POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Alessandro Florenzi – den aldrig älskade universallösningen

Under januarifönstrets ganska intensiva sista dagar var Alessandro Florenzis utlåning från Roma till Valencia kanske den mest överraskande spelarförflyttningen. Romas kapten skulle på grund av bristande speltid skickas till den iberiska halvön och spela fram till juni. Frågan är om utlåningen är början på slutet för Florenzi i Roma.

28-åringen, som fyller 29 om en månad är en spelare vars eftermäle i Roma framstår som väldigt oklart. När en tänker på namnet Alessandro Florenzi poppar diverse drömmål upp med distanslobben mot Barcelona i Champions League 2015 som tydligaste minne. Ett mål som enligt spelaren själv inträffade tack vare ”instinkt och stake”.

Den sortens ärlighet kanske andra förknippar med högerspringaren, som kunde placeras nästan var som helst på planen utan att klaga eller vika en tum inställningsmässigt. Några tänker möjligen på de dubbla korsbandsskadorna, och misstagen som kom som en följd och blev fler när Florenzi aldrig nådde den höga nivån.

De flesta kan understryka att Alessandro Florenzi lämnar Rom och kaptensbindeln utan att ha blivit älskad på samma sätt som föregångarna Francesco Totti och Daniele De Rossi. Det finns såklart speltekniska skäl till det. Florenzi hade aldrig Tottis gudabenådade teknik och heller inte De Rossis karisma och ledaregenskaper.

Framförallt har högerspringaren ingen titel att visa upp. Där Totti har en scudetto och De Rossi åtminstone har ett par Coppa Italia att visa upp finns inget i Florenzis prisskåp. Efter utlåningen till Crotone i Serie B 2011–2012 sammanföll Florenzis A-lagskarriär i Roma med klubbens titellösa amerikanska ägande som ser ut att byta stafettpinne inom kort.

Det Alessandro Florenzi hade i Roma var inställning och kärlek till klubben. Som sonen till två barägande föräldrar i Roms EUR-område, finns en anekdot som berättar om när Florenzis farbror Pietro upptäcker pojken på väg ut från hemmet i en överstor Romatröja och en fotboll under ena armen.

Farbrodern undrade om Alessandro skulle ut och spela fotboll, varpå pojken svarade att med ett ”självklart inte, jag ska ut och jobba”. Alessandro Florenzi var fyra år då. Den inställningen till sporten delas av många italienska pojkspelare, att det är ett jobb som ska utföras och inte nödvändigtvis något som ska vara det roligaste som finns.

Florenzi

Florenzi byggde upp en karriär som främst kännetecknas av hans förmåga att spela på olika positioner. Högerback, högermittfältare, en del i ett tremannamittfält, högerytter. Florenzis tillslag, energi, och passningar har möjliggjort en Romakarriär med 280 framträdanden i A-lagets dress.

Romas nummer 24 blev dock aldrig bättre än Dani Alves, som klubbens tidigare sportchef Walter Sabatini förutspådde att Florenzi skulle bli. Florenzi har efter skadeproblemen snarare gynnats av att klubben misslyckats med att förstärka högerbacksplatsen tack vare felköp som Bruno Peres och Rick Karsdorp.

De senaste tolv månaderna har varit bland Alessandro Florenzis svåraste i gulrött. Det var han som drog i Fernandos tröja och orsakade straffen som gjorde att FC Porto tog sig vidare till Champions Leagues kvartsfinal förra året efter förlängning, och gråtandes gömde ansiktet under tröja efter elimineringen.

Under förra säsongen var han i konflikt med delar av fansen för att en kontraktsförlängning dröjde bland annat, och denna höst har tränaren Paulo Fonseca föredragit Leonardo Spinazzola och den ständige storklubbsreserven Davide Santon till och med på högerbacken.

Fonseca kunde inte ge Florenzi några garantier om speltid och därför tog italienaren beslutet att lånas ut. På väg bort från klubben svarade en uppenbarligen omskakad Alessandro Florenzi att han ”emotionellt inte är redo att prata om beslutet” på Sky Sports fråga.

Det är svårt att se utlåningen som någon annat än ett utdraget farväl, och ett tack för en lång och trogen tjänst till Florenzi från Romas sida. I väntan på ägarbytet har Roma inlett Serie med fyra förluster på sex matcher efter nyår, och halkar efter Atalanta på fjärde och sista CL-platsen.

2020 har inte inletts bra på den andra sidan Medelhavet heller. Valencia förlorade i Getafe med 0–3 igår. Alessandro Florenzi har fått starta de två första matcherna i Los Ché, men i Getafe tog den slut efter 78 minuter för romaren. Florenzi fick rött kort då – för en tvåfotstackling bakifrån.

****

I veckans Poddario pratas det mer om Romas svajiga säsong och vad bytet till den nye ägaren Dan Friedkin kommer innebära. Vi snackar ner januarifönstrets bästa och sämsta, tränarbytet i Torino, och Milan utan Zlatan på planen. Undertecknad är med tillsammans med Johan Stistrup och Romasupportern Andreas Felicetti – där poddar finns.

****

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2020-02-09 kl 13:20

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå