Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Milan-Lazio är säsongens rivalitet – och striden är inte över

Förra året utkämpade Juventus och Napoli en kamp ändå in på mållinjen i titelavgörandet. För tio år sedan var Inter och Roma de två stora kombattanterna under några säsongers scudettostrid. Då Juventus spelar i en egen liga konkurrensmässigt i år får en titta längre ner i tabellen för rivaliteter som bubblar.

Två klubbar som traditionellt inte legat i fejd och på ett sportsligt plan inte varit titelkonkurrenter med varandra på 20 år är Milan och Lazio. Lite i skymundan har denna rivalitet växt och blossat upp det senaste året.

ANNONS

Förra våren gjorde lagen upp om en finalplats i Coppa Italia. Dubbelmötet slutade mållöst och Milan segrade på straffar. Lazio slutade ändå placeringen ovanför Milan den säsongen och när deadline-day närmade sig i augusti förra året började laziali snegla både oroligt och oförstående på transfernyheterna.

Lagets mittfältsjuvel Sergej Milinković-Savić hade ryktats till klubbar som Real Madrid, PSG och Juventus under sommaren. Mot transferfönstrets slut var det bara en klubb dock som kommit med ett konkret erbjudande: Milan.

Miljardbudet avslogs från Lazios sida men sommaren hade stört serbens fokus tillräckligt mycket för att han skulle gå och underprestera hela hösten. Fansens resonemang handlar om att Milinković-Savić borde gå till en av världens bästa klubbar och inte till en direktkonkurrent om Champions League-platserna.

Om Lazio åter misslyckas med att ta sig till den turneringen kan de räkna med fortsatt Sergej-intresse från Milano. Rivaliteten har spätts på med en ny cupsemifinal lagen emellan, där det första mötet slutade 0-0, igen, och returen spelas i nästa vecka.

ANNONS

Lördagens kvällsmatch på San Siro var otroligt viktig i jakten om CL-platser. Romas vinst tidigare under kvällen hade puttat ner Milan från topp-fyra, och laget gick in till mötet med tre förluster och en oavgjord från de fyra senaste matcherna.

Trots den dåliga trenden fanns tendenser i spelet som gav hopp om en resultatmässig vändning efter 1–2 mot Juventus förra helgen. Några minuter in i matchen mot Lazio behövde dock lagets andremålvakt Pepe Reina visa att defensiven fortfarande är lagets styrka.

Gästernas Joaquín Correa rann igenom Milanförsvaret och serverade Ciro Immobile vid straffpunkten. Förra säsongens skyttekung sköt ett lågt direktskott men den reflexsnabbe målvakten hann ner snabbt och styrde avslutet till hörna.

Ersättaren till skadade Donnarumma räddade Milan från en ny mardrömsstart med en parad som kan bli ovärderlig när sluttabellen ska räknas. Både Milan och Lazio gjorde en bra första halvlek defensivt och offensivt. Två minuter efter paus hamnade oturen hos Correa som blev tacklad och tvingades byta.

ANNONS

Simone Inzaghi tog in den mer statiske Felipe Caicedo bredvid Immobile på topp och flytet försvann i Lazio. Andra halvlek levde inte upp till det höga tempot från första tills ett par straffsituationer inträffade med mindre än kvarten kvar.

Lazios 25-årige dansk Riza Durmisi har inte haft någon lyckad första säsong i Rom och bara startat en match i Serie A. Vänsterbacken hade blott varit inne i några minuter när han höfttackade Mateo Musacchio i eget straffområde. Franck Kessié stegade fram och sköt straffen förbi Thomas Strakosha i Lazio.

Målet var tillräckligt för att säkra tre extremt viktiga poäng för Milan. Men den 22-årige ivorianen skulle hamna i en annan typ av blickpunkt efter slutsignalen. Omedelbart efter att domare Rocchi blåst av uppstod fullt tumult när Borini och Luiz Felipe från respektive lag hamnade i luven på varandra.

Stora delar av lagen blandade sig i konflikten och med adrenalinet fortfarande pumpande bestämde sig Kessié och lagkamraten Bakayoko för att ta ”bantern” ett steg längre. Den senare hade bytt till sig Laziobacken Francesco Acerbis tröja och höll tillsammans med Kessié upp ryggtavlan med nummer 33 triumfariskt.

ANNONS

Hysset påminde om supporterfalanger som snor rivaliserande fans flaggor eller banderoller och visar upp dem som en slags trofé. Inför mötet hade Acerbi munhuggits på sociala medier och självsäkert konstaterat att ”Lazio är bättre spelare för spelare, det går inte att jämföra lagen emellan”.

Gennaro Gattuso tvingades be om ursäkt å lagets vägnar efter Milanspelarnas provokation. Ciro Immobile kallade Bakayoko och Kessié för ”små människor”. Anfallaren och hans familj blev sedan grovt förolämpad på Instagram av en skribent från sajten MilanCafé24, till den grad att personen avskedades när påhoppet blev uppmärksammat.

MilanLazio

Bakayoko förklarade sig med att allt rörde sig om ”ett skämt” och Acerbi tog emot ursäkten på söndagen för att gå vidare från kontroversen. Jag tycker att Milanduons provaktion var både osmaklig och onödig. Samtidigt ser jag hellre den här typen av polemik förekomma än tacklingar med avsikt att skada en motståndare i upphettade matcher.

På senare tid har just Franck Kessié fått en udda roll som anti-hjälte. Det är bara veckor sedan mittfältaren bestämde sig för att gå loss på Lucas Biglia efter att argentinaren sagt några opassande ord på bänken när ivorianen utbytt passerade. Inför öppen ridå under Milanoderbyt tvingades spelare gå emellan en vansinnig Kessié och Biglia.

ANNONS

Det sista jag vill är ändå att känslor försvinner från sporten. Acerbi hälsade tillbaka till Bakayoko med ett ”vi ses på planen igen”. Om en dryg vecka är det dags för nästa rond i fighten Milan-Lazio och de rödsvarta har kopplat ett mentalt övertag.

Det rådet inga tvivel om att en CL-plats är oändligt mycket mer värd än en cuptitel. Den här förlusten svider för Lazio som poängmässigt fortfarande är med och har en hängmatch mot Udinese på onsdag att slicka såren till. Den överväldigande känslan är att Lazio inte kommer nå ändå fram. I år heller.

****

Annat från omgång 32:

Det finns tillfällig rivalitet och så finns det den i Derby della Lanterna. Marco Giampaolos strålande derbyfacit (4-2-0) fortsatte när tränarens Sampdoria övertygande slog Genoa med 2–0. Under furiös matchinledning tog det bara tre minuter innan Fabio Quagliarella hittade Grégoire Defrel framför mål och fransmannen stod för sin nionde fullträff för säsongen.

Matchen förstördes dock av ett förhastat domarbeslut. Några minuter efter paus studsade bollen upp på Genoabacken Biraschis arm i en frilägessituation. Domaren Calvarese dömde korrekt straff till Sampdoria men gav också Biraschi ett rött kort för målchansutvisning. Extremt hårt dömt och dålig spelkänsla från domaren i en situation som inte skulle rendera i gult kort i andra fall.

ANNONS

Quagliarella var sin vana trogen säker från straffpunkten och sköt sig upp i ensam skytteligaledning med mål nummer 22. Genoa hade inget att komma med och derbyt var avgjort. Med bottenkonkurrenter som plötsligt börjat vinna matcher är de sex poäng som Genoa har till Empoli under strecket inte helt betryggande.

Anche Napoli ha capito, fate schifo (till och med Napoli har fattat att ni är en skam), stod det på en banderoll i Sampdoriaklacken riktad till den motsatta kurvan. Förra veckan avslutades det mest långvariga vänskapsband som officiellt existerat i italiensk fotboll. Genoa och Napolis tvillingskap mellan fansen sträckte sig till ända bak till 1982.

Det som fick Napolis fans att avsluta relationen var en banderoll på Genoaläktaren för ett par veckor sedan som hyllade Davide Belardinelli, Vareseultran som dog i samband med Inter-Napoli på annandagen. Att hylla en person som varit med och attackerat Napolifans blev för mycket för att vänskapsbandet skulle kunna fortsätta i nuvarande form.

ANNONS

Samp

Inte bara supportrar och spelare kände sig förolämpade under helgen. Torinos president Urbano Cairo slängde ur sig att “de inte vill ha oss i Europa” efter några VAR-beslut mot Cagliari som Cairo inte höll med om.

Simone Zaza startade i avstängde Andrea Belottis frånvaro och gjorde sitt tredje mål för säsongen strax efter paus. Symptomatiskt nog för anfallarens säsong skulle Zaza bli utvisad 20 minuter senare efter några okvädningsord mot domaren. Kort därpå kvitterade Cagliaris Leonardo Pavoletti och Torino tappade värdefulla poäng i CL-jakten.

Claudio Ranieri har till slut fått någorlunda fason på Romas läckande försvar. 1-0 mot bortasvaga Udinese innebar den andra raka nollan för Olsen-ersättaren Mirante i målet. För första gången sedan september undvek därmed Roma att släppa in mål på Olimpico i Serie A.

Edin Džeko frälste laget i andra halvlek efter en läcker passning från Stephan El Shaarawy, bosnierns första mål på hemmaplan på nästan ett år. Det slutade ändå inte bara med goda nyheter för i giallorossi. Daniele De Rossis lårskada riskerar att hålla borta kaptenen resten av våren.

ANNONS

Sergio Floccaris två första Serie A-mål kom när han spelade för Messina 2006. Motståndet då hette Juventus och 13 år senare skulle 37-åringen avgöra en match mot i bianconeri för sitt SPAL. Med veckans Ajax-retur i sikte fick ynglingar som Gozzi, Kastanos, Mavididi och Caviglia speltid mot SPAL.

19-årige Moise Kean är i jämförelse en etablerad spelare numera och anfallaren gjorde sitt sjätte ligamål när han styrde in ledningsmålet. SPAL:s Kevin Bonifazi kvitterade innan Floccari avgjorde med kvarten kvar. Ferrara-klubben tog ett stort steg mot nytt kontrakt och Juventus får behålla champagnen på kylning tills scudetton kan säkras kommande helg.

Vincenzo Montella återkomst till Fiorentina innebar ytterligare ett kryss för La Viola. 0-0 mot Bologna innebär att Fiorentina inte vunnit på hemmaplan i ligan sedan 16:e december förra året. Mest noterbart är att Montella testade Federico Chiesa som wingback i ett för Fiorentina nytt 3-5-2-system.

Slutligen är Chievo degraderat till Serie B efter 1-3 hemma mot Napoli. Sannsagan om kvartersklubben från Verona varade i elva raka säsonger i högstaserien. Senaste gången Chievo åkte ur studsade laget tillbaka omedelbart till finrummet. Behöver de en längre återhämtningsperiod nu?

ANNONS

****

Helgens lag: (4-3-3)

Cragno (Cagliari)

Iacopini (Parma), Manolas (Roma), Koulibaly (Napoli), Bonifazi (SPAL)

Praet (Sampdoria), Bakayoko (Milan), Nainggolan (Inter)

Floccari (SPAL), Džeko (Roma), Quagliarella (Sampdoria)

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-04-15 kl 17:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto