POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
17v

Ribéry är redan ett utropstecken i lila

Det finns få saker som gör en lika entusiastisk framför TV-spelkonsolen som en spektakulär dribbling i FIFA- eller PES-spelen. Medvetet eller bara genom att man för en gångs skull tryckt in rätt kombination på spelkontrollen, känslan att lyckas med något bara några få utvalda kan i verkligheten för med en viss stolthet.

Franck Ribéry är en av dessa. 13 minuter in på Fiorentinas match mot Milan satte han fart mot Matteo Musacchio. Precis utanför straffområdet drog fransmannen en tvåfotsdribbling på mittbacken och accelererade samtidigt förbi på ett nästan tv-spelsliknande sätt.

Swooosh. Verkligheten besegrar oftast det konstgjorda. Ribéry gjorde dock inte det perfekta solomålet utan fick se vänsterskottet räddas av Donnarumma. Milans försvar var dock tillräckligt uppsnurrat för att Ismaël Bennacer skulle fälla Federico Chiesa i den efterföljande röran. Straff för Fiorentina och 0–1 genom Erick Pulgar.

Jag tillhörde dem som tvivlade på hur mycket en 36-årig Franck Ribéry kunde lyfta La Viola från mediokriteten de befann sig. Ribéry har behövt två inhopp och fyra starter för att sudda ut alla dessa tvivel. Yttern/anfallaren har inte bara gett Viola en ny dimension, han har varit en av Serie A:s bästa spelare de inledande omgångarna.

Ribéry var efter flytten från FC Bayern tydlig med att steget till Florens inte handlade om någon halvhjärtad nedtrappning. Redan vid ankomsten pratade han italienska och hans professionalism har varit till stor hjälp i ett lag med låg medelålder men med stukat självförtroende, inte minst hos tränaren Montella.

Tidigare matcher har åldern tagit ut sin rätt och Ribéry har utmattad blivit utbytt efter 65–70 minuter. Mot Milan orkade han nästan hela matchen, till stor del för att motståndet i sig var dränerat på energi. Milan kunde inte bygga vidare på en okej förstahalvlek mot Torino i veckoomgången utan stod för en ny plattmatch på hemmaplan.

Sju minuter efter paus gav Musacchio igen på den tidiga förnedringen och stämplade Ribéry vid mittplan. Rött kort och bortalaget utökade genom Gaetano Castrovili kvarten senare, och kostade på sig att missa en straff (Chiesa) strax efteråt.

Milan var paralyserat av insatsen, och nedtyngdt av frustrationen som byggts upp på San Siro. Missnöje som växt fram under åratal av sportsliga fiaskon och i milanisti såg en ny säsongsinledning slängas bort framför sig.

Kraften i buropen och busvisslingarna vid halvtidssignalen kunde sänka vilken spelare som helst. Den här gången fick elva mestadels unga män bära ansvaret för år av felbeslut och deras eget tillkortakommande i en dress som de inte kan bära upp just nu.

Därför var det väldigt befriande och värdigt att höra San Siro hylla fotbollskonst på hög nivå. En kvart före slutet fick Ribéry bollen till vänster i straffområdet, lurade bort Davide Calabria med förstatouchen, och sköt bollen mellan benen på inhopparen Leo Duarte. 0–3, otagbart för Donnarumma och delar av publiken applåderade en världsartist som inte spelar på någon sistavers än.

FRibery

Publikens missnöje sade sig klubbdirektör Paolo Maldini förstå efteråt och skyllde på alla inblandade parter för debaclet. Spelare, organisation, tränare och ledning. Marco Giampaolo sägs få en match till för att bevisa att han kan fortsätta som tränare.

Ett krismöte med sladdande Genoa väntar kommande helg. Trots att precis alla bör förstå innebörden av tålamod med en rekrytering som Giampaolo kunde ingen förutspå att det skulle se så här dåligt ut och Milan stå på fyra förluster efter sex omgångar.

Milans kurva lämnade i protest under andra halvlek. Vincenzo Montella höjde armen mot hemmaläktaren efter slutsignalen och fick revansch för den bittra sortin två år tidigare. Kvar i centrum stod en ärrad veteran och njöt av uppmärksamheten efteråt. Franck Ribéry förkunnade att ”jag må vara gammal, men känner mig ung på planen”. Vi andra tackar för detta mindset.

****

Annat från omgång sex:

Alexis Sánchez, ett annat betvivlat nyförvärv, har satt sitt avtryck i återkomsten till Italien. Chilenaren blev först träffad i ryggen av Stefano Sensis skott som ställde Sampdoriamålvakten Emil Audero. Två minuter senare styrde Alexis mer medvetet in ett nytt Sensiskott och utökade Inters ledning.

Anfallaren blev varnad strax innan paus och i anfallet efter vilan blottades hans oberäkneliga personlighet, som de senaste åren inte direkt gagnat honom på planen. Sánchez försökte filma till sig en straff och fick en andra varning. En bitterljuv eftersmak på Alexis dag och här kunde han ha satt Inter i trubbel.

Men gästerna var under första halvlek helt överlägsna på Marassi. Ett fyndigt kombinationsspel präglat av smart one-touchfotboll la ett fundament för att svartblått inte skulle darra efter utvisningen. Jakub Jankto reducerade tio minuter efter Alexis röda men Sampdoria lyckades aldrig etablera någon press.

Istället fyllde Roberto Gagliardini på med 1–3-målet och spikade Inters sjätte raka seger. De gjorde det utan flera ordinarie spelare i elvan och med unge Alessandro Bastoni som lyckat vänsterfotsalternativ i trebackslinjen. Nu väntar två massiva test för Contes lag. Barcelona på Camp Nou och Juventus i en seriefinal på hemmaplan.

Sampdoria har bara en seger hittills och protestramsor riktades mot Massimo Ferrero. Presidentens försäljning av klubben dröjer och under tiden går snacket att nye tränaren Eusebio Di Francesco har matchen mot Hellas Verona som sista livlina. Men hur vettigt är det om en snart avgående ägare bestämmer sig för att sparka tränare?

EDF

Bredvid Sampdoria på jumboplatsen ligger SPAL som även de blev utspelade i helgen. Juventus segersiffror på hemmaplan stannade vid 2-0 efter en av årets främsta målvaktsinsatser av förre KFF:aren Etrit Berisha. Ramsey spelade återigen som trequartista framför mittfältet och understödde anfallsparet Ronaldo-Dybala.

Målen gjordes av Ronaldo och Pjanić och insatsen ger Maurizio Sarri intressanta funderingar till mötet med Inter. Kan han peta en inspirerad Dybala ur elvan och borde han satsa på Cuadrado som ett offensivt högerbacksalternativ? Emre Can, som byttes in till ovationer från hemmapubliken efter petningen ur CL-truppen, vill säkerligen också vara med i ekvationen.

Atalanta körde över Sassuolo på den tidigare temporära hemmaarenan i Reggio Emilia. Fyra mål på en halvlek, som inleddes med Papu Gómez magnifika slalommål. Atalanta är fram till dagens datum det lag som tagit flest poäng under kalenderåret i Serie A. 54 pinnar under 2019 är en mer än Juventus till och med.

Många tränare ryktas sitta löst nu efter tveksamma inledningar. En otippad sådan är Sassuolos Roberto De Zerbi, vars frejdiga offensivfotboll inte är lika charmig när tränaren inte tycks kunna ordna upp en defensiv struktur.

Brescia stod återigen upp bra mot ett topplag när de mötte Napoli på San Paolo. I första halvlek hade Napoli ändå en tvåmålsledning efter att Mertens kommit ett mål ifrån Maradona och Manolas nickat in tvåan.

Napoli har också angenäma anfallsbekymmer då Llorente visat sig väldigt nyttig som referenspunkt och blir allt svårare att peta till vissa matcher. Reduceringen av gästerna stod ingen mindre än Mario Balotelli för.

En blandad helg i svenskväg. Robin Olsen hade en varierad insats i Cagliaris 1–1-match mot Verona medan Ken Sema återigen startade som ytter när Udinese tog en välbehövlig seger mot Bologna. Där går det tyngre för Mattias Svanberg som väntar på säsongens första minuter.

Det stora glädjeämnet är Dejan Kulusevski. 19-åringens succéstart fortsätter och under måndagen kom första Serie A-målet, i Parmas 3–2-vinst mot Torino.

****

Helgens elva: (3-4-3)

Berisha (SPAL)

Toloi (Atalanta), Bastoni (Inter), Radu (Lazio)

Lirola (Fiorentina), Brozović (Inter), Sensi (Inter), Milinković-Savić (Lazio)

Papu Gómez (Atalanta), Dybala (Juventus), Ribéry (Fiorentina)

Twitter: @ErikHadzic

 

Publicerad 2019-09-30 kl 23:32

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå