Brescia är en ovanligt omsusad nykomling. För första gången sedan 2010/11 tillhör de finrummet efter en lång rad deprimerande mittenplaceringar i Serie B under decenniet. Uppbackade av den karismatiske ägaren Massimo Cellino, tidigare Cagliari och Leeds, har de goda finanser och en nyrenoverad arena.

Två stjärnnamn står i fokus för vågen av hopp hos fansen. Hemvändaren Mario Balotelli förstås men minst lika mycket den egna produkten Sandro Tonali. 19-årigen har redan kallats till Roberto Mancinis landslagssamlingar och etablerade sig som ”den nye Pirlo” förra säsongen i Serie B.

Tonali har inte bara uppväxtorten, frisyren, och positionen gemensamt med Andrea Pirlo. Det är främst karisman som slår en hos tonåringen, som även Pirlo hade på sitt speciella tillbakalutade sätt. Det finns många stora löften i fotbollsvärlden men väldigt få utstrålar en självmedvetenhet som Sandro Tonali gör.

Vid första anblick ser spelregissören inte ut som en tonåring utan för sig som etablerad stjärna. Tonali har säkerligen fått höra att han är the real deal sedan 11–12-årsåldern och ser fullt medveten ut om det, redo att infria förväntningarna även i Serie A.

Tonali har en passningsfot som påminner om ni-vet-vems men är också taktiskt utvecklad i defensiven. Han rör sig smart för att undvika markering och hittar ofta kreativa lösningar i trängda lägen. Insatsen i säsongens tuffaste prövning hittills mot Juventus i tisdags var inget undantag.

Tonali

28-årige Alfredo Donnarummas målform under debutsäsongen i Serie A fortsatte när Juventus Szczęsny stod för ett ovanligt slappt agerande på anfallarens skott. Den tidiga ledningen kvitterades fem minuter innan paus genom en Bonucci-nick via touch på Brescias Chancellor.

Maurizio Sarri ställde upp med ett 4-3-1-2 med Ramsey bakom anfallsduon Higuaín-Dybala när Ronaldo inte kunde medverka. De argentinska topparna kombinerade fint matchen igenom och gav Sarri en anledning till att fortsätta med systemet mot SPAL på lördag.

En annan är Aaron Ramsey som visar vilken smart fotbollsspelare han är med en snabb acklimatisering till en ny kultur och nytt fotbollstänk. Tuffare har det varit för mittfältskollegan Adrien Rabiot som såg komplett vilsen ut i säsongens första start för Juventus.

Fransmannen spelade upp sig efter paus men inför matchen sipprade rykten ut att Rabiot redan var trött på den ringa speltiden. 24-åringen borde borra ner huvudet och snarare inse att varje mittfältsposition förutom Pjanićs är inom räckhåll. Det var den senare just som gav Juve en viktig seger efter att ha prickat in en frisparksretur efter timmen.

En hedersam förlust för Brescia som inte på något sätt ser ut som en nedflyttningskandidat. Mario Balotelli var pigg och aktiv och att det gått fyra månader sedan anfallarens senaste match märktes inte. Super-Mario var skottvillig, gestikulerade ivrigt, och fick efter matchen motas undan av lagkamrater när han skulle diskutera med huvuddomaren. En återkomst av Balotelli som ger mersmak, på alla plan.

****

Annat från omgång fem:

Atalantas Champions League-äventyr är (nästan) över innan det hunnit börja efter Dinamo Zagrebs 4–0-knock förra veckan. La Dea har dock visat stark moral återkommande gånger i säsongsinledningen, som när de i söndags hämtade upp ett 0–2-underläge till oavgjort mot Fiorentina.

Atalanta följde upp med att vinna väldigt komfortabelt med 2–0 på Olimpico mot Roma. Chris Smalling gjorde en okej debut i gulrött men överglänstes av Simon Kjaer som gjorde sina första 90 minuter i Atalantas mittlås. Ett riktningslöst Roma hade ändå ett par chanser att ändra matchens utveckling men både Zaniolo och inhopparen Kalinić missade.

Atalanta har redan släppt in tolv mål på sex matcher i Serie A och CL men återfinns ändå på en topp-tre-placering. Med Kjaer som ny ledare i försvaret bör den akuta läckan vara åtgärdad.

Ciro Immobile bänkades när Lazio gästade Inter, efter en påstådd schism när tränaren Inzaghi bytte ut anfallaren i vinstmatchen mot Parma, och på topp startade istället Felipe Caicedo med Joaquín Correa. Caicedo visade sina styrkor i länkspelet och Correa att han för att vara en väldigt, väldigt bra anfallare är en väldigt, väldigt svag avslutare.

Argentinaren kunde bara inte få bollen förbi en storspelande Samir Handanović i Intermålet. Inter defensiv utsattes för en hård prövning men fick återigen ett bevis på att även målvakten håller världsklass. Det var också en wingback som avgjorde med matchens enda mål,  genom den tidigare så bespottade Danilo D’Ambrosio.

Inter spelade offensivt så metodiskt och fokuserat som vi vant oss att se under Conte. Matchbilden svängde i andra halvlek över till hemmalagets fördel sedan Simone Inzaghi bytt ut Caicedo, Luis Alberto och Milinković-Savić inom loppet av 20 minuter. Just det, en till toppmatch som Lazio förlorar bland annat tack vare Inzaghis matchcoachning.

Handanović stal istället rubrikerna i hans 300:e Intermatch sedan flytten från Udinese 2012. ”Vi tänker inte på att vara perfekta nu”, säger lagkaptenen om spelet hittills. Det har ändå räckt till fem inledande segrar, något som bara hände 60-talets Grande Inter en gång och under Roberto Mancini 2015/16.

Handa

Inter är fortsatt i topp och hela sex poäng före Napoli som förlorade hemma mot Cagliari. Sarderna ska tacka Robin Olsen för det som stod för ett par riktigt bra räddningar. Utöver det prickade Dries Mertens stolpen två gånger.

Det var en match som Napoli skulle ha vunnit men Cagliari stack i den 87:e minuten upp genom Lucas Castro och gjorde mål på lagets enda målchans i halvleken. Platt fall för Napoli alltså en vecka efter vinsten mot CL-segraren Liverpool. Trots den imponerade insatsen då är det för tidigt att säga om Napoli förbättrats tillräckligt för en kamp om lo scudetto.

Parmas Gervinho fick två mål bortdömda efter VAR-koll hemma mot Sassuolo. Anfallskompisen Bobby Inglese följde upp det med att bränna en straff som Andrea Consigli räddade – och firade med att gå som Liam Gallagher.

Det sista ordet blev ändå Parmas som genom ett självmål av Sassuolos Bourabia i 95:e minuten tog en viktig seger. Sassuolo är alltjämt två olika lag beroende på spelort. Sju mål på två hemmamatcher men ett lag som inte kan försvara på bortaplan.

Fiorentinas vinstfria svit är över. 18 matcher gick Viola segerlöst sedan februari innan en seger äntligen kom när Sampdoria slogs tillbaka med 2-1 på Franchi. Segerregissör var den på nytt strålande Franck Ribéry och Federico Chiesa gjorde sitt första mål sedan den 18:e mars.

Tränaren Vincenzo Montella har under denna period sett ut som plågad man och kan äntligen börja le igen. Spelet har bitvis sett bra ut och det har varit synd om Montella som inte fått särskilt många gratispoäng inledningsvis. Dessa kan Sampdoria istället behöva som ligger sist i Serie A med bara en vinst på kontot.

Salvatore Sirigu vann kampen mellan landslagsmålisarna mot Gigio Donnarumma. Hans Torino kom tillbaka efter att Milan välförtjänt haft ledningen i paus genom en Piątek-straff. Polacken är trots två inledande straffmål inne i en verklig svacka. Vid ledning missade forwarden ett gyllene läge, och på stopptid räddade Sirigu en nick från nära håll.

Däremellan hade Andrea Belotti vänt matchen med två mål inom loppet av fyra minuter. Viljestarkt av Torino och dess kapten. Hos Milan var spelet bättre igår men fortfarande saknas kvalitet i den sista tredjedelen framför mål. En ny lurig match väntar tränaren Giampaolo när uppåtgående Fiorentina besöker San Siro på söndag.

****

Omgångens lag: (3-4-3)

Handanović (Inter)

De Vrij (Inter), Bonucci (Juventus), Lucioni (Lecce)

Hateboer (Atalanta), De Roon (Atalanta), Pjanić (Juve), Barella (Inter)

Papu Gómez (Atalanta), Belotti (Torino), Ribéry (Fiorentina)

****

Veckans Poddario är på plats i Verona där SvenskaFans Johan Stistrup träffat Ken Sema. Vi snackar även om Inters potential, Milans tunga inledning, Napolis många anfallsalternativ, och hyllar seriens mest precisa vänsterfot. Podcasten finns på iTunes och Acast

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-09-27 12:20