POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

USA-utvandraren ska ge Fiorentina nytt hopp

”Okay”.

Ordet kommer släpigt och avslutar många av Rocco Commissos meningar, och får honom att låta precis som en Sopranoskaraktär eller någon av Robert De Niros mest kända rollfigurer. Den italienska fotbollen lämnar plats till ännu en nordamerikansk klubbägare och Rocco Commisso förde sitt eget speciella sätt när han höll sin första presskonferens som Fiorentinapresident.

Amerikanen blandade engelska med italienska, plirade med ögonen och gjorde miner inför publiken i den fullsatta salen, och framstod som en väldigt livfull 69-åring. Han skämtade om hur han kom till Florens på 70-talet med ungkarlsdrömmar men två veckor senare förlovade sig med sin fru.

Han berättade om det misslyckade försöket att köpa Milan från Yonghong Li, den mystiske kinesen som ”spenderade mer pengar inom fotboll på 1,5 år än någon annan på denna planet gjort”. Rocco Commisso lyckades efter många års letande att hitta en europeisk klubb.

För uppemot 170 miljoner euro köper Commisso Fiorentina från Della Valle-bröderna som satt på makten i 17 år. En era som började med klubbnamnet Florentia Viola i Serie C2, som runt decennieskiftet peakade med Champions League-deltaganden, men under den senaste tiden präglats av medelmåttighet.

Diego och Andrea Della Valles låga blev påtagligt mindre för ett par år sedan och ägarna har sedan dess ständigt kritiserats för att inte investera tillräckligt i spelartruppen. Fiorentina under 2018/19 gjorde en liknande resa, fast snabbspolat.

En höstsäsong som lovade mycket kulminerade i slutat av januari när Roma besegrades på hemmaplan med 7–1 i Coppa Italias kvartsfinal. Fiorentina kunde se fram emot en vår med realistiska ambitioner att ta en efterlängtad cuptitel.

Istället inleddes en negativ formkurva som bara jumbon Chievo matchade under våren, med tränaren Piolis uppsägning som följd och nytt Serie A-kontrakt som säkrades först i sista omgången. Nygamle tränaren Vincenzo Montella lyckades inte vinna en enda match under våren.

Det är ur denna depression som Rocco Commisso kommit som en solstråle och ska försöka vitalisera La Viola. Commisso kommer från staden med en fantastiska namnet Gioiosa Ionica långt nere på tåspetsen i Kalabrien. Som 12-åringen emigrerade han med familjen till USA utan ett enda engelskt ord att dra fram ur bakfickan.

Commisso hittade dock sin plats i det amerikanska samhället och gjorde sig en förmögenhet genom kabeltv-företaget Mediacom. Commisso är med på Forbes lista över USA:s 400 rikaste personer men har aldrig tappat intresset för fotboll.

På 70-talet fick han ett collegestipendium tack vare fotbollen och Commisso äger New York Cosmos, klubben som Pelé och Franz Beckenbauer gjorde känd senare samma decennium.

”I all historia av italiensk invandring, i businessvärlden, tror jag inte det funnit någon som mig de senaste hundra åren. Jag är den amerikanska drömmens uppfyllelse på alla sätt”, berättade Commisso för Forbes Magazine och avslöjade att han erbjudits inflytande i en rad italienska klubbar genom åren.

Roma var först med amerikanska ägare i Italien och klubben har precis som Bologna med kanadicken Joey Saputo gått framåt på många plan men backat på andra. Milans Elliott-period är ännu i sin linda och Venezias Joe Tacopina åkte på sin första stora motgång när klubben åkte ur Serie B på straffar i söndags kväll mot Salernitana.

Trumfkortet Rocco Commisso har mot dessa herrar är att han är född i Italien och därmed borde ha enklare att klara anpassningen till det italienska sättet att driva fotbollsklubbar än de andra nordamerikanerna. Commisso bjöd på humor och handlingskraft när han berättade att klubbköpet genomfördes på tre veckor, ”förmodligen ett rekord i Italien”.

Commisso har därmed både tid och pengar och säger sig vara villig att investera tungt i Fiorentina. Till den grad att han hoppas Uefas FFP-organ ser mellan fingrarna när amerikanen gör sommarentré i den europeiska fotbollsvärlden. Commisso kommer också göra allt för att Federico Chiesa ska stanna en säsong till.

Den italienske landslagsyttern skulle ge Violas klubbkassa ett tillskott på minst en halv miljard och verkar dömd att säljas i sommar. Å andra sidan är det ord Commisso kanske är tvungen att säga för att uppmuntra apatiska fans. Gällande Montellas framtid finns inga besked då tränaren semestrar i Indien och helt enkelt är onåbar.

Det kanske största frågetecknet som rests mot italiensk-amerikanen är snarare hans sympatier för Fiorentinas ärkefiende Juventus. För den konspiratoriskt lagde Violasupportern kommer det nog snabbt kännas bättre bara av att se denna bild.

Rocco Commisso i Florens kan bli rock’n’roll och det kan sluta hur som helst är känslan. Amerikanen verkar väldigt övertygad om klubbvalet och ambitionen att göra sig ett namn i hemlandet på ålderns höst. Della Valle-bröderna räddade Florensklubben och fansen upplevde några magiska kvällar och karismatiska spelare under den eran.

Nu ska utvandraren ta vidare denna insomnade klubb och till en början sprida en optimism som saknats på väldigt länge. På sikt ska Fiorentina utmana de bättre klubbarna och kanske vinna den där efterlängtade titeln. Jag tvivlar inte på att underhållningen komma fortsätta under resan med Rocco Commisso. OK?

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-06-11 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto