POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Ifrågasatte Smalling leder Roma mot topp-4

Om Romas Paulo Fonseca behövde tid för att implementera sitt offensiva 4-2-3-1 under säsongsinledningen var skador det sista som tränaren önskade. Lorenzo Pellegrini och Nikola Kalinić väntas tillbaka först i december, Bryan Cristante efter nyår och Davide Zappacostas comeback är bortom det. Dessutom finns Juan Jesus och Henrikh Mkhitaryan på skadelistan som kortats något den senaste veckan.

Därför har Fonseca tvingats spela mittbacken Gianluca Mancini som defensiv mittfältare de två senaste matcherna. Vänsterspringaren Leonardo Spinazzola fick spela högerback i 2–1-vinsten mot Milan där den skadeförföljde och iskalle Diego Perotti fick en ovanlig start som ytter.

Tongångarna gick i liknande banor för ett år sedan. Alla muskelskador fick en att undra vad som egentligen var felet med träningsmiljön på Trigoria? När sportchefen Monchi följde avsatte tränaren Di Francesco ut från Roma i mars försvann också hela fysstaben. Med nya fystränare på plats… har inte mycket förändrats.

Men ur skadeeländet har goda saker kommit. Paulo Fonseca måste numera spela den nästintill bortglömde Javier Pastore på grund av mittfältskrisen. Många är beundrarna till ”El Flaco” som hoppas att 30-åringen kan krama ur mer av den magin som argentinaren skämde bort Palermo- och PSG-publiken med.

Efter en lovande insats mot Milan i helgen var Pastore instrumental när Roma krossade Udinese på bortaplan med 4–0. Om det räcker för att behålla startplatsen med alla tillgängliga är egentligen upp till Pastore själv. Mer cementerad är då Chris Smallings plats i mittlåset.

Smalling

Spekulationerna var många när engelsmannen anlände på lån från det Manchester United där han aldrig levde upp till förväntningarna som byggdes upp i början av 10-talet. Var han bra nog att starta i Roma? Skulle Smalling bli fjärde mittback? Efter Juan Jesus i ordningen till och med?

Smalling inledde säsongen också skadad – vad annars? – men har på de sex matcherna han startat hjälpt Roma att hålla nollan fyra gånger. I onsdags kom det första målet, när Roma med tio man på planen gjorde det viktiga 2–0 på hörna av Smalling. Innan halvtid råkade mittbackskollegan Fazio ut för en av de konstigaste utvisningar du sett när han ”screenade” Udineses Okaka undan ett friläge.

Chris Smallings uppgift blir inte enklare med vetskapen att Fonseca aldrig haft defensiven som styrka i sina lag. Men Roma har släppt in elva mål på tio matcher, ungefär i nivå med toppduon Juventus och Inters facit hittills. 29-åringens påverkan på försvaret har varit så stark att Roma snarast vill hitta ett avtal som köper ut spelaren från United.

Smalling säger i en intervju med Forbes att han såg unga brittiska spelare testa lyckan utomlands med gott resultat, vilket gjorde valet enkelt att lämna för Roma. Han tycker det är synd att inte fler britter drar till andra ligor och säger själv att han trivs med den italienska fotbollen.

Den öppna tankeställningen har säkerligen varit en faktor till Chris Smallings snabba anpassning i Serie A. Men engelsmannen är inte i framkant bara där. Vid sidan av planen har veganen Smalling investerat i företaget Ananas Anam, en försäljare av Piñatex – ett slags ananasfiber som används som substitut för läder och olika petroleumbaserade textilier.

En annan faktor är förtroendet från Paulo Fonseca, som sökte just den mittbackstypen Smalling erbjuder. Fonseca har sett vad nyförvärvet går för tillsammans med resten av laget trots alla skador. Udinese har förvisso släppt in elva mål på två matcher och tränaren Igor Tudor sitter löst, men portugisens genomoffensiva inställning börjar fångas upp av Romas spelare.

”Laget visade massa karaktär och förstod att vi behövde försvara, men också att anfalla och vara kontinuerligt farliga vid den andra ändan av planen. De flesta lag stänger igen och försvarar när de är nere på tio man, det gör inte vi”, sa Paulo Fonseca till tv-kanalen DAZN efter segern.

****

Annat från omgång tio:

Fjärdeplacerade Roma möter sexan Napoli i en viktig match på lördag. Napoli fick bara 2–2 med sig mot Atalanta efter en mängd missade målchanser och VAR-kaos på slutet. Fabián Ruiz hade just missat ett öppet läge vid ställningen 2–1 till Napoli när inhopparen Llorente vräktes ner i straffområdet av Atalantas Kjaer.

Ingen åtgärd från domaren, Atalanta tilläts kontra, och mitt bland arga busvisslingar på San Paolo friställdes Josip Iličić och kvitterade i den 86:e minuten. Sedan inträffade bland de märkligaste scener VAR-Italien har sett.

Napolispelarna omringade domaren Giacomelli vid sidlinjen i ett desperat försök att få till en VAR-titt. Giacomelli stod på sig och under några ögonblick såg det ut som att Napoli skulle vägra fortsätta spela. Det liknade en skolscen där läraren tappat kontrollen över en upprorisk klass i idrottssalen.

Senare visade en endaste VAR-stillbild att Llorente la armen om Kjaer innan dansken gav sig på anfallaren. En ge-och-ta-situation i straffområdet, korrekt dömd i slutändan, men alla andra repriser visade det motsatta. Den vanligtvis så diplomatiske Carlo Ancelotti blev uppvisad på läktaren tillsammans med sin assisterande tränare.

Det tog inte slut där, om någon trodde det. Dagen efter ställde tolv parlamentariker med Napolisympatier idrottsministern Vincenzo Spadafora mot väggen. De ställde frågan hur ministern kunde garantera alla miljontals Serie A-fans korrekta beslut och en opartiskhet i bedömningarna?

Politikergruppen kan också fråga sig varför Napoli med så bra spel inte lyckas ta fler poäng? Den starka segern i Salzburg har följts upp med två kryss och ett försvarsspel som svajar (Manolas-vikarien Maksimović gjorde ledningsmålet och upphävde sedan offsiden vid Atalantas 2–2).

En symboliskt viktig poäng för gästerna som i andra halvlek såg klart påverkade ut av det täta matchandet.

Nytt Juventusställ, samma gamla problem. Bianconerisponsorn adidas samarbetade med Londonskejtarna i Palace för att ta fram en ”urban” Juvetröja som ska användas som fjärdeställ. Den gör sig, så att säga, bättre på bild än i verkligheten.

Juventus hade återigen besvär mot ett av bottenlagen. Genoa stretade emot trots ett extremt hårt dömt andra gult kort på Cassata i minut 51. Efter 1–1 mot Lecce var detta också ställningen mot ett pånyttfött Genoa djupt inne på tilläggstid, när gästerna Toni Sanabria orsakade en straff.

Cristiano Ronaldo hade en av sina sämre dagar men blev en leende vinnare återigen efter straffmålet i den 96:e minuten. En okej insats utan skadade Pjanić som mest innehöll skott utifrån av Sarris lag. Thiago Motta höll på att få maxutdelning i hans två första matcher som A-tränare och kan räkna med att Genoa lyfter från bottenstriden om spelet fortsätter så här.

Siiiuuu

Därmed tappade Inter serieledningen de hade under ett dygn. Mål av Lautaro Martínez och Romelu Lukaku gav nerazzurri segern mot ett Brescia som jobbade sig tillbaka i andra halvlek. Ett självmål av Škriniar hjälpte men hemmalagets Balotelli missade också ett gyllene läge mot sin gamla klubb.

Lukaku med sju mål och Lautaro med fem i Serie A är statistiskt Inters bästa anfallspar under 2010-talet. Deras facit på tio omgångar generar ett mål var 121: a minut. Bara Bobo Vieri och Alvaro Recoba från 2002/03 är bättre i svartblått, med ett mål var 120:e minut.

Torino är i kris efter en vinstlös månad. I granata kom helt utan självförtroende till Olimpico och blev överkört av Lazio med 0–4. Laget skickas nu på träningsläger, en ritiro, fram tills helgens hemmaderby mot Juventus. President Urbano Cairo beordrar spelarna att ”hitta både sig själva och förtroendet för tränaren Walter Mazzarri” på lägret.

Mazzarri själv befann sig på Olimpicos läktare, då han som första tränare blev avstängd efter fem varningar! Den sista verbala varningen kan vara utfärdad för tränaren. Cairo talar om att Mazzarri är den enda som det inte diskuteras kring, andra uppgifter talar om en splittrad spelartrupp och missnöjda supportar. Från bästa plats dock fick han se ett dunderskott av mittbacken Acerbi och uppleva Ciro Immobile spela som i trans. Tolv mål på tio matcher för skytteligaledaren.

****

Omgångens elva: (3-4-3)

Handanović (Inter)

Toloi (Atalanta), Milenković (Fiorentina), Kolarov (Roma)

Luis Alberto (Lazio), Veretout (Roma), Castrovili (Fiorentina), Fabián Ruiz (Napoli)

Zaniolo (Roma), Immobile (Lazio), João Pedro (Cagliari)

****
Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2019-11-01 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå