POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
7v

Bortskämd eller missförstådd - får Juve bukt på Rabiot?

Det är den första juli. Adrien Rabiots kontrakt med Paris Saint-Germain har gått ut och fransmannen skriver på som free agent för Juventus. Mittfältaren lämnar sin hemstad efter att ha placerats i karantän där sedan oktober förra året. Äntligen dags att spela matcher nu?!

Det var i höstas som Rabiot och Kylian Mbappé kom åtta minuter för sent till en samling inför klassikermötet med Marseille. Där Mbappé snabbt återkom till PSG:s startelva skulle Rabiot bara få tre 90-minutare resterande del av året. Anmärkningsvärt då tränaren Thomas Tuchel till och gav 24-åringen lagkaptensbindeln vid tillfällen innan det.

Rabiots vägran inför att skriva nytt kontrakt med PSG fick också fansen att vända sig emot spelaren. Samtidigt var mittfältarens väg till landslagsspel blockerad. När förbundskapten Deschamps presenterade Rabiot bland Frankrikes reserver på hemmaplan inför VM 2018 var beskedet inte något som passade PSG-spelarens självbild.

Rabiot mejlade Didier Deschamps och meddelade att han inte skulle följa träningsschemat för reserverna. Den blivande världsmästartränaren strök Rabiots namn från listan och han är sedan dess inte påtänkt för Les Bleus. Trots alla säsonger i PSG:s startelva står Adrien Rabiot bara på sex A-landskamper.

Under vintern har Rabiot dessutom varit avstängd två veckor för uppförandebrott. Han gick ut på nattklubb efter den fatala förlusten mot Manchester United i Champions League och lajkade en bild av tidigare Unitedbacken Patrice Evra. Vad är det för problemmakare Juventus värvat egentligen?

För att få svaret om Rabiots kontroverser måste Veronique Rabiot presenteras. Hon är spelarens mamma, agent, talesperson, rubbet. Sedan tolv år tillbaka har hon fått ta ett extra stort ansvar för sonen. Det var då Adriens pappa Michel drabbades av en stroke och lämnades förlamad, men fullt medveten om sakers tillstånd. Sjukdomen kallas locked-in syndrome och faderns enda sätt att kommunicera är med ögonlocken, som ett slags teckenspråk.

Entourage Rabiot presenterade dess närvaro när Adrien flyttades upp till PSG:s A-lag 2012. Veronique Rabiot krävde att få följa med på lagets turné i Qatar men fick avslag, då valde hennes tonåriga son att helt sonika avstå från resan. När Adrien Rabiot lånades ut till Toulouse våren 2013 fick tränaren Alain Casanova neka mamman från att närvara vid varje träning.

Orosmolnen är så att säga redan på plats när Rabiots följe nu landat i Turin. Det innebär en ett nytt blad i fransmannens karriär och jag tror att utfallet här kan bli riktigt lyckat. Det är lätt att stirra sig blind på Rabiots alla kontroverser, trista attityd, och mammans stora inflytande i hans beslut. Innebär allt det här att Rabiot är diagnostiserat problembarn utan någon förbättring i utsikt?

Jag är inte alls säker på det. Adrien Rabiot har ett speciellt kynne men har sedan tonåren blivit bortskämd med att vara parisaren som trots alla dyra mittfältsförvärv behöll både startplats och status i sin hemstads lag. Samtidigt som han bär på frustrationen över att inte kunna göra något åt sin pappas lidande. Jag tror att Rabiot behövde lämna bubblan som självutnämnd stjärna i Paris. I Juventus kommer Rabiot vara en i mängden för första gången i hans vuxna liv.

Förväntningarna kommer vara modesta med tanke på ryktet Rabiot bär på och den låga investeringen Juventus gör. På planen skriker laget efter världsklassmittfältare som kan överbrygga gapet den lagdelen har gentemot de bästa i Europa. Idag presenterar Juventus två free agents i Adrien Rabiot och Aaron Ramsey som ett led i denna kraftsamling.

Med Blaise Matudi och Sami Khedira eventuellt på väg bort kan detta bli mittfältstrean som Maurizio Sarri satsar på, även om Can och Bentancur säkert vill ha ett finger med här. För Rabiots del spelar det ingen större roll med tanke på fransmannens mångsidighet.

Adrien Rabiot är en god tacklare, bra på att driva bollen framåt, och passningsspelet lever upp till Sarris krav. Han är redan beprövad på den högsta nivån efter alla säsonger i Champions League med PSG. Det finns inga ursäkter för att inte ta en av två vakanta startplatser bredvid Pjanić och blomma ut till en mittfältare av yppersta klass.

Juventus har tagit emot problematiska och egensinniga spelare tidigare och rättat in dessa i ledet. Jag är övertygad om att klubbledningen snarare gnuggar handflatorna över ytterligare ett transferkap och potential hos Rabiot mer än något annat. Om inte Juventus kan få bukt med särarten Adrien Rabiot vet jag inte vilka som kan göra det.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-07-01 kl 19:43

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå