Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lautaro löser Inters tillfälliga (?) Icardi-bekymmer

Italienbloggen

En argentinare räddade Inter som så många gånger förr. Luciano Spalletti pustade ut och kunde försäkra sig om att hans närmsta tid skulle förbli på den svartblå bänken. Men det var inte Mauro Icardi som tränaren skulle komma att tacka.

Lautaro Martínez heter den 21-årige anfallaren som gjorde matchens enda mål mot Parma. Inter gästade Ennio Tardini mot ett Parma sprängfyllt av självförtroende efter förra helgens upphämtning på Juventus Stadium. I ducati levde på den individuella skickligheten hos Gervinho och Bobby Inglese, men kom inte närmare än en ribbträff från ivorianen i första halvlek.

Sedan kroknade hela Parma. Inter skapade tillräckligt med målchanser för att avgöra, men detta är ett år då ingenting kommer gratis i lagets anfallsväg. Mauro Icardi kan skylla på få boll-leveranser men såg lika tung och oskarp ut som han gjort hela vintern. Det gick nästan att känna på lagkaptenens frustration varje gång en halvchans gick intet för honom.

Annons

I den 77:e minuten beslutade Spalletti för att ta av João Mário från ytterrollen och byta in Lautaro Martínez. Nyförvärvet behövde bara två minuter innan han gjort Inters första mål i Serie A 2019. Radja Nainggolan, i en av hans bästa Intermatcher, drev upp ett anfall och passade en djupledslöpande Lautaro, som tryckte upp bollen i nättaket trots att kroppen var på väg mot hörnflaggan.

Parmas försvar, med en åldersskillnad på 18 år mellan mittbackarna Alessandro Bastoni och Bruno Alves, kapitulerade till slut. Det är inte första gången Lautaro avgör för sitt Inter. På annandagen gjorde han matchens enda mål i det laddade mötet mot Napoli, efter bara åtta minuter på planen.

Argentinaren anlände som ett av sommarens mest hajpade nyförvärv i Italien. Dels tack vare var målsnittet från Racing Club, dels för landslagsmeriterna han redan skaffat sig. Drömmålet mot Atlético Madrid på försäsongen var heller inget som sänkte förväntningarna direkt.

Annons

Mannen från Bahía Blanca var dock aldrig menad någon startplats i det Luciano Spallettis 4-3-3-uppställning. Lautaro är en mångsidig forward men ingen naturlig ytter och därför inte tänkt att konkurrera med Politano, Perišić, Candreva och Keita Baldé på de positionerna.

Det knorrades säkert bland en del interisti när spelaren som kostade 23 miljoner euro inte visade framfötterna mer under hösten. Kollar en på Lautaros siffror har åtminstone jag väldigt svårt att se något annat än en spelare som motsvarat förväntningarna.

Lautaro har gjort sex mål i alla turneringar hittills, vilket bara är ett färre än landsmannen Paulo Dybalas facit under 18/19. Han är två mål bakom Gonzalo Higuaíns totala Milanskörd. Detta trots att Lautaro bara startat fem matcher under säsongen och fått avsevärt mycket färre minuter i jämförelse.

Annons

Om Lautaro Martínez sakta men säkert är på väg uppåt är det svårare att sia om Mauro Icardis framtid. Inters förstacenter har gått mållös från sju raka Serie A-matcher för första gången i karriären. Att det händer vid just denna tidpunkt är knappast någon överraskning för den konspiratoriske.

Förra månaden blev Inters kontraktsdiskussion med 25-åringen öppen för allmänheten när agenten, tillika frugan Wanda valde att klargöra kravet på en löneförhöjning till 10 miljoner euro för lagkaptenen.

Inter svarade med erbjudandet på 7M euro om året, och en ändring av utköpsklausulen på 120M euro som kan aktiveras av utländska klubbar under en tvåveckorsperiod under sommaren. Nu när förra säsongens skyttekung inte presterar på planen växer frustrationen även hos tränare Spalletti.

”Mauro märker uppenbarligen att hans insatser påverkats av några nyligen uppkomna situationer. Han behöver befria sig själv från snacket som pågår runt honom. Direktörerna gick med på att börja prata om kontraktet och behöver nu färdigställa det.”

Annons

”Jag har inte skapat några problem för Icardi. Problemen behöver klarnas upp, för när saker lämnas och är bara delvis redo blir de mål för öppen tolkning. Folk har sagt lite för mycket saker. Nu finns tid att prata om något som vi undvikt och släpat med oss under månader”, sa Luciano Spalletti efter helgens vinst.

Wanda Nara har efter det första kravet kommenterat ”att allt kommer lösa sig”. Det tror jag även det gör för hennes man och hans målbekymmer. Men frågan är delikat för Beppe Marotta och Piero Ausilio i den sportsliga ledningen. Bör inte det hårt Financial Fair Play-hållna Inter överväga den massiva summan pengar en försäljning av Icardi skulle bringa in?

Jag håller Mauro Icardi väldigt högt som målgörare bland Europas elit, och inte minst värdesätter jag lojaliteten han visat Inter genom åren. Men föregående fråga kommer alltid lämnas utan ett klart svar så länge Icardis måltorka fortsätter.

Annons

Även mer komplicerat (eller enkelt rentav?) blir det när ersättaren kan stå redo redan nästa säsong. Vinnarskallen som Lauro Martínez visat prov på bäddar för en vår där han kommer ta ännu större plats i Inter.

arg

****

Annat från omgång 23:

Napoli har distanserat Inter men misslyckas gång på gång att knappa in på Juventus. Efter 0-0 i Florens har Napoli gått tre raka bortamatcher mot tufft motstånd utan att göra mål. Roterandet mellan Dries Mertens och Arek Milik på topp har spridit ut målen mellan anfallarna, men är också en konsekvens av att Carlo Ancelotti inte ser någon av dessa som en fundamental startspelare.

Mot Fiorentina blev Mertens syndabock med ett par klara målmissar och även Milik brände läget som dök upp mot slutet efter han bytt av belgaren med timmen spelad. Mertens är kvar på åtta ligamål – till skillnad från Miliks tolv, och är långt ifrån spelaren som hotat om Serie A:s skytteligatitel de senaste två åren.

Annons

Bland två offensivt skickliga lag var det en målvakt som stack ut främst. Fiorentinas Alban Lafonts kattliknande reflexer stod i vägen för allt Napoli hade att komma med. Efter en höst med inskolningssvårigheter har 20-åringen börjat visa glimtar av hans enorma potential.

Milans Lucas Paquetà spelade gårdagskvällens match mot Cagliari med sorg i bröstet. Brassen köptes från Flamengo förra året och fick i fredags höra den tragiska nyheten om branden på Rio-klubbens träningsanläggning. Tio ungdomsspelare mellan 14-16 år avled när de låg och sov under tiden elden bröt ut.

Ett självmål av Cagliari inledde målskyttet innan det var dags för Paquetà att debutmåla i Milan. 21-åringen lyfte upp sorgebindeln från armen och tittade upp mot himmelen i ett bitterljuvt firande.

“För mig är det ett väldigt svårt ögonblick. Det är en dröm att spela för Milan och att göra mål, men under tio år bodde jag på den anläggningen. Det var mitt hem”, sa Lucas Paquetà efteråt. Även sportchefen Leonardo var berörd av tragedin då hans bakgrund som ungdomsspelare också finns i Flamengo.

Annons

Paqueta

Cagliari är Serie A:s formsvagaste lag med bara en vinst sedan november, och lokala krafter på Sardinien gör det inte lättare för laget att lyfta. Dagen innan match fastnade laget på träningsanläggningen när omkring hundra bönder (!) omringade komplexet och försenade Cagliaris avfärd mot Milano. Jordbrukarna demonstrerar sitt missnöje på ön genom att hälla ut mjölk och parkera fordon på vägarna i en protest mot ostproducenter som kollektivt lyckats hålla mjölkpriserna på en ohållbart låg nivå,

Klubbens VD Mario Passetti lyckades till slut snacka sig till en lösning med demonstranterna som ville att spelarna skulle bojkotta söndagens match helt. De övertygade dock flera spelare att hälla ut mjölkkannor i en symbolisk gest. Stortalangen och sarden Nicolo’ Barella erkände att böndernas historia berört laget och att det var viktigt att visa solidaritet genom spelarnas handlande.

Annons

Apropå gester, vad menade egentligen Aleksandar Kolarov efter sitt 3-0-mål mot Chievo i fredags? Den serbiske vänsterbacken har hamnat i en öppen dispyt med fansen och fått nidramsor riktade mot sig efter en incident där Kolarov munhöggs med supportrar på en tågstation.

Kolarov vände sig mot bortaklacken mot Bentegodi och gjorde en bugande gest. Sarkasm, försoning, eller en ny brasa i den glödande Romaelden? En blandning av allt gissar jag. I slutändan var det viktigaste för Kolarov och hans lagkamrater de tre poängen som håller Roma kvar i Champions League-racet.

Milan ligger alltjämt fyra, en poäng före Roma, Atalanta och Lazio. Robin Olsen missade matchen på grund av skada och är tveksam till spel mot FC Porto i tisdagens CL-åttondel. För Chievo börjar chanserna kvar till överlevnad närma sig ett kritiskt lågt antal. Nio poäng fattas till säker mark och ett undvikande av den första degraderingen på över ett decennium.

Annons

Minns ni Mattia Destro? Den tidigare Romacentern har fått stämpeln som passé ett antal gånger i karriären, men är faktiskt bara 27 år gammal. Bolognaspelaren gjorde i helgen sitt första Serie A-mål på nästan exakt ett år i kryssmatchen (1-1) mot Genoa.

Kanske upplever han precis som hela Bologna en revitalisering under Sinisa Mihajlovics tillträde som tränare. Poängen mot Genoa räckte för att ta laget ovanför strecket för första gången på mycket länge. Desto tråkigare är det för Filip Helander och Mattias Svanberg som inte fått en minuts speltid i de två inledande matcherna under Mihajlovic.

Sassuolo pressade Juventus i första halvleken på Mapei Stadium men hamnade ändå i underläge efter Sami Khediras mål. Sedan tog Cristiano Ronaldo över. Skytteligaledaren nickade in 0-2 på hörna och spelade fram till Emre Cans avslutande 0-3-mål. Ronaldo är meste målgörare med 18 mål nu, två före Fabio Quagliarella och Duván Zapata.

Annons

Juve ställde åter upp med Daniele Rugani och Martin Cáceres som mittbackar och lyckades hålla nollan trots att de bjöd Sassuolo på fina lägen. Ett skönt besked för laget även om mittbacksproblemet inför CL-åttondelen mot Atlético Madrid inte försvinner för det. Klubben visar i alla fall största möjliga support till den ifrågasatte Rugani genom ett erbjudande om nytt kontrakt till 24-åringen.

****

Omgångens elva: (4-3-3)

Lafont (Fiorentina)

Calabria (Milan), Koulibaly (Napoli), Salamon (Frosinone), Kolarov (Roma)

Nainggolan (Inter), Allan (Napoli), Chibsah (Frosinone)

Piatek (Milan), Dzeko (Roma), Ronaldo (Juventus)

****

Twitter: @ErikHadzic

 

Publicerad 2019-02-11 17:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto