Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Juventus ser fortfarande ingen Sarriball

Italienbloggen
Napoli - Atalanta
Napoli
Atalanta
STREAMA IMORGON
Genoa - Frosinone
Genoa
Frosinone
STREAMA IMORGON
Torino - Monza
Torino
Monza
STREAMA IMORGON
Fotbollslördag Europa: Lazio - Juventus
Lazio
Juventus
STREAMA IMORGON
Fiorentina - Milan
Fiorentina
Milan
STREAMA IMORGON

I flera månader har vi väntat utan att se mer än sporadiska tecken. Ett stjärnfall? Vinter i Skåne? Nej, det är Maurizio Sarri som inte får igång sitt beryktade spelsätt med säsongens mest avgörande veckor som står på vårkanten och väntar 

Spelfilosofin döptes till Sarriball under tränarens tre säsonger i Napoli. Ett vertikalt angreppssätt på motståndaren med många löpningar på djupet, snabb bolltransport, och passningar på en “tredje” spelare i löpriktning framåt gav eko ändå bort till fotbollskonnässörerna i Barcelona.  

I Juventus (och Chelsea) har 60-åringen haft svårt att etablera det spelet dock. En extremt hög individuell nivå på ett par offensiva stjärnor har istället gjort att Juventus kunnat vinna matcher. Paulo Dybala i höstas och Cristiano Ronaldos monsterform under vintern gör att Juve fortfarande är jämsides med Inter i Serie A.  

Annons

Men en andraplats är fortfarande inte bra nog i Juventus. Ikväll var laget dessutom på vippen att förlora den tredje raka bortamatchen i alla turneringar, men en löjligt hårt dömd straff emot Milan gav Cristiano Ronaldo chansen att kvittera till 1–1 i cupens första semifinalmöte på San Siro. Vilket han förstås gjorde.  

Ronaldo gör mål i precis varenda match för Juventus, ändå fortsätter de spelmässiga problemen. Den vikande formen på argentinarna Dybala och Gonzalo Higuaín är en anledning. En annan är den uteblivna effekten Sarri fått på innermittfältarna.  

Det saknas någon i mitten som bryter mönster och ställer frågor med jämna mellanrum till motståndarna. Ett antal gånger mot Milan var det högerbacken Mattia De Sciglio som löpte in i offensivt straffområde och drog isär Milanförsvaret.  

Annons

Inte riktigt hans specialitet eller uppgift bara, De Sciglio är truppens offensivt minst benägna ytterback. Sarri testade Aaron Ramsey i en central mittfältsroll istället för att spela honom precis bakom anfallarna, ett försök som gav vissa positiva signaler men likväl slutade med walesaren utbytt och varnad. Ramsey är en svårplacerad pjäs på planen, oavsett om det handlar om Emirates eller Allianz gräsmattor.  

Liknade problem finns med Adrien Rabiot som inte hittar den rätta uttrycksformen på Juves tremannamittfält. Ska han spela mer tillbakadraget eller användas som den bolltransportör han endast agerar som idag?  

Maurizio Sarri var uppenbarligen inte nöjd med Emre Cans box-till-box-egenskaper, och tysken blev tvungen att demonstrera ett drömmål i Dortmundtröjan någon timme innan Juventus skulle ut och förlora mot Hellas Verona i lördags kväll.  

Annons

Efter den förlusten började det. Ryktena. De första (?) hashtaggarna med Sarri outItaliensk media började spekulera kring om Max Allegri skulle kunna återvända från sitt sabbatsår och styra upp skeppet, och Pep Guardiolas namn viskas på nytt.  

Det underlättar förstås inte för Sarri att jobba med dessa drakar ruvandes i bakgrunden. Här kommer en av de största farhågorna från tränarutnämningen i somrasatt Sarri inte skulle klara av den enorma kravbilden i Juventus.  

En kulturkrock var att vänta och nu är det upp till tränarens personlighet att ta sig ur spiralen av negativitet. Formsvackan kan också sätta klubbledningen under övervakning av Andrea Agnelli på ett nytt sorts test. Angelli har upplevt närapå ett helt decennium av lyx på tränarposten med först Antonio Conte och sedan Allegri 

Annons

Nu kan Juventusbossarna bli tvungna till en ovanlig manöver om trenden inte vänds. För bara någon vecka sedan kändes det självklart att Maurizio Sarri åtminstone skulle få säsongen ut på sig. Nu börjar Juventus spel närma sig den kritiska nivå där en kan ifrågasätta om det verkligen bara handlar om en formsvacka.  

Sarris räddningsplanka kan bli spelprogrammet. Undantaget seriefinalen mot Inter den 1 mars är det ett bekvämt schema fram tills landslagsuppehållet. I Champions Leagues åttondel väntar Lyon, ett lag med egna, rätt stora bekymmer.  

Ronaldo-livbojen är stor för Sarri just nu, men tålamodet för tränaren sjunker för varje vecka som går. 

****

Mer om Juventus utveckling under Sarri i veckans avsnitt av Poddario med mig och SvenskaFans Johan Stistrup. Vi tar ner Milanoderbyt ur en taktisk synvinkel och förklarar sensationslaget Hellas Verona med hjälp av David Selini från Total Football Analysis, bland annat. Poddario finns där poddar finns. 

Annons

****
Twitter: @ErikHadzic 

Publicerad 2020-02-13 23:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto