Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Från harmoni till intrig: hur Milan underhåller mer utanför planen än på

Milan hade tagit en nödvändig 2–1-seger mot Bologna i måndags kväll men Gennaro Gattuso såg ändå obekväm ut på presskonferensen efter matchen. Tränaren är förvisso i en dålig sits; den senaste tidens dåliga resultat gör att en fortsättning med Gattuso nästa säsong verkar otänkbar. Förtroendet är förbrukat från fans och förmodligen även klubbledning.

ANNONS

41-åringen såg knappt lättad ut ens över vinsten utan något fanns som gnagde inombords. Gattuso visste att han skulle få frågan om incidenten med Tiemoué Bakayoko på avbytarbänken och då förvandlades kalabrierns minspel från stelt till upprört när han började en motargumentation riktad till reportern.

För en vecka sedan hade Bakayoko kommit en timme försent till träningen på Milanello några mil utanför staden. Bakayoko sägs skylla på att han tvingades tanka på vägen- hur ofta behöver ett fotbollsproffs köra längre sträckor egentligen? – men förseningen blev droppen för Gattuso som behöll truppen på Milanello för ett träningsläger ända till Bolognamatchen.

Den franske mittfältaren fick också inleda matchen på bänken då hans konkurrent Lucas Biglia gick sönder i början av första halvlek. Gattuso bad Bakayoko att värma upp men märkte att försöket var halvhjärtat. Tränaren bestämde sig för att välja ut bänknötaren José Mauri istället och Bakayoko fastnade på tv-bilderna i en argumentation med Gattuso, som avslutades med ett ”f*ck off man” mot coachen.

ANNONS

Nedanför Bakayoko satt den 21-årige Milanprodukten Patrick Cutrone och fasades över vad han hörde. Cutrones ansiktsuttryck har redan fått klassikerstatus viralt och ser ut att närsomhelst kunna ersätta emojin som föreställer Munch-målningen ”Skriet” i våra mobiler. ”Vad är det som försiggår i min klubb?”, ser Cutrone ut att undra.

Händelsen kan staplas på en Milanhög som redan börjar bli pinsamt synlig för omvärlden. I derbyt för två månader sedan började Franck Kessié bråka med Biglia när den senare sa något olämpligt efter att Kessié bytts ut.

Sedan har vi den väl uppmärksammade incidenten med både Kessié och Bakayoko som höjer Laziobacken Francesco Acerbis tröja i skyn, en handling som främst Bakayoko lär ångra med tanke på allt negativt efterspel där han själv hamnat i fokus.

Det är lustigt att just Milan hamnat i dessa situationer. För lite mer än ett år sedan beskrev jag de som ett lag i total harmoni i en text. De hade vunnit med 2-0 borta mot Roma, akademiprodukten Davide Calabria hade gjort det andra målet och i eufori rusat mot bortafansen, pekandes mot klubbmärket på bröstet.

ANNONS

Under dessa vårveckor peakade Milan under Gattusos snart 1,5 år långa sejour. Poängmässigt ser det något bättre ut den här säsongen, men då var Milan ett lag som kunde övervinna svårigheter tack vare den till synes starka lagmoralen.

Varför den genomgått en totalomvandling med irritation och återkommande olämpliga uppträdanden från vissa spelare är svårt att förklara för en utomstående. Klart är att någonting hänt i laget sedan 2-3-förlusten mot Inter i början av mars.

Segern mot Bologna var lagets blott andra sedan derbyt. Milan har haft offensiva problem hela säsongen men hankat sig vidare och kunde leva på en Piatek-effekt framåt de två första månaderna. Nu när poängen inte trillar in lika enkelt ser Milan mest frustrerat och tröttkört ut.

Situationen blir inte enklare att ta sig ur med tanke på Gattusos taktiska tillkortakommanden. Under den nämnda presskonferensen meddelade tränaren att han skulle prata med Bakayoko “på sitt sätt” och inte lösa konflikten inför öppen ridå.

ANNONS

Förmodligen har Gennaro Gattuso själv bett tränaren dra åt helvete ett antal gånger under den aktiva spelarkarriären. Problemet nu är att spelarnas snedsteg försämrar lagandan, Gattuso påpekar att han själv inte bryr sig om att agera måltavla så länge inte atmosfären i omklädningsrummet tar skada.

Bakayoko må stå i skamvrån med hatt på men han kan bli den stannar i Milan och inte Gattuso. Om klubbledningen bestämmer sig för att köpa loss 24-åringen från Chelsea, som varit bland de bättre efter nyår, kommer de inte låta Gattusos eventuella långsynthet bli en faktor som får Bakayoko att vilja lämna.

Tre matcher återstår av säsongen och Milan har lika många poäng upp till Atalanta på fjärde och sista Champions League-plats. Trots alla problem har Milan en tung faktor med sig som kan bli avgörande. Spelschemat.

ANNONS

På lördag möter de ett Fiorentina som inte vinner matcher längre och vars vårsäsong är så dålig att kontraktet fortfarande inte är matematiskt säkrat. Omgången efter möter Milan redan avsågade Frosinone innan en lurig avslutning väntar mot mittenlaget SPAL, seriens formstarkaste lag.

Atalanta bygger om arenan och har två “hemmamatcher” i Sassuolo och bortaspelar nästa helg mot Juventus, med en cupfinal inklämd där också. Ponera att Milan går rent och Atalanta vinner hemmamatcherna men förlorar mot Juve så är faktiskt de rödsvarta förbi på bättre inbördes möten. Ett inte helt otänkbart scenario.

Men då krävs det att Milan håller ihop som lag och slutar tappa poäng vid ledning som de haft för vana att göra under säsongen. Ingen förväntar sig underhållning på planen vid det här laget. Milan gör då bäst i att pausa intrigerna vid sidan om som gör spelarna till åtlöje.

ANNONS

****

Mer prat om Milans situation i veckans Poddario med milanistan Maxi Angelo. Vi snackar bland annat om Europakonkurrenten Torinos framtid, varför Laziofans återigen går emot det egna laget, och ger er förutsättningarna inför en dramatisk sista omgång i Serie B. Podden finns på iTunes och Acast

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-05-09 kl 18:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto