POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4d

Topptrion cementeras men öppet om sista CL-platsen

Med hälften av Serie A-säsongen spelad kan vi konstatera att det i högsta grad lever på många håll i tabellen. Roligast är det att vi har en toppstrid värd namnet med inte bara två, utan tre lag inblandade. Detta sedan Lazio vunnit lagets tionde raka match i Serie A (nytt klubbrekord) och vägrar låta Inter och Juventus försvinna iväg i januarimörkret.

Den segern satt hårt inne för i biancocelesti. Napoli var närmare ett ledningsmål än Lazio i en låst match på Olimpico men straffades av målvaktsmisstag för andra helgen i rad. Förra helgen var det Alex Meret som fumlade in en boll i 1–3-förlusten mot Inter.

Den italienske landslagsmålvakten skadades inför matchen mot Lazio och fick se varför ersättaren David Ospina styrka aldrig varit spelet med fötterna. Colombianen drällde i eget straffområdet så pass att Ciro Immobile, vem annars, kunde sno åt sig bollen och skjuta in matchens enda, och sitt tjugonde mål från snäv vinkel i den 82:a minuten.

Utmaningarna i den spretiga spelargruppen och det tuffa spelschemat till trots så kunde nog inte Gennaro Gattuso tänka sig en sådan dålig start som Napolitränare. Tre förluster på fyra matcher, och Fiorentina och Juventus som väntar kommande helger.

Lazio däremot visar att de tagit klivet till att bli ett lag att räkna med på allvar. Nej, jag tror fortfarande inte att de kommer vara med i scudettostriden i april/maj, speciellt inte med en i jämförelse med toppduon tunn trupp.

Två matcher i rad dock har romarna spelat utan att övertyga och vunnit efter sena mål. Den uppväxlingen är tydlig, och det är nästan svårt att förstå hur pass mycket karaktär Simone Inzaghi tillfört till Lazio i sin fjärde säsong som huvudtränare.

Det innebär att kampen om den fjärde och sista Champions League-platsen kommer stå mellan Atalanta och Roma. Båda lagen står på 35 poäng, sju pinnar bakom Lazio som dessutom har en match till godo. När säsongen nu vänder är utgångstipset att Atalanta tar en ny, inte lika sensationell CL-plats.

Mot Inter på Guiseppe Meazza senare på lördagskvällen visade Atalanta hur otroligt stark Gian Piero Gasperinis lagmaskin är. Trots ett baklängesmål efter några minuter (Lautaro Martínez tionde för säsongen) tummade La Dea aldrig på principerna och fortsatte metodiskt att arbeta för en kvittering.

Den kom med kvarten kvar i en andra halvlek som gästerna fullständigt tog över. Succétysken Robin Gosens styrde in kvitteringen, och hade det inte varit för Samir Handanovićs räddning på Luis Muriels straff hade Atalanta tagit de tre poängen. Gosens mål var det 28:e som Atalanta gjort efter paus under säsongen.

Handa

Lagets huvudmotståndare om fjärdeplatsen Roma imponerade inte lika mycket i 1–2-förlusten mot Juventus på Olimpico. Även här kom ett tidigt mål genom Juves mittback Merih Demiral, som skadade sig en stund senare och ersattes av Matthijs de Ligt.

21-årige Demiral startade sin fjärde raka match men fick se den ett år yngre konkurrenten de Ligt göra en strålande match bredvid Leo Bonucci. Juventus kontrollerade matchen efter Ronaldos 2–0-mål på straff i den tionde minuten och Roma kändes steget efter.

Det var också Juventusspelarna när Nicolò Zaniolo gav sig på en halsbrytande dribblingsfärd över halva planen. 20-åringen hann nästan fram till Juves straffområde innan han stoppades med de Ligt och Adrien Rabiot i hasorna. Zaniolo fick utgå och efteråt konstaterades ett skadat korsband i ena knät.

Ett brutalt slut på en vacker uppvisning i fotbollsteknik, och en fortsättning på skadeeländet som gäckat Roma under en lång tid. Med ett gäng namn kvar på skadelistan (Zappacosta, Santon, Kluivert, Pastore) och en Henrikh Mkhitaryan som knappt hann göra comeback innan han gick sönder, adderas Romas framtid Zaniolo till rehablokalerna där luften redan är dålig.

Den andra halvan av säsongen blir en uppförsbacke för Roma så länge skadelistan ser ut som den gör. Dessutom är klubben mitt uppe i slutförhandlingarna av ett ägarbyte där en amerikan lämnar över stafettpinnen till annan. James Pallotta får hoppas att Dan Friedkin kan lösa både stadionbygget och skadeförbannelsen som vilar över Trigoria.

****­­

Annat från helgen:

Albin Ekdal har bara stått för korta inhopp i Sampdoria sedan ankelskadan han drog på sig i derbyt mot Genoa den 14:e december. Mittfältarens lag stod för en islossning när Brescia besegrades med 5–1 på Marassi. Förra årets skytteligavinnare Fabio Quagliarella stod för två mål i samma match för första gången den här säsongen.

Det säger mycket om sakernas tillstånd när tolvan Udinese är på samma poäng som Napoli och en bakom Milan. Mot Sassuolos hopplösa försvar kunde Udinelaget göra tre mål på hemmaplan. Matchens andra mål gjorde Ken Sema, med ett vintage-vänsterskott av typen vi sett honom göra i Allsvenskan.

Tabellåttan och nykomlingen Hellas Verona fortsätter att gå som tåget. Publiken på Bentegodi fick dock vänta femton minuter innan avsparken kunde genomföras mot Genoa. Anledningen? Straffområdeslinjerna var inte tillräckligt ifyllda och behövde mer färg. Veronas insats var allt annat blek sedan, när slutresultatet skrevs till 2–1.

****

Helgens elva: (3-4-3)

Handanović (Inter)

Rrahmani (Verona), de Ligt (Juventus), Nuytinck (Udinese)

Berenguer (Torino), Thorsby (Sampdoria), Luis Alberto (Lazio), De Paul (Udinese)

Papu Gómez (Atalanta), Ibrahimović (Milan), Quagliarella (Sampdoria)

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2020-01-13 kl 10:12

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå