Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kulusevski på väg mot Serie A:s riktigt stora talanger

Italienbloggen
Napoli - Atalanta
Napoli
Atalanta
STREAMA IMORGON
Genoa - Frosinone
Genoa
Frosinone
STREAMA IMORGON
Torino - Monza
Torino
Monza
STREAMA IMORGON
Fotbollslördag Europa: Lazio - Juventus
Lazio
Juventus
STREAMA IMORGON
Fiorentina - Milan
Fiorentina
Milan
STREAMA IMORGON

Det är ibland en gissningslek att förutspå tonåriga talangers framtidsbana, med så många spelare som aldrig infriade förväntningarna i åtanke. Med konturen runt Dejan Kulusevski börjar mer och mer falla på plats för att skapa en bild som formar Sveriges nästa stora anfallsspelare.

19-årigen är självskriven som ytter hos Serie A-åttan Parma i lagets 4-3-3-system. Han leder assistligan med fem framspelningar och klarade galant av testet på Giuseppe Meazza mot Inter i lördags. Kulusevski var åter bland Parmas framträdande spelare när gästerna fick med sig ett 2–2-resultat hem.

Inga poäng för svensken dock när Parmas Interlån Yann Karamoh gjorde säsongens första start med den äran. Tre minuter efter att Antonio Candreva gett hemmalaget ledningen i första halvlek slog Karamoh till – och fick applåder för det tjusiga skottet och valet att inte fira målet.

Fyra minuter senare agerade fransmannen framspelare till Gervinhos 2–1-mål på en omställning. Romelu Lukaku såg till att Inter fick med en poäng tidigt i andra halvlek, men Parma gjorde en stor match där Dejan Kulusevski hela tiden spelade en förgrundsroll.

Annons

Stockholmaren har uttrycksförmågan att hela tiden göra sig mottaglig för passningsläggaren, och har drivet att sätta fart mot mål när han väl får bollen. Kulusevski är ingen speedig ytter bara utan kan också spela strax bakom centerforwarden. 1,86 meter lång är han dessutom kraftfull i sättet när han bryter in från höger för att använda sin vänsterfot.

Men det som får Kulusevski att sticka ut från mängden är produktiviteten. Utöver framspelningarna har han också två mål på kontot, och snart kan landslagsledningen inte blunda för spelarens framfart.

Om utvecklingskurvan fortsätter i denna takt har vi en svensk uppe bland namn som Sandro Tonali och Nicolò Zaniolo – Serie A-löften födda kring millenniumskiftet som förväntas tillhöra världseliten under en lång tid framöver. Med Parmas skickliga anfallsspelare finns förutsättningar för Kulusevski innan han återvänder till Atalanta kommande sommar.

Annons

Konkurrenssituationen kommer se helt annorlunda ut väl i Bergamo men Kulusevski fick redan förra säsongen göra några inhopp under tränaren Gasperini. Atalantas Papu Gómez och Josip Iličić utgör vitala delar i den offensiven men båda har också passerat trettiostrecket. Atalanta tror på Dejan Kulusevski och har i svensken en kommande ersättare till någon i ovanstående duo.

DK

För Inters del var 2–2 en missräkning och en bommad chans att återta serieledningen från Juventus. Dessutom var det andra hösten i rad som en av Inters egna sänkte laget i Parmatröjan. Vänsterbacken Federico Dimarco, nu tillbaka i Milano, gjorde matchens enda mål när Parma vann för ett år sedan på Meazza.

Det var en trött insats av Inter, uppenbart slitet efter den nödvändiga segern mot Borussia Dortmund i veckan. Antonio Conte beklagade sig efteråt över att tvingas spela med samma folk i match efter match. De Vrij och Asamoah var två spelare som inte kom till start mot Parma.

Annons

Det kan tolkas som att Antonio Conte kräver aktioner under januarifönstret av Inters klubbledning. Och varför inte? Hänger Inter med Juventus så långt borde Conte få gehör för nya spelare om chansen finns till en scudetto. Efter Alexis Sánchez långtidsskada ser det tunnast ut längst fram, vilket gett 17-årige Sebastiano Esposito chansen.

Interprodukten fick debutera i Europa League under våren, ordnade en straff i första CL-inhoppet mot Dortmund, och fick till slut kliva in på San Siro när Inter jagade mål mot Parma. Med en tekniskt svår volley precis utanför stolpen var Esposito när en drömdebut i Serie A. Han kan, precis som Kulusevski, också bli något.

****

Annat från omgång nio:

Esposito är född 2002 och dagen efter fick vi Serie A:s första målskytt ur den årgången. Amed Traoré avslutade Atalantas målfest när Udinese krossades med 7–1 på hemmaplan. Luis Muriel gjorde ett hattrick, varav två på straff, och spelar galant som skadade Duván Zapatas ersättare. Muriel är vips två i skytteligan med åtta mål, inte illa för en tilltänkt roteringsspelare.

Annons

Med 28 fullträffar är Atalanta inte bara bäst i Italien gällande mål under 2019. De har slagit rekord för antalet gjorda mål vid denna tidpunkt av serien sedan trepoängssystemet infördes. Trots 1–5 mot Man City lyckades alltså tabelltrean gå plus den här veckan, och är bara tre poäng efter Juventus i toppen.

Juve kryssade nere i Lecce efter två straffmål från vartdera laget. Paulo Dybalas målform fortsätter, likaväl gör densamma hos Lecces Marco Mancosu som är uppe i fem baljor under hösten. Oroväckande för Matthijs de Ligts del är det alltjämt skakigt och mittbacken orsakade en straff för hands för andra gången i Juvetröjan.

Frågetecken hänger också över Fede Bernardeschis form efter en grov miss och det faktum att Miralem Pjanić gick ut skadad. Lecce är uppe på säker mark och firade säsongens första poäng på hemmaplan som om de slagit Juventus.

Annons

Det blev inget svenskmöte på Renato Dall’Ara i söndags. Mattias Svanberg bänkades efter två fina insatser i Bolognatröjan och Albin Ekdal åsidosattes igen när Claudio Ranieri formerade sin andra Sampdoriaelva. Ekdal gjorde ett stabilt inhopp men kunde inte hjälpa tabelljumbon undan en 1–2-förlust.

Med samma siffror förlorade Milan mot Roma och återfinns på en beklämmande tolfteplats. Den positiva inledningen under nye tränaren Stefano Pioli mot Lecce var ett minne blott när Milan återgick till det obefintliga anfallsspel som präglat säsongsinledningen.

Piolis största problem på Olimpico var dock alla individuella misstag på egen planhalva som Roma kunde utnyttja. I giallorossi har en brutal skadelista men kunde lite olikt Paulo Fonsecas Roma stänga till i försvaret.

Skadeläget har gett spelare i periferin som Javier Pastore chansen från start och argentinaren tog chansen i en roll bakom målskytten Edin Džeko. Stefano Piolis facit som tränare mot Roma förresten? Två vinster på 19 matcher.

Annons

Dzeko

Stor VAR-kontrovers på Artemio Franchi mellan Fiorentina och Lazio. Först blev gästernas Lazzari nedtacklad bakifrån i straffområdet utan att domare Guida använde videoassistans. Sedan gjorde Lazios Lukaku ner en motståndare i upptakten till lagets avgörande 1–2-mål, något som Guida frikände efter en VAR-koll och lät Ciro Immobiles tionde ligamål stå.

Anfallaren går mot en ny målsuccé men ligger faktiskt tre mål efter hans facit efter nio omgångar från 17/18, då Immobile också vann skytteligan. I röran som följde slutsignalen puttade Fiorentinas Ribéry på en av de assisterande domarna och riskerar påföljder för tilltaget.

Genoa tränades av Gian Piero Gasperini mellan 2006–2010. Klubben hann avverka sex olika tränare under de kommande tre åren innan Gasperini återvände för tre nya säsonger. Tre år senare är Genoa återigen framme vid sin sjätte tränare post-Gasp.

Annons

Och eftersom det bevisligen inte fungerar med varken progressiva namn eller tillfälliga krislösare så var det lika bra att välja ett helt oprövat kort?! Thiago Motta gjorde en säsong som spelare under Gasperini innan han flyttade och blev trippelvinnare med Inter 09/10.

Hans enda tränarerfarenhet kommer från en säsong i PSG:s U19-lag som Motta valde att lämna i somras efter bråk med sportchefen Antero Henrique. En ny lyckad trippel kan dock italo-brassen räkna hem från debuten på Genoas tränarbänk.

Brescias Sandro Tonali gjorde sitt första mål i Serie A med en inåtskruvad missil till frispark först. Sedan gjorde Thiago Motta tre byten i andra halvlek – med mål från samtliga inhoppare som resultat. Aldrig tidigare har detta hänt i Serie A.

Bland många snygga mål den matchen väljer jag Cristian Kouamés konstspark som helgens snyggaste. 37-årige Motta har materialet att styra Genoa långt ifrån den 17:e plats laget befinner sig på. Han vet också att ingen tränare går säker undan presidenten Enrico Preziosis trötta styre.

Annons

****

Omgångens elva: (4-3-3)

Sirigu (Torino)

Bani (Bologna), Fazio (Roma), Smalling (Roma), Hernandez (Milan)

Agudelo (Genoa), Scozzarella (Parma), Luis Alberto (Lazio)

Karamoh (Parma), Luis Muriel (Atalanta), Iličić (Atalanta)

****

Twitter: @ErikHadzic

 

Publicerad 2019-10-28 15:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto