Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Chiesa är Italiens framtid – och ledare

Italienbloggen

Vi närmar oss årsdagen sedan Davide Astoris tragiska död på hotellet i Udine. Lagkaptensbindeln, med initialerna DA och tröjnumret 13, som tillhörde mittbacken sattes på Milan Badelj och från den här säsongen Astoris förre parhäst German Pezzella.

För ett par veckor sedan drog argentinaren Pezzella på sig en skada som innebar en månad vid sidlinjen. Vem skulle ta över bindeln under tiden argentinarens frånvaro? Tränaren Stefano Pioli valde den 21-årige yttern Federico Chiesa. Inget självklart beslut för en utomstående, men ett logiskt val sett till Piolis vilja att få fram och utveckla talanger.

Kanske anade Pioli att eventuella kontroverser inte skulle väga över för de nya ledarerfarenheter Chiesa får i den nya rollen. Förra helgen orsakade Enricos son rabalder när han fick en matchavgörande straff borta i SPAL efter en VAR-granskning.

Straffen i sig var klar men föregick ett SPAL-mål som dömdes bort efter videogranskningen. Istället tog Fiorentina ledningen på straffen och vann sedan matchen. Den både orimliga och oklara gränsdragningen inom VAR nådde ett tillfälligt bottenmärke och Chiesa fick klä skott för sitt filmarrykte.

Annons

Den besvikne SPAL-presidenten Walter Mattioli kallade Chiesa för en opålitlig person som ”hittar frisparkar från ingenstans”. Mattioli bad senare om ursäkt till Fiorentinas president Mario Cognini för dessa kommentarer, men Chiesa sägs inte velat ta emot den då ursäkten inte gjordes offentlig. Igår kväll mot Inter skulle både Federico Chiesa och VAR hamna i centrum än en gång.

Redan efter 20 sekunder låg bollen i mål. Mittbacken Ceccerinis långboll satte fart på Chiesa i djupled som hittade Simeone framför mål och 1-0 via De Vrijs fot. Chiesa fortsatte över reklamskyltarna som om det var han som gjort målet. Giovanni Simeone verkade tycka att Interfansen gullat nog med pappa Diego under veckan och visade det på sitt eget tydliga sätt.

Inter kvitterade dock fem minuter senare genom den förre Violaspelaren Vecino. Fiorentina fortsatte att trumma på och hade övertaget i första halvlek, men när Matteo Politano prickskjutit in ett distansskott fem minuter innan paus var det ändå Inter som ledde i halvtid.

Annons

Det dröjde inte många minuter innan nästa Intermål kom. Brozovićs frispark träffade armen på Edimilson Fernandes när denne hoppade upp, och efter VAR-konsultering dömde domare Rosario Abisso straff. Ivan Perišić stegade fram och placerade in Inters tredje mål.

Kroaten verkar plötsligt hittat formen under tiden som Mauro Icardi varit utanför laget. Tillsammans med landsmannen Brozović sägs de båda tillhöra en fraktion som inte står på Icardis sida i det pågående kontraktstjafset som ex-kaptenen är inblandad i.

Redan här hade matchen dragits ut eftersom nästan varje mål genomgått en VAR-koll i efterhand. En stund senare trodde hemmalaget att de reducerat när vänsterbacken Biraghi sköt så hårt att Intermålvakten Handanović inte ens hann reagera. Detta mål dömdes dock bort då Abisso i samspråk med VAR-domarna sett att inhoppande Luis Muriel sparkat ner D’Ambrosio innan Biraghis skott.

Annons

Vid varje tillfälle som Abisso konsulterade VAR tycktes Federico Chiesa vara framme och argumentera med domaren. En del lagkaptener har förmågan att diskutera med domaren på ett diplomatiskt och återhållsamt sätt. I det facket kan inte Federico Chiesa placeras.

Ytterspringarna använder yviga gester i argumentationen på samma sätt som hans frenesi i spelet torterar medparten av Serie A:s försvarare. Chiesa kan skylla känsloyttringarna på sin ålder, men går aldrig heller över gränsen framför domaren.

Med kvarten kvar skulle Luis Muriel få sin revansch. Den bångstyrige colombianen smällde in en frispark från drygt 30 meter rakt upp i Handanovićs högra kryss. Trots reduceringen avtog Fiorentinas press i andra halvlek och Inter såg ut att lösa tre blytunga poäng i kampen om Champions League-platserna.

Annons

Men Federico Chiesa var inte färdig med sin kväll. Sju minuters tilläggstid annonserades och djupt inne på den chippade Chiesa in en boll som landade på Inters Danilo D’Ambrosio. Hands enligt domaren, som ändå behövde göra en check med de övriga i teamet efter Interspelarnas vädjanden om att bollen tagit på D’Ambrosios bröst.

Och visst gjorde den det skulle VAR-bilderna visa. Men domare Abisso stod fast vid sitt beslut- det blev straff. Hemmalagets mittfältsmotor Jordan Veretout lurade Handanović åt fel håll och ordnade en välförtjänt poäng till hemmalaget. Klockan hade då tickat upp på 102 minuter- det senaste mål som någonsin gjorts sedan Opta börjat mäta för drygt 15 år sedan.

Chiesa

En ursinning Luciano Spalletti upprepade gång på gång efter matchen att bollen tagit på D’Ambrosios bröst. VD:n Beppe Marotta kallade det för ”VAR:s största misstag någonsin”. Att Spalletti nu känner flåset från Milan, två poäng bakom med tre veckor kvar till derbyt, är uppenbart.

Annons

”Nu kommer folk börja med snacket igen att ’Spalletti får gå och någon annan kommer in’. Dessa resultat är avgörande, de gör skillnad, och är fundamentala för våra säsongsmål. Jag pratade inte med domaren efteråt, för vad skulle han säga till mig? Att bollen rörde armen när den inte gjorde det?”, förklarade Spalletti efter matchen.

Hans tränarkollega Stefano Pioli i Fiorentina gav förståeligt nog ett mer balanserat svar och tyckte inte att någon av straffarna borde dömts i matchen. Jag håller inte med Pioli men det gäller att försöka se bedömningarna utan ett svartvitt perspektiv.

Alla VAR-beslut innan tilläggstiden är korrekta medan det sista är fullständigt skandalöst. Det enda rimliga svaret på Abissos agerande är den mänskliga faktorn och inte ett systemfel i VAR. Efter att ha retat upp Florenspubliken mer än en gång hade inte Abisso modet att neka Fiorentina en straffspark på tilläggstid. För det kommer Rosario Abisso ”belönas” med en längre semester utanför Serie A-fotbollen ett tag.

Annons

Ställ polemiken åt sidan så kan en ta in matchens stora underhållningsvärde. Fiorentina spelade tillräckligt bra för att förtjäna en poäng. Inter ska ha stor heder av sättet de reser sig på efter mardrömsstarten. Samtidigt bör de ställa frågetecken till hur de kunde tappa en tvåmålsledning, domarmisstag eller inte.

Matchen kan också ses i ljuset av Fede Chiesas prestation. Italienaren gjorde inget mål men var återigen bland planens bästa spelare. Chiesa stod för bollkonster utöver det vanliga och viktigast av allt, han påverkade matchutgången. Precis som förra helgen.

Det är ingen slump att just Chiesas boll på D’Ambrosio ordnade straffen. Ynglingen har en förmåga att borra ner huvudet och på envist manér få det sista ordet i Violas anfall. Ibland värderar han fel, vilket också inkluderar valen och sättet han försöker vinna fördelar på. Men jag räknar med att felbesluten blir färre med tiden.

Annons

Att Chiesa är en bollbegåvning utöver det vanliga är redan uppenbart. Nu står det klart att han också kan påverka matcher i rollen som ledare. För att gå vidare till en fullfjädrad världsspelare vinns omvärldens bekräftelse enklast genom att ta hem titlar.

På onsdag tar Chiesas lag emot Atalanta i den första av två semifinaler i Coppa Italia. En gyllene chans att skänka något till den titeltörstande publiken på Artemio Franchi. Federico Chiesa lär inte fortsätta som lagkapten när Pezzella är tillbaka men erfarenheten kan bara gynna honom på vägen mot herravälde.

****

Annat från omgång 25:

Torino vann hemma mot Atalanta efter två mål runt halvtidsvilan av Armando Izzo och Iago Falque. Toro börjar kanske få pusslet på plats för en rejäl attack mot Europa League-platserna och har för första gången sedan 1985 hållit nollan i fem raka matcher.

Annons

För Atalanta innebar detta den andra raka förlusten och avståndet är sju poäng till Milan på fjärdeplatsen. I Papu Gomez frånvaro klickar det inte längre mellan Josip Iličić och Duván Zapata framåt. Det är en anledning till att svenske 18-åringen Dejan Kulusevski fått hoppa in på slutet. I lördags redan efter 18 minuter mot skadade Robin Gosens, men av uppenbara skäl har Kulusevski svårt att sätta sin prägel på spelet än.

Atalanta bör inte misströsta så länge i och med chansen i Coppa Italia. För en turnering som suktar efter spänningsmoment är det välkommet med fyra lag som slutade utanför topp-fyra förra säsongen i semifinalerna.

I den andra semin möts Lazio och Milan. Där Lazios match mot Udinese sköts fram kunde Milan förbättra självförtroendet med 3-0-vinsten mot Empoli. Tränaren Gattusos obevekliga förtroende för den underpresterande Hakan Çalhanoğlu har varit ett av säsongens största mysterium och missgynnat konkurrenten på ytterpositionen Samu Castillejo.

Annons

Men med Suso avstängd fick spanjoren chansen från start. Castillejo tackade för förtroendet och stod för ett mål och en assist, och med tanke på hur ojämn Suso varit under säsongen borde Castillejo kunna ge både honom och Çalhanoğlu en ordentlig utmaning om platserna i startelvan. Dubbelmötet mot Lazio blir en indikator på vilket lag som är mest redo för en Champions League-plats.

Castillejo

Kris Piątek gjorde förstås mål igen för Milan. Han var inte den enda polska målskytten den här helgen dock. Arek Milik revanscherade sig för chanssumpandet förra helgen mot Torino och gjorde två mål i 4-0-vinsten borta mot Parma.

Den andra placerades distinkt med vänstern, det första sattes på frispark med ett skott under muren. Välplanerat enligt Milik, eftersom tränaren Ancelotti inför matchen uppmanat låga frisparkar då ”Parmas mur brukar hoppa högt”. Milik är något överraskande bäst på frisparksmål bland Europas toppligor med sina tre fullträffar, ihop med en viss Leo Messi.

Annons

Juventus fega inställning mot Atlético Madrid kostar laget ett enormt tufft utgångsläge inför returen på hemmaplan. Besvikelser i Europaspelet brukar svaras upp med övertygande insatser av Juve i ligaspelet efteråt. Men icke denna gång.

På Renato Dall’Ara var det Bologna som skapade de mesta och bästa målchanserna för andra matchen i rad mot ett topplag. Men precis som mot Roma på bortaplan förlorade rossoblu med uddamålet, efter att inhoppande Paulo Dybala utnyttjat Filip Helanders misstag i backlinjen.

Att Bologna inte kan förvalta målchanser är ett stort problem inför uppgiften som handlar om att säkra nytt kontrakt. Laget står på 19 mål, lika många som Cristiano Ronaldo gjort i Serie A. Under Siniša Mihajlović har Bologna förutsättningar att bli klart mer potent dock och ser ut som ett helt annat lag än Pippo Inzaghis bleka höstupplaga.

Annons

Men återigen hamnade försvarsuppträdandet i fokus för Juventus. Det är inte likt den gamla damen att ha dessa problem mot ett motstånd hemmahörandes på nedflyttningsplats. Även Ronaldo gjorde sin kanske sämsta insats i klubben. Har förlusten mot Atleti satt sig på spelarnas huvuden?

Till helgen kan de se fram emot en seriefinal mot Napoli som inte ens kan kallas för seriefinal. Inför matchen på San Paolo skiljer 13 poäng mellan ettan och tvåan. Juve kan efter en dålig vecka i alla fall trösta sig med ett nytt rekord. Inget lag i Serie A tidigare har vunnit 22 och de 25 inledande matcherna.

****

Omgångens elva: (3-4-3)

Cragno (Cagliari)

Conti (Milan), Koulibaly (Napoli), Izzo (Torino)

Lukić (Torino), Veretout (Fiorentina), Brozović (Inter), Zielinski (Napoli)

Milik (Napoli), Džeko (Roma), Castillejo (Milan)

Annons

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-02-25 22:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto