POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
2d

CL-fiasko men Juve behöver bara små förändringar

Juventus siktade mot himmelen men cyklade rätt ner i en amsterdamsk kanal. Champions League-uttåget mot Ajax är både enkelt att analysera och svårt att förklara på samma gång. Juventus har inga grova fel på ett strukturmässigt eller individuellt plan att skylla på. Ajax var över två matcher det klart bättre fotbollslaget.

Nederländarna skrämde de vitsvarta på Johan Cruijff Arena men Juventus hade kontroll i stora stycken och kunde gått därifrån med ett vinstmål till och med. Den starka känslan inför returen var att bianconeri gjorde det tillräckligt bra för att kunna slingra sig vidare med typ uddamålet på Juventus Stadium.

Juventus satte också in högsta växeln från start igår kväll. Ajax blev ordentligt tillbakatryckt och det tog 20 minuter innan de kunde bygga upp det första riktiga anfallet. Trots det hade Juventus svårt att skapa öppna målchanser. Ajax mittbackar hade bra koll på Paulo Dybala och Federico Bernardeschi i Juveanfallet.

Men vid ett tillfälle släppte de en viss Cristiano Ronaldo. Matthijs De Ligt använde lagkamraten Joël Veltman som en bowlingkägla mot en Juvespelare och Ronaldo kunde nicka in 1–0 efter en knapp halvtimme. Ajax var i underläge målmässigt men inte mentalt.

Sex minuter dröjde det innan Donny Van de Beek hade kvitterat. Om Juventus kände sig ängsligt under halvtidspausen så stannade den känslan inte kvar i omklädningsrummet. Ajax hittade sitt briljanta passningsspel efter den tuffa inledningen och spelade sig enkelt förbi Juves lagdelar och ur hemmalagets press.

Det dröjde 22 minuter innan 1–2 kom när den otrolige 19-åringen De Ligt vann nickduellen mot Daniele Rugani och fullbordade vändningen. Anledningen till att Juventus inte förlorade med större siffror stavas Wojciech Szczesny och hans räddningar. En gång för alla bekräftade polacken att han är en värdig ersättare till Gigi Buffon.

Juventus hade inget att motvapen att ta till när två mål krävdes av de, utan Ajax kunde i lugn och roll spela hem matchen. De förmådde inte ens att hota på högerbacken där Ajax tvingades spela med tredjevalet Daley Sinkgraven som vänsterback. Ronaldo blev frustrerad och ensam, Bernardeschi totalt osynlig, och så har vi Paulo Dybalas insats då.

Argentinaren och hans formdipp har numera blivit ett ”caso”, ett mystiskt case om bollgeniet som försvunnit. Efter hans straffmål mot Milan häromveckan blev han utbytt fem minuter efteråt mot Moise Kean. Den här gången gjordes bytet 20 minuter tidigare, redan i halvtid (skada?).

I den större bilden går det att peka på vissa detaljer som ledde till uttåget. Miralem Pjanić är alltför ofta inte tillräckligt bra mot de bästa i Europa. Blaise Matuidi blir överflödig när den fysiska kampen inte är central. Kanske behöver Juventus slanta upp ordentligt för ett kreativt alternativ till Pjanić i sommar?

Juventus kan heller inte skylla på Giorgio Chiellinis frånvaro. Mittbacksersättaren Rugani gör det helt okej över två matcher och Juventus klubbledning var väl medvetna om faran när de släppte Mehdi Benatia till arabvärlden i januari.

Säsongsentusiasmen har till stor del dött efter det chockartade uttåget. Det var inte så här det skulle sluta när Juve värvade Cristiano Ronaldo, gjorde portugisen till världens bäst betalda, och tog hans rygg i det pågående våldtäktsfallet. Därför är det inget annat än ett fiasko att Juventus CL-spel tar slut i kvartsfinalen mot ett lag som inte hör till förhandsfavoriterna.

Det betyder inte att klubben är mil ifrån att ta en efterlängtad Champions League-titel nästa år. En nyckel till kommande säsong blir att få entusiasmen som Ronaldos ankomst medförde att stanna kvar, både inom klubben och hos spelaren själv.

Just nu är vi dock framme vid det återkommande scenariot där Max Allegri ifrågasätts. 51-åringen bekräftade efter matchen att han stannar ett år till som Juventus tränare och Allegri har president Andrea Agnellis stöd.

Jag vill inte säga att beslutet är fel eller dumt. Allegri har alldeles för många taktiska triumfer att falla tillbaka på för att stämplas som en tränare som inte kan vinna Champions League. Men Allegri måste gå till sig själv, kanske släppa på det ständiga trixandet med formationer och försöka hitta ett mer tydligt sätt att spela på?

Det är inga stora reformer som han och Juventus behöver genomgå för att nå slutmålet. Allegri har flera månader på sig att rannsaka sin egen insats och lista ut vad laget behöver. Kommande säsong blir hans sista försök att vinna Champions League, och han lär aldrig få bättre förutsättningar någon annanstans än i Juventus.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-04-17 kl 17:32

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå