POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Vad är målet med Buffons återkomst?

Gianlugi Buffon torkade tårar och sa möjligen arrivederci när han tackades av på ett känslofyllt Juventus Stadium förra våren. För första gången sökte han sig utomlands, till Paris Saint-Germain men det blev bara ett år i den franska huvudstaden.

Under de senaste veckorna har det spekulerats kring nya adresser med alltifrån långskott som Leeds United till mer logiska lösningar som FC Porto efter Iker Casillas. Buffons agent Silvano Martina säger även att målvakten nekat flera lukrativa bud från England.

Detta alltså för att vända hem. Hem som i Turin, även om nostalgiska Parmafans hoppats på en återkomst till klubben där Buffon slog igenom som tonåring i slutet av 1990-talet. Detta är dock ingen ritorno som alla andra. Gigi Buffon är 41 år och en av Juventus största genom tiderna. Men känslan efter jag återkallat bilderna från fjolårets avsked är mest… varför är du redan tillbaka?

Målvakten är nämligen inte tänkt som startkeeper längre. Under Buffons senaste säsong i vitsvart, uppenbart på väg ner i karriären, fick han delvis sprida matcherna mellan sig själv och Wojciech Szczęsny. Polacken gjorde en utmärkt säsong som förstamålvakt sedan och är otvivelaktigt etta fortfarande.

Även i PSG fick Buffon lite av samma vara i konkurrensväg, då mot den 15 år yngre parisaren Alphonse Areola. Buffon fick stå lite mer än hälften av matcherna i Ligue 1 och var förstavalet i Champions Leagues avgörande möten. Efter det bittra uttåget i den senare turneringen fick italienaren ”bara” med sig en inhemsk ligatitel och supercup från Frankrike.

Tillbaka i Turin ska Gigi Buffon upp på zebraryggen igen och göra ett sista försök på pokalen han saknar i sitt prisskåp. Jag tror att hans strävan efter att få vinna Champions League med det Juventus han älskar är enormt stor, oavsett om det är i rollen som första- eller andramålvakt. Särskilt nu när Juves förutsättningar är bättre än på längre.

Men det finns andra saker som kan ha vägt in i beslutet att göra en oväntad återkomst. Buffon skriver på för ett år och kan sedan få möjligheten att jobba kvar i Juventus som ledare eller direktör. Det kan så att säga vara värt några månader på bänken.

Buffon kommer självfallet återta sin fundamentala roll som ledare i spelargruppen. Under Juventus ombyggnadsfas på ett sportsligt såväl som strukturellt plan går det inte att förneka betydelsen att ha en vinnarikon som Buffon i samma stall. Inte minst då den oberäknelige Maurizio Sarri aldrig tränat på denna höjd i karriären och kommer behöva stabila pelare i omklädningsrummet.

Förutom Champions League finns även ett rekord kanske med i baktankarna hos Buffon. Målvakten står på 640 Serie A-matcher, sju färre än Paolo Maldini och har plötsligt rekordet inom räckhåll det närmaste året.

Det kan också vara en petitess. Gianlugi Buffon fick chansen att återvända och ”kunde inte neka en inbjudan från den gamla damen”. Det är ett äktenskap med nya regler likväl. Buffon blev erbjuden både tröja nummer ett och kaptensbindeln från Szczęsny respektive Giorgio Chiellini men tackade nej.

Det är säkert första gången det skrivs om en annan sport i denna spalt men jag kommer osökt att tänka på hockeyspelaren Ray Bourque. Kanadensaren är en av NHL:s stora backar genom tiderna och spenderade 20 år i Boston Bruins utan att vinna Stanley Cup.

Sent i karriären flyttade Bourque till Colorado Avalanche med ett enda mål, och i den andra säsongen där vann han Stanley Cup som 40-åring. Bourque var färdig och avslutade karriären. NHL-spelaren lyfte den stora trofén med siffran 77 på ryggen. Samma nummer som Gigi Buffon ska bära i Juventus.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-07-04 kl 21:58

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå