POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Juventus flört räcker som bevis på Kuluševskis storhet

Det börjar gå upp för en att vi har en svensk i en av världens bästa klubblag väldigt snart. Intresset från Juventus har det tisslats om under flera veckor och Juventus kände sig nödgade att ge fansen en nyårspresent i form av säkrandet av en svensk 19-åring. Ingen klubb skulle hinna före de vitsvarta.

Därför finns det anledning att återigen prata om Atalanta. Klubben där Dejan Kuluševski spenderade tre säsonger och fick Serie A-debutera i förra året. La Dea är den otvivelaktigt största vinnaren så här långt i affären Kuluševski.

Klubben får 35 miljoner euro i en flerårig betalningsplan som täpper igen hålen som ombyggnaden av Gewiss Arena kostar. De förlorar en enorm talang men får möjlighet att rida vidare från samma plattform med minst lika höga finansiella resurser. Och så kanske nya Champions League-pengar detta år!

Framgångssagan Atalanta är välkänd vid detta laget. Men hur har det gått för spelarna som varit med, byggt upp, och sedan lämnat för större adresser? Dejan Kuluševski har visserligen tagit en omväg via Parma under hösten och är säkert fullt medveten om den enorma prövningen som väntar Juventus miljö.

Faktum är dock att flera bärande spelare under Gian Piero Gasperini haft svåra perioder sedan de lämnat Atalanta. Först lämnade trion Andrea Conti, Franck Kessié, och Roberto Gagliardini under och efter succésäsongen 2016/17 när Atalanta slutade fyra.

Contis skadebekymmer i Milan har spelat roll i att högerspringaren inte kommit i närheten av tidigare höjder. Franck Kessié är bara nyss fyllda 23 år men har sett ut som en begränsad mittfältare i Milan. Roberto Gagliardini är tre år in i sin Interkarriär inget mer än ett bänkalternativ som har problem med tempot i stormatcher.

Sommaren 2018 flyttade Bryan Cristante till Roma där han inte varit den mittfältsdynamon som Atalantatiden indikerade att han kunde vara. Den enda lyckade har istället hans lagkamrat i Roma Gianluca Mancini varit. Men då är Roma inte Juventus på något sätt heller.

Dejan Kuluševskis utmaning blir därmed svårare än ovan nämnda spelares. Förmodligen är också 19-åringen den största talangen av de alla. Juventus går bara efter spelare som de tror kan lyckas i Italiens största klubb. Kuluševski passar in i den kravbilden vilket också övergångssumman indikerar. Bara det bekräftar vad bianconeri ser i svensken.

Den ger däremot inga garantier om särbehandling på något sätt. Kuluševski kostar i runda slängar hälften av en Matthijs de Ligt och kommer aldrig bli lika svår att bänka som nederländaren till exempel. Därför gör yttermittfältaren det klokt i att stanna våren ut i Parma för att skaffa mer Serie A-erfarenhet.

Hans lag möter just Atalanta på måndag och Kuluševski är numera en Juventusägd spelare, inte längre bara en sensation. En spelare med klassen att få Parmafansen att drömma om en återkomst till Europa i höst. Däri ligger hans utmaning, att fortsätta producera poäng utan att tappa fotfästet under våren.

Lyckas Kuluševski hålla tempot uppe kan han bli 20-talets Zlatan i Serie A. Idag återvände Ibrahimović till Milano och välkomnades som en hjälte. Under morgonen kom också uppgiften att Örebro SK:s talangfulle Jake Larsson intresserar nykomlingen Brescia. På lite olika typer av nivåer, vilken dag för svensk fotboll!

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2020-01-02 kl 17:51

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå