Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Atalanta är fortfarande på riktigt – och bör vaska CL

Italienbloggen

”Vi måste försöka diktera spelet så som vi alltid gör i ligan”, sa Atalantas Papu Gómez till Sky Sports inför utmaningen i Manchester. Lagkaptenen och hans medspelare var också trogna principen att vara bollförande och ständigt pressa motståndet överallt på planen.

Men konsekvenserna av att möta ett av planetens tre bästa lag kan bli brutala. Ett straffmål av den alltmer imponerande trequartistan Malinovskyi gav möjligen ett litet hopp om ett resultat från Eastlands. I själva verket var Manchester City bara i inledningen till att varva upp.

Atalantaspelarna fick se allt mindre av bollen och hängde inte med i Citys passningstempo och snabbheten hos framförallt Raheem Sterling. Tio minuter efter ledningsmålet hade Man City vänt på matchen efter två Agüeromål, innan Sterling lekte bort CL-debutanten med ett hattrick i andra halvlek.

La Dea må vara en besvikelse under hennes jungfrufärd i Champions League – men det är en charmig sådan. Jag fastnade för ett moment i 1–2-underläge där Josip Iličić ska iscensätta en kontring på högerkanten och ser en medspelare på andra sidan.

Annons

I 99 fall av hundra undviker slovenen att använda sin högerfot till varje pris och väljer att vika in med vänstern istället. Vad som fick Iličić att testa högern, och en alldeles för brant djupledspassning, denna gång är en gåta. En släng av hybris med tanke på omgivningen? Blev han inspirerad av Cityspelarnas extrema nivå?

Atalanta är sist i Grupp C och fyra poäng bakom både Dinamo Zagreb och Sjakthtar Donetsk. 0–4 i Zagreb var illavarslande men mot Sjakhtar på San Siro var Atalanta det bättre laget. Typiskt nog för en nykomling blev de straffat för individuella misstag. Den vanligtvis så pålitlige Marten De Roon stötte bort sig två gånger och vid det andra tillfället kontrade ukrainarna in avgörandet med matchens sista spark.

Antalet lag som gått vidare i Champions League efter tre inledande förluster kan räknas på ena handens fingrar. I min mening borde Atalanta bara släppa det mikroskopiska hoppet om avancemang och det alltjämt realistiska att hamna trea och gå till Europa League.

Annons

Gian Piero Gasperinis lag är fortfarande på samma höga nivå som förra säsongen vilket tredjeplatsen i Serie A är ett bevis på. Med tanke på den oklara formen och kapaciteten hos konkurrenter som Roma, Lazio, och Milan har Atalanta ett guldläge att befästa sin plats i topp-fyra även denna Serie A-upplaga.

Det vore onödigt att missa ett sådant läge på grund av tätt matchande i Europa. Atalanta har fått värdefull erfarenhet under dessa tre matcher och borde satsa allt på Serie A för att bära vidare denna och återigen vara i finrummet nästa höst.

3–0 efter första halvlek på Olimpico mot Lazio i helgen demonstrerade vilken offensiv maskin Atalanta fortfarande är. Tre insläppta efter pausen visade hur sårbar truppen kan vara med spel på flera fronter – och med Atalantahuvuden som möjligtvis började fokusera på veckomatchen lite för tidigt.

Annons

****

Lokomotiv Moskva kom till Turin med ett rövarband av spelare som blivit dissade av toppklubbar. I backlinjen styrde Vedran Ćorluka tillsammans med Benedikt Höwedes – som stod för sin bästa insats på Juventus Stadium i Lokomotivtröjan. På mitten fanns det märkliga spelarödet Krychowiak och som ensam anfallare spelade Éder, ni vet han som avgjort en EM-final för Portugal.

Interlånet João Mario flöt runt på mittfältet och ingen fattade någonting med Lokomotiv i 1–0-ledning efter en halvtimme. Paulo Dybala bestämde sig dock för att João Mario inte skulle bli matchens bästa spelare och vände med två mål inom loppet av tre minuter med kvarten kvar.

Det är en U-sväng som argentinarens höst tagit sedan flyttryktena i somras och den inledande petningen av tränare Sarri i säsongsinledningen. Helt plötsligt gör Dybala många mål och går finfint ihop med både Higuaín och Ronaldo i anfallet. Vilket sparkapital Juventus har i finessen hos Dybala om hans form kan fortsätta så här.

Annons

****

Napoli tog en blytung seger borta i Salzburg och befäster gruppledningen före Liverpool. Svårt hade Napolis försvar med kollen på den unga besten Erling Håland som gjorde två mål för Red Bull. Vid andra tillfällen räddade Alex Meret laget med en fenomenal målvaktsinsats.

Men längst fram har Napoli Dries Mertens. 25 centimeter kortare än Håland men med lika många mål och dessutom en framspelning till Lorenzo Insignes avgörande 3–2-mål. De två fullträffarna gjorde att belgaren tog sig förbi Diego Maradona i Napolis skytteliga. Imponerande av en 32-åring som sällan får de stora rubrikerna.

Det fick däremot Insigne efter petningen mot Genk i förra CL-matchen och uttalanden mot Carlo Ancelotti som förkunnade att relationen är ”udda mellan två olika personligheter”. Ancelotti valde Hirving Lozano före lagkaptenen från start innan de byttes av efter en osynlig insats av mexikanen.

Annons

Ancelotti har roterat i startelvan maximalt under hösten och tappat några onödiga poäng på vägen. Den här gången spelade Carletto korten rätt och blev omfamnad av Insigne direkt efter målet. Med fem så pass bra forwards att tillgå (Llorente hoppade in, Milik bänkades) har Napoli ett lyxproblem att hantera.

Segern gav också en signal om hur bra Napoli kan vara när det stämmer. Salzburg hade en svit på 19 raka hemmamatcher i Europa som sprack. Nu gäller det för Partenopei att ta minst en poäng på San Paolo för att hålla österrikarna på behörigt avstånd, och hitta ett sätt att stoppa Erling Braut Håland.

****

Än mer nödvändig för överlevnaden i CL var Inters seger mot Borussia Dortmund. Lautaro Martínez inledde målskyttet och tog ett nytt steg mot att bli en erkänd världsanfallare, trots en straffmiss i slutskedet. Räddningen av BvB:s Roman Bürki hjälpte inte ett blekt bortalag till kvittering då Antonio Candreva kontrade in 2–0 i den 89:e minuten. En defensiv triumf för Antonio Conte som tvingade Dortmund att spela med handbromsen i under stort sett hela matchen.

Annons

Jag vill lyfta fram en av Contes stöttepelare i försvaret. Det var Stefan de Vrijs djupledsboll som hittade Lautaro på djupet vid 1–0, precis som när mittbacken spelade fram till Lukakus mål i helgens seger mot Sassuolo. De Vrij har varit en klippa defensivt och dessutom överraskat med en uppspelsfot som är minst lika duglig som de Godín och Škriniar besitter. Serie A:s hittills bästa försvarsspelare under hösten.

****

Cmore:s expert Vicki Blommé gästar Poddario och diskuterar inledningen bland toppklubbarna i Serie A. Vi pratar också om det riktningslösa Milan, Mancinis landslagssuccé, och uppsvinget för damfotboll efter VM. Podcasten finns på iTunes och Acast.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-10-24 17:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto