POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Romas Paulo Fonseca, nästa portugisiska stortränare?

Tränarkarusellen rullar vidare. Nu är vi framme vid det mest väntade stoppet, Roma. Klubben som i mars sparkade Eusebio Di Francesco och tillsatte den på standby alltid redo Claudio Ranieri. Han blev bara en interimslösning och igår offentliggjordes ersättaren. Han hämtas från öst och heter Paulo Fonseca.

Paulo vem? Ja, hand upp alla som hade koll på portugisen innan ryktena om Roma tog fart. Tänkte väl det. Men trots att Fonsecas tidigare klubb Sjakhtar Donetsk frekventerar Champions League är det inte så konstigt att hans genombrott i Ukraina gått under radarn.

46-åringen fick sitt första stora jobb redan säsongen 2012/13 i hemlandet och FC Porto. Fonseca lämnade ett par månader innan säsongens slut och Porto hamnade bara tre i ligan. Fonseca fick gå ner och ta betydligt mindre Paços de Ferreira i ett år och vann den efterföljande säsongen cupen med SC Braga.

Därefter gick flyttlasset till östra Ukraina och Sjakhtar som såg potentialen hos portugisen. Det kan tyckas ett banalt jobb att ha hand om ett lag som tillsammans med Dynamo Kiev prenumererar på ukrainska mästerskapstitlar. Men Fonseca skulle inte fylla ut vilka skor som helst.

Han efterträdde klubblegendaren Mircea Lucescu. En man som under tolv år vann åtta inhemska mästerskap, sex cuptitlar plus en Uefa-cup. Som finns avbildad som staty utanför Donbass Arena i Donetsk. En hemmaplan som Paulo Fonseca aldrig fick coacha på då oroligheterna i regionen tvingade Sjakhtar att låna ett hem västerut i landet.

Paulo Fonseca besökte Stadio Olimpico i Rom förra våren med just Sjakhtar. Hans lag blev utslaget i Champions Leagues åttondel på bortamål, men kanske fick Sjakhtars charmiga spel personer i Romas klubbledning att lägga namnet Fonseca på minnet. Nu återvänder tränaren till Roma, i ett läge som är totalförändrat hos förra vårens CL-semifinalist.

Vid första anblick kommer gemene man i Italien reagera på Fonsecas nationalitet. Ska Roma verkligen chansa med en utlänning igen? Det går att dra många paralleller till anställningen av Rudi Garcia för sex år sedan.

Fransmannen inledde strålande men hans tid ebbade ut och klubben valde återvändande Luciano Spalletti när Garcia fick gå efter 2,5 år. Ett par år innan Garcia försökte Luis Enrique implementera Barcelonafotboll i Rom i ett projekt som den blivande CL-vinnaren bara fick ett år på sig. Kombinationen utländsk tränare och Romas uppskruvade klubbklimat är svår men behöver heller inte överdrivas.

Det som främst kan ge i romanisti hopp är sättet som Paulo Fonseca tar sig an fotboll. Utgångsformen är ett 4-2-3-1-system, liknande det Roma använt, men tränaren säger på klubbens hemsida att det viktigaste handlar om dynamiken och principer.

Fonseca beskrivs som taktiskt flexibel. I Sjakhtar dominerade hans lag de svagare konkurrenterna med ett possessionbaserat spel, men kunde i Europaspelet välja att ligga djupare och satsa på snabba omställningar.

Fonseca ska dessutom ha roterat truppen i Sjakhtar på ett framgångsrikt sätt vilket bådar gott för ett Roma med många alternativ men som ofta balanserats fel. Det blir en utmaning i sig, men Fonseca talar mycket om att våga och kommer säkert hitta ett eller två drag som gagnar helheten i startelvan.

Kvalitet finns i Roma redan och möjligheten också att i sommar förstärka en trupp dränerad på självförtroende. En uppgift som ser ut att hamna hos Torinos sportchef Gianluca Petrachi.

Robin Olsen kan bli ett av flera namn som offras efter den misslyckade säsongen och målvaktens aktier stärks inte då det var den i mars avgående sportchefen Monchi som värvade svensken. I ett evighetslångt brev på hemsidan förra veckan skyllde presidenten James Pallotta det mesta av 18/19-haveriet på just Monchi.

Det är alltid svårt att förutspå ödet i en komplicerad klubb som Roma för en tränare som verkat utanför storligorna. Men facit i Sjakhtar Donetsk talar sitt tydliga språk: Fonseca vann tre raka liga- och cuptitlar, och en ukrainsk supercup. Det högoktaniga spelet kan med lite defensiv putsning falla väl ut även i Serie A.

En rad portugisiska tränare gör succé inom alla skikt bland Europas toppligor. På landslagsnivå har Fernando Santos fört Portugal till vinst i EM och Nations League. Kanske har Roma hittat en guldklimp från landet som öser fram talang både på spelar- och tränarnivå? Och vem vill inte tro det bästa om en tränare som klär ut sig till Zorro på en presskonferens?

Zorro

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-06-12 kl 22:09

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto