POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ronaldos arv i Juve avgörs av Champions League

Cristiano Ronaldos första halvår i Juventus har varit en dundersuccé, precis som förväntat. Den femfaldige Ballon d’or-vinnarens närvaro har gjort Juventus mer överlägset än någonsin under nuvarande regim. Förra säsongens poängskillnad på fyra poäng till tvåan Napoli har nu ökat till 13 vid denna tidpunkt.

Cristiano Ronaldo har smällt in 19 mål och leder skytteligan efter 24 omgångar. Målen har kommit konstant, utan några svackor. Då har ändå Ronaldo kostat på sig att missa en hel del lägen framför mål. Men dominansen i Serie A kunde en räkna med på förhand.

När allt kommer omkring har Juventus betalat en miljard för 34-åringen och gjort honom till världens bäst betalda fotbollsspelare för en sak: att vinna Champions League. Ronaldo har redan vunnit turneringen fem gånger och har chansen att vinna med tre olika lag. Målet att ha vunnit de tre största europeiska ligorna kommer avklaras i god tid innan en eventuell CL-final.

Den pressen kan Ronaldo hantera. I vägen står hans mångåriga Madridnemesis Atlético ikväll. Ett lag som tuffar på under Cholo Simeones ledning men som ändå ser akterseglat ut av Barcelona i La Liga-toppen. Känslan av mardrömslottning för två månader sen har hos mig bytts ut mot konstaterandet att Juventus bör klara detta hinder.

Ronaldo kommer bära ett stort ansvar givetvis för att det sker. På planen har partnerskapet med Mario Mandžukić snabbt utvecklats till en anfallsduo som få, om ens något lag i Europa matchar. Samtidigt blev det på bekostnad av Paulo Dybalas utveckling.

Argentinarens höst präglades av ett bollande mellan olika roller och ibland även matcher från bänken. Dybala hittade inte rätt vare sig på kanten i det 4-3-3 som Max Allegri föredragit, eller strax bakom de andra två anfallarna.

25-åringen kanske ändå håller på att vakna i skuggan av den store Ronaldo. Mot Frosinone i helgen gjorde Dybala ett praktmål när både han och Ronaldo nätade för första gången i samma match. Paulo Dybalas progression får inte förhindras av Ronaldos närvaro även om hans mandat på planen blivit mindre.

Det gäller inte minst vid offensiva frisparkar. I Dybalas vänster och Miralem Pjanićs högerfot har Juventus två av världens 15-20 bästa frisparksskyttar i samma lag. Men dessa herrar rår inte på Cristiano Ronaldo när frisparkslägen vankas.

Värvar man Ronaldo behövs ingen paragraf i kontraktet som ger honom fullmakt att ”ta allt”, saken är underförstådd och outtalad. Ronaldos långt ifrån lika höga träffprocent på liggande boll kan Juve ha överseende med i Serie A. De kanske tappar några poäng på det, högst, i serien. Men hur mycket riskerar Juve att förlora på denna frisparkspolitik i Champions League?

Juventus inleder sitt CL-slutspel som huvudfavorit i min bok med FC Barcelona. En ny typ av press i en klubb som slukat allt i inhemsk väg under många år nu. Juventus tjänar miljoner och åter miljoner på tröjförsäljningen som Ronaldos namn innebär, för att inte tala om all exponering klubben får.

Men portugisens uppdrag kommer inte vara fullbordat innan bianconeri vinner Champions League, trofén som senast plockades till prisskåpet säsongen 1995/96. Det kan inga Serie A-titlar eller skytteligavinster ändra på.

Cristiano Ronaldo och hans lagkamrater stegar ikväll in på Wanda Metropolitano med förhoppningen att återvända dit till den stora finalen. Frågan är om Ronaldo kommer släppa ett frisparksläge, då eller nu?

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-02-20 kl 10:21

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå