Bolognas klubbdirektör Claudio Fenucci. En arg uppvigling kan tyckas om det inte varit för att Fenuccis namn, tillsammans med sportchefen Bigons och lagledaren Di Vaios, fanns på tre kors utanför träningsanläggningen förra månaden.

Annons

Fenucci hastade ner till omklädningsrummet för att ta skydd. Presidenten Joey Saputo tog hand om presskonferensen efter matchen och konfronterade vansinniga supportrar utanför arenan. Kanadensaren Saputo kallade Bologna för ”ynkligt” och lovade förändringar till morgondagen. Förändringar blev det också.

I måndags avskedades Filippo Inzaghi från tränarposten. 45-åringen verkade till synes ha klubbledningens förtroende trots att Bologna befann sig på nedflyttningsplats större delen av höstsäsongen. Men en 0-4-förlust hemma mot en bottenkollega får inte hända, och 14 raka matcher utan seger fick räcka.

Det är svårt att se på Pippo Inzaghis framtid utan att börja blicka neråt i seriesystemet. Efter två lovande säsonger i Milans Primaveralag kom chansen tidigt att få leda en storklubb. Men den miserabla säsongen 2014-15 slutade med en tiondeplats för Milan och klubblegendaren fick lämna.

Annons

Väldigt många var förvånade när nästa adress blev Venezia – två divisioner lägre ner i seriepyramiden. Den amerikanskägda klubben rusade igenom Serie C:s norra division under Inzaghi och gick till playoff-semifinal förra säsongen i Serie B, där nykomlingen föll mot Palermo.

Inzaghi hade fått den omstarten hade behövde och lite otippat byggt ett starkt defensivt kollektiv i Venezia. Serie A lockade igen när Bologna skulle gå vidare efter tre intetsägande säsonger runt femtondeplatsen under Roberto Donadoni.

Defensiven blev aldrig heller det största bekymret för Inzaghi i rossoblu. Snarare är den extremt torftiga offensiven huvudanledningen till att Bologna bara vunnit två matcher under säsongen. Avsaknaden av förra säsongens yttrar Verdi och Di Francesco, som flyttade till Napoli respektive Sassuolo, har påverkat laget mer än vad åtminstone jag trodde på förhand.

Annons

Storebror Inzaghi kan skylla misslyckandet på en medioker mercato genomförd av Bologna under sommaren. Det lär knappast förändra hans eftermäle i klubben dock. Inzaghi kommer behöva återupprätta sitt anseende någon annanstans, företrädesvis i Serie B. Såvida inte han för upp ett lag till Serie A därifrån kommer det dröja några sårr innan ett lag från högstaligan vågar anställa Pippo.

Precis som i Milan är det Siniša Mihajlović som efterträder Inzaghi. 49-åringen fick sparken från Torino för ett år sedan men lyckades ändå landa det attraktiva jobbet i portugisiska Sporting under sommaren. Trodde alla.

Mihajlović hamnade mitt i ett klubbkaos som sällan skådats på denna nivå. Presidenten som anställde Mihajlović, Bruno de Carvalho, kuppades bort av Sportings medlemmar och hans nye tränare fick också sparken. Siniša-äventyret i Lissabon varade blott nio dagar.

Annons

Med tanke på tränarens tillkortakommande i både Milan och Torino sågs ett jobb på övre halvan i Serie A som osannolikt. Bologna känns mer som serbens rätta nivå för stunden och laget är tillräckligt bra för att lösa Serie A-kontraktet i vår.

Om det sker kommer Mihajlovićs halvårskontrakt förlängas automatiskt över nästa säsong. För en klubb med ambitioner som Bologna ser det bättre ut att anställa en tränare med Mihajlovićs rykte än någon beprövad kontraktslösare som Davide Ballardini till exempel. Men det är uppenbarligen en infekterad miljö Mihajlović kommer till, och ett lag som i flera år haft svårigheter att lyfta.

Hur påverkar tränarbytet Bolognas svenskar då? Filip Helander har inte gjort någon lysande säsong men har ändå startat match efter match. Inzaghi gav Mattias Svanberg chansen och skåningen har utvecklats till en ordinarie mittfältare. Siniša Mihajlović väntas spela med en 4-3-3- eller 4-3-1-2-formation, vilket ger båda spelarna fortsatt goda startchanser.

Annons

Det hade varit spännande att se Svanberg i en trequartistaroll strax bakom anfallarna men den lär vara vikt för januarilånet Roberto Soriano. Mihajlović är känd som en tränare som vågar ge unga spelare chansen och det kan förhoppningsvis Svanberg profitera på.

Siniša Mihajlović återvänder efter tio år till den klubb där han började sin huvudtränarkarriär. Den sejouren slutade med sparken efter fem månader, om scenariot upprepas betyder det att Bologna har åkt ur Serie A. Mihajlović måste klara sin ”10 Year Challenge” om inte han som Inzaghi ska behöva ta en paus från den stora scenen.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-01-30 22:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto