Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kan Italien vinna EM 2020?

Italienbloggen
Napoli - Atalanta
Napoli
Atalanta
STREAMA IMORGON
Genoa - Frosinone
Genoa
Frosinone
STREAMA IMORGON
Torino - Monza
Torino
Monza
STREAMA IMORGON
Fotbollslördag Europa: Lazio - Juventus
Lazio
Juventus
STREAMA IMORGON
Fiorentina - Milan
Fiorentina
Milan
STREAMA IMORGON

Italien är som andra nation efter Belgien klart för EM-slutspelet trots att tre matcher återstår av kvalet. En 2–0-vinst hemma på Olimpico i Rom fullbordar pendelrörelsen som svängt sedan förbundskaptensbytet för 1,5 år sedan. Det var då som Roberto Mancini efter några månaders letande blev klar att ersätta den för alltid brännmärkte Gian Piero Ventura.

Jag var försiktigt positiv till valet av 54-åringen men trodde inte att återuppbyggnaden efter Venturas fiasko skulle gå så här snabbt. Gli Azzurri har stormat fram i EM-kvalet och gjort 20 mål, fler än någon tidigare italiensk upplaga mäktat med efter sju matcher, samtidigt som defensiven bara släppt in tre mål.

Gli Azzurri förvandlades till I Verdi, de gröna, under gårdagskvällen när spelarna sprang ut i en läcker grön tröja som ska bli ett framtida tredjeställ. Pumatröjan är en hyllning till landets historia med renässansen och passar väldigt bra för att markera landslagets återfödelse under Mancini.

Annons

Är det något den tidigare Inter- och Man Citytränaren lyckats med är det att återskapa självförtroende i en spelargrupp dränerad på det. Mancini har fått spelarna att tro att de kan bli en kraft på planen igen och har burits fram av en ungdomlig entusiasm ledd av namn som Federico Chiesa, hans namne Bernardeschi, och Nicolò Barella.

Italien har ännu fler unga namn som bankar på antigen startelvan eller en plats i EM-truppen nästa sommar. Parallellt med detta flöde av talanger på tillväxt har Mancini hittat en offensiv 4-3-3-formation som tillåtit spelarna att hitta fler uppspelsvägar och alternativ utan att låsa sig alltför ofta.

Kan Italien, trots den enorma pricken i protokollet att inte kvalificerat sig till förra sommarens VM, redan nu vara redo att utmana om guldet i EM? Sett till ovanstående talanggeneration bör Italien vara som bäst först vid VM 2022. Men nyckelspelare som Lorenzo Insigne, Ciro Immobile, och Marco Verrati är samtliga inne i sina bästa fotbollsår, revanschsugna efter att ha upplevt italiensk fotbolls ”apokalyps” i november 2017.

Annons

Gruppmotståndet är dock ingen vidare värdemätare. Inget illa om andraplacerade Finland, men det säger något om kvalgruppen att vårt grannland kan vara på väg mot sitt första mästerskap efter sju sorger och åtta bedrövelser. Ännu mer förstärkts det av att Armenien skuggar strax bakom, före underpresterande Bosnien-Hercegovina och ett Grekland rejält på dekis.

Tittar en på mästerskapsvinnarna efter Italiens VM-guld 2006 sticker finns två gemensamma nämnare. Antigen att de har en generation som peakar och/eller det bästa spelarmaterialet. Undantaget är Portugal i senaste EM som vann tack vare den kollektiv styrkan och en viss superstjärna längst fram.

Några sådana har inte Italiens landslag och får sälla sig bland utmanarna strax bakom de absoluta favoriterna nästa sommar. Men landslagsfotbollen har blivit jämnare, inte minst i toppskiktet, och vågen av självförtroende som Mancini boys rider på kan ta Azzurri långt.

Annons

Kvalsegern innebär dessutom att landslaget får spela samtliga gruppspelsmatcher på Stadio Olimpico i sommar. Roberto Mancini drömmer om ett Italien som ger folket nya Notti Magiche, magiska nätter, trettio år efter att Rom senast stod värd för mästerskapsmatcher i fotboll. Han vet åtminstone att landslaget kommer få slå ur underläge, något som alltid passat Italien bäst och ett beprövat recept på framgång.

****

I veckans Poddario snackar jag och SvenskaFans Johan Stistrup ner Juventus vinst mot Inter. Vi diskuterar Stefano Pioli, Gagliolos uttagning och Svanbergs comeback, och undrar om Atalanta ska prioritera bort Champions League? Det och annat på podden som finns på iTunes och Acast.

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-10-13 13:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto