Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spallettis Intertid är utdömd men en sparkning tjänar inget

Italienbloggen

Vägs ände. Den starka känslan är att Luciano Spalletti kommit dit som Intertränare och behöver förbereda sig inför en arbetslös framtid snart. Redan för en vecka sedan fick 59-åringen det tydliga beskedet efter ett möte med klubbens operativa ledning: vinn en titel i vår eller förlora jobbet.

Ett par dagar senare försvann den största titelchansen, Coppa Italia. Inter var underlägset Lazio på Giuseppe Meazza men brände ändå ett par hundraprocentiga målchanser. Kvartsfinalen slutade mållöst och i förlängningen gjorde Ciro Immobile det förlösande målet för gästerna, trodde alla.

I förlängningens absoluta slutsekunder fick Inter en straff som Mauro Icardi förvaltade säkert. Lika bra gick inte i straffläggningen sedan. Radja Nainggolan sköt Inters sista straff rakt på Thomas Strakosha och Lucas Leiva grusade förhoppningarna om ett Milanoderby i semin när han satte den avgörande straffen för Lazio.

Annons

Värre skulle det bli. I söndags förlorade nerazzurri med matchens enda mål mot Bologna, efter ett hörnmål i första halvlek av Federico Santander. Bologna som alltså förlorade mot nästjumbon Frosinone med 0-4 helgen innan och som inte hade vunnit sedan den 30:e september.

Siniša Mihajlović var tillbaka hos sin gamla arbetsgivare (i en suspekt svartblå jacka…) och segrade i sin första match som Bolognatränare. Hans lag skickade Inter officiellt in i en kris. Milanoklubben har inte vunnit en match sedan den första efter nyår, mot Benevento i cupen, och har efter den 6-2-vinsten inte gjort något mål alls i Serie A.

Mauro Icardi har tappat stinget framför mål och inte nätat på de sex senaste ligamatcherna. Han är bara en del av ett anfallshaveri som började under Luciano Spallettis första Intersäsong 2017/18. Då blev Barcelonalånet Rafinha en tillfällig lösning och bidrog starkt till att Inter kunde ta den fjärde och sista Champions League-platsen.

Annons

Men Rafinha köptes inte loss under sommaren. Istället gjorde klubben en bytesaffär med Roma där de tog in Nainggolan och skickade Santon och Zaniolo till huvudstaden. Belgaren har dock inte blivit den offensiva nyckeln laget behöver på grund av återkommande skador och oseriöst beteende utanför planen. Nainggolan första start sedan den disciplingrundade petningen mot Napoli innan nyår slutade med att mittfältaren blev utbuad av San Siro-publiken i söndags.

Det betryggande avståndet till Milan på fjärdeplatsen har krympt till fyra poäng. Det är inte första gången Inter drabbas av en årlig ”choke” i mitten av säsongen. Förra året vann de inte en enda match under nästan två vintermånader i Serie A. Säsongen innan slängde laget iväg en Europa League-plats efter en liknande svit som ledde till tränaren Stefano Piolis fall. 2015/16 ledde Roberto Mancinis Inter Serie A innan jul men hamnade utanför CL-plats när tabellen summerades på våren.

Annons

Oftast är det tränaren som får klä skott för misslyckandena på planen och detta är inget undantag. Spalletti börjar gå på många interistis nerver med sin egensinniga tränarstil. Inte blir situationen bättre av Spallettis ”skuggor”, tränarna som lurar i bakgrunden, redo att ta över detta attraktiva jobb. Antonio Conte är en, och en mer avlägsen skugga tillhör den eviga Interlegendaren José Mourinho. Contes sågs förra veckan utanför Inters högkvarter och en ström av spekulationer följde. Hans ärenden där ska dock tas med en stor nypa salt då klubbens lokaler praktiskt taget ligger mitt i centrala Milano.

Sett till vad Inter siktar mot vore det fel att sparka Spalletti, trots rapporterna som talar om att han har helgens bortamatch mot Parma på sig för rädda jobbet. Inters mål är att ta en Champions League-plats igen och det uppfyller Spalletti just nu. I den bästa av svartblå världar skulle Inter utmanat Juventus om scudetton. Men det stod klart tidigt att tränaren inte skulle få ut så mycket utav seriens näst bästa trupp.

Annons

Det finns alltså ingen skatt längre att hitta vid regnbågens slut den här säsongen, allt handlar om att ta CL-platsen igen. Europa League-vinst är ett orealistiskt mål sett till konkurrensen och det är tveksamt om laget ens passerar Rapid Wien i denna form.

Luciano Spalletti anställdes med uppgiften att besegra CL-hindret och blev den första Intertränaren att lyckas med det på sju år. Om Inter sparkar honom kastas laget in i ett osäkerhetens kaos som kan få förödande konsekvenser för säsongsmålet. Vem skulle ens vara en vettig ersättare så här långt in? Conte eller Mourinho kommer knappast att ta över mitt i säsongen. Gasperini? Ha!

”Jag inser att fansen har lite förtroende kvar eftersom Inter inte vunnit något på många år. Men jag kan inte bära all skuld för åren då Inter kom längre bort ifrån titlar snarare än att hota om sådana.  Det krävs tid och det finns ingen anledning att kasta ut barnet med badvattnet”, kommenterade Spalletti inför Bologna-matchen.

Annons

Det största argumentet mot tränarens existens på Interbänken är just att tid inte har hjälpt. Under säsongens första halva hittade Inter en lägstanivå som gav de tillräckligt många vinster för en pallplacering, men på bekostnad av att laget aldrig hittat någon högstaväxel.

Jag har tidigare skrivit att topp-tre är cementerad i Serie A i år och jag har ingen anledning att ändra den åsikten, än. Men det beror på svagheten hos konkurrenterna runt fjärdeplatsen mer än något annat.

Spalletti

Två av dessa lagen heter Roma och Milan. På Olimpico spelade de 1-1 i en match som ingen part kan vara nöjd med utgången av. Milan tappade en ledning och missade chansen att knappa in på Inter. Roma skapade tillräckligt många målchanser för att både vinna matchen och gå om Milan i tabellen.

I vägen för Roma stod allt som oftast Gigio Donnarumma, Serie A:s formstarkaste målvakt under vintern. Hans storspel i första halvlek räddade Milan, men Donnarumma fick kapitulera bara minuten efter halvtidsvilan.

Annons

19-åringen stod först för en galen reflexräddning när hans egen försvarare Musacchio styrde bollen mot eget mål från ett par meters avstånd, på returen kunde dock målvakten inget göra när Zaniolo fick öppet mål och kvitterade för Roma. Tredje målet på de fem senaste matcherna för supertalangen.

Dessförinnan hade gästerna tagit ledningen genom Krzyztof Piątek. Polacken styrde in Lucas Paquetàs finurliga inspel i första halvlek och gjorde mål även i startdebuten i ligan för Milan. Piątek hade det tufft matchen igenom mot Romas Manolas och Fazio, och var isolerad allt som oftast på topp. Samtidigt var ”Il Pistolero” ständigt på hugget, redo att springa på förlupna returer, i stark kontrast mot hans statiske föregångare Higuaín.

Matchens spelades på ett Olimpico präglat av arg sinnesstämning efter cupförnedringen i Florens (1-7 mot Fiorentina!) och det pinsamma tremålstappet mot Atalanta förra helgen. Högljudda ramsor skanderades både mot president Pallotta och vänsterbacken Kolarov som hamnat i dispyt med olika fansgrupperingar efter den senaste tidens resultat.

Annons

Han och Kostas Manolas munhögg tillbaka mot fansens olika häcklingar på tågstationen inför mötet mot Fiorentina, när de kom tillbaka till Trigoria efter förlusten rapporteras det att spelarbussen blev en måltavla för stenar, flaskor och ägg kastade av ultras.

På Curva Sud drog sig hälften av supportrarna undan från läktaren efter en kvarts spel i Roma-Milan i protest, övriga buade ut laget till och med när Roma hade bollen. Bara Zaniolo, Karsdorp, och kapten De Rossi klarade sig undan fansens vrede. Nederländske högerbacken Rick Karsdorp konstaterade lakoniskt efter matchen att ”det kändes som att spela på bortaplan”.

Den både splittrade och sargade piazzan i Roma kan genomgå ett nytt nederlag på idag. Då sägs avgörandet komma i arenafrågan, det kraftigt försenade bygget av Stadio della Roma. Om nya hinder dyker upp kanske delar av fansen får som de vill i frågan om Pallottas existens i Roma.

Annons

****

Annat från omgång 22:

Två raka matcher med tre insläppta mål för Juventus. Det har inte hänt sedan 2011 då laget slutade sjua under Gigi Delneri. Förra veckan stod det också klart att Juve för första gången på fem år inte kommer ta hem både liga- och cuptiteln i Italien efter respasset mot Atalanta i Coppa Italias kvartsfinal (0-3).

Två av Atalantas mål då kom efter försvarsmisstag av Juvebackar i Chiellini och Bonuccis skadefrånvaro. I helgens match mot Parma fick nygamle Martín Cáceres kampera ihop med Daniele Rugani på mittbackspositionerna och äntligen kunde tillbakakallade Leandro Spinazzola göra startdebut i vitsvart.

25-åringen gjorde det okej på sin vänsterbacksplats och tack vare två Ronaldomål hade Juventus en 3-1-ledning med kvarten kvar. Men Parmas anfallare Gervinho tillsammans med den underskattade Roberto Inglese hade mer att ge. Gervinho klackade retfullt in 2-3 och stod sedan för kvitteringen på tilläggstid.

Annons

Det högst oväntade krysset betyder föga för toppstriden men förändrar humöret hos bianconeri avsevärt. Hur ska Juventus hantera Atlético Madrid i Champions League med Bonucci borta och all osäkerhet som spridits i hans och Chiellinis frånvaro? Fast Rugani gjorde ett mål i helgen blir det mer och mer uppenbart att han inte håller för den absolut högsta nivån.

En eloge till Parma och deras upphämtning också. I ducati har gjort en utmärkt säsong och hänger med i kampen om Europaplatserna, något som knappast var målet inför återkomsten till Serie A. Ett redan starkt mittfält och anfall har spetsats med Juraj Kuckas tillkomst och slovaken stod för en stark insats på Juventus Stadium.

Gervinho

Mer publikprotester hittades på Dacia Arena när fansen likgiltigt såg på när Udinese tog emot Fiorentina. Den här gången skulle zebrorna inte göra fansen mer besvikna än vanligt efter Stryger Larsens mål och kvitteringen från Fiorentinas Edimilson.

Annons

Disciplinen hos Davide Nicolas lag gjorde så att Violas anfallstrio Chiesa-Muriel-Mirallas knappt kom till chanser under matchen, och något annat var kanske inte att vänta heller ur Fiorentinaperspektiv efter urladdningen mot Roma.

Matchen ramades in av en unison hyllning till Davide Astori, elva månader efter hans bortgång i Udine. Fiorentina kunde åtminstone hedra honom med en poäng, igen, då laget tillsammans med Torino kryssat mest i Serie A. Det trubbiga Udinese får lita till att Nicolas försvarssnille kan lösa poängen nu när Mihajlovićs Bologna börjar flåsa bakifrån nedflyttningsplatsen.

Fabio Quagliarellas otroliga målsvit stannade vid elva raka matcher när hans Sampdoria blev nollat på San Paolo. Napoli vann med 3-0 bland annat efter ett nytt mål av Arek Milik och Lorenzo Insignes första på tre månader.

Annons

Även här stod publiken i fokus då inte ens 20 000 orkat masa sig till Neapels västra delar, i det som med största sannolikhet blev Marek Hamšiks avtackningsmatch inför flytten till Kina. President De Laurentiis riktade en känga mot engagemanget i staden och det faktum att Napoli bara snittar runt 30 000 på en arena som tar det dubbla.

”Milan och Inter glänser inte och spelar mindre betydelsefulla matcher på San Siro. Fortfarande tjänar de fem miljoner euro var under en matchdag, medan vi inte kommer över tre miljoner”, konstaterade De Laurentiis efteråt.

Quagliarella får alltså dela målrekordet med Gabriel Batistuta. Hur mycket jag än unnar 36-åringen en ensamt särställning med allt han utsatts i karriären för finns ändå lite poetisk rättvisa här. Batistuta slog rekordet 1994 under en tid då Serie A var världens bästa liga, och dessutom i hans första matcher i Fiorentinatröjan. Likväl har både två stått för remarkabla prestationer som kommer leva kvar länge.

Annons

****

Omgångens elva: (3-4-3)

Donnarumma (Milan)

Danilo (Bologna), Ekong (Udinese), Koulibaly (Napoli)

Callejón (Napoli), Kucka (Parma), Soriano (Bologna), Zaniolo (Roma)

Gervinho (Parma), Caputo (Empoli), Ronaldo (Juventus)

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-02-05 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto