POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Kultdansken och återvändaren väcker entusiasm bland rödblå fans

Radja Nainggolans senaste år har varit av det tuffare slaget. I juni 2018 tvingades belgaren bort från Roma efter att huvudstadsklubben tröttnat på det obrydda levernet utanför planen. Han angjorde Inter i en bytesaffär som inkluderade Nicolò Zaniolo, utan att göra succé och utan att förändra sin livsstil tillräckligt.

Tidigare denna sommar gick till råga på allt Nainggolans fru Claudia Lai ut med att hon drabbats av cancer. Kort senare fick ”Ninja” ett tydligt besked från Antonio Conte: han, tillsammans med Mauro Icardi ingick inte i den nye Intertränarens planer. Claudia Lai kommer från Cagliari och lösningen blev ett säsongslångt lån på Sardinen för Nainggolan.

Detta är förstås bekant mark även för mittfältaren. 31-åringen gjorde nästan 150 matcher för Cagliari mellan 2010 och 2014. Nainggolan erkänner att återkomsten till ön kommer oväntat tidigt men att beslutet i sig inte var svårt.

Ett högexplosivt dynamitpaket på planen, men återkommande gånger under karriären har Nainggolans skalle ställt till det. Att han flyttats på två gånger under ett år är bisarrt, men en minns också konflikten med Roberto Martinez och de orättfärdigt få landskamper Nainggolan gjort.

Ibland kan det kännas att det går inflation i återkomster inom fotbollen. Det som sticker ut från denna dock är att Nainggolans meriter svävar högt över den atmosfär som Cagliari befinner sig i. 18/19 slutade rossoblu på 15:e plats, tre poäng ovanför nedflyttningszonen. Trots skadeproblem och fiaskostämpel var det Radja Nainggolan som med ett sent mål sköt Inter till Champions League.

På mittfältet får han sällskap av två betydligt yngre spelare som ska lyfta Cagliari till nästa nivå. Marko Rog blommade aldrig ut i Napoli och fick under vårens utlåning till Sevilla mest nöja sig med inhopp. 24-åringen har tagit sitt förnuft till fånga och valt en utlåningsadress där en startplats ligger nu betydligt närmare till hands.

Potentialen är stor men väldigt svårbedömd baserat på de konsekvent korta inhoppen i Napoli och Sevilla. Förutom kroaten anländer också den ett yngre Nahitan Nández från Boca Juniors, en ordinarie pjäs i Uruguays VM-lag förra sommaren.

Nández debuterade i hemlandets största klubb Peñarol som 18-åring och fick kaptensbindeln innan han hunnit fylla 21. Nández kan spela flera mittfältsroller och breddar definitivt Cagliaris register i den lagdelen. Med dessa tre nytillskott har ölaget ett mittfält som ser oförskämt lovande ut.

Även i Genuas rödblå delar rör det på sig. Okej, inte tillräckligt eftersom president Enrico Preziosi förgäves lyckas sälja klubben vars arena han knappt vill besöka med anledning av den egna impopulariteten. Men ett tungt nyförvärv har blidkat de prövade fansen.

Förra veckan kritade den landslagsmittfältaren Lasse Schöne på för en summa som tros ligga på 1,5 miljoner euro. 33-åringen var den som fullbordade Ajax förnedring av Real Madrid med frisparken som betydde 1–4 på Bernabeu i mars. Schöne startade alla matcher för den *moraliska* Champions League-finalisten och vänder alltså nytt blad i… Genoa?!

Genoa som i våras klarade sig kvar i Serie A tack vare bättre inbördes möten gentemot Empoli. Schöne har talat varmt om Italien och kanske har också tränaren Aurelio Andreazzoli anfallsintriktade fotboll spelat in i klubbvalet. Il grifone plockade 65-åringen från just Empoli som Andreazzoli bara nästan räddade kvar i Serie A.

Den typen av karriärsteg som Schöne gör bäddar redan nu för kultstatus i Genuas rödblå delar. Med nyförvärv som Stefano Sturaro (skadad i princip hela våren) och Riccardo Saponara kan Oscar Hiljemark knappast räkna med en startplats i premiären. Dessutom har Genoa förstärkt försvaret med Milans Cristián Zapata och på topp lånar de Inters lovande Andrea Pinamonti.

Både Schöne och Nainggolan välkomnandes som kungar av euforiska fans på varsin sida av det Liguriska havet. De här udda och romantikdoftande karriärsvalen förtjänar det. Deras närvaro ger två fanskaror som trampat i dyn flera år hopp om att kanske lämna den nedre halvan, om än för bara en säsong.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-08-13 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå