Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det stora Lazio har återvänt på allvar

Italienbloggen

Lazio har precis vunnit en fotbollsmatch mot Inter med 2–1 och firar euforiskt på planen. Är det så här det ser ut när en klubb jagat iväg en galenskap och skickat demoner med förlorarstämplar ut från hemmet? Alla känner till ”Pazza Inter”, den galna sidan av Milanogiganten, men i Lazios fall går berg- och dalbanan oftast djupare.

Just nu är den uppe på en väldigt hög nivå, vilket tränaren Simone Inzaghi till stor del ska tackas för. Hans starka kollektiv, kryddat med några spetsspelare, ser ut som Juventus främsta utmanare i kampen om lo scudetto.

Inzaghi är inte längre tränaren som beskylls för att tappa stormatcher med sina byten. Lazio är inte längre laget som förlorar en Champions League-biljett under säsongens sista tio minuter till just Inter. Inzaghi kan numera ställa upp med bänkspelare som Adam Marušić och Jony från start – och ändå besegra titelrivalen Inter.

Det fanns något elektriskt över det fullsatta Stadio Olimpico igår, med uppemot 10 000 tillresta bortafans. En nedsläckt arena och ljuseffekter till trots så har Lazios tifomakare på senare tid etablerat sig bland Europas allra främsta igen.

Annons

Igen skriver jag, med de återkommande svaga publiksnitten under 10-talet i åtanke som kontrasterar tiden då Lazios ledande ultrasgrupp Irriducibile var stilförebildande i europeisk läktarkultur. Igår kväll hyllande Curva Nord vännerna i Inter och det kändes väldigt mycket som att Olimpico hittat ett storklubbs-Lazio igen värt att dyrka.

Matchen mot Inter kunde gått i vilken riktning som helst. Gästerna hade de bästa lägena i första halvlek och kunde gjort fler mål än det som Ashley Young sköt in. En straff efter pausvilan hamnade istället i fokus när den utbuade återvändaren Stefan de Vrij gjorde att Ciro Immobile föll omkull och senare kunde kvittera från straffpunkten.

Beröringen mellan Interbacken och Immobile är knappt synbar på reprisen. Samtidigt, hur stor är chansen att Immobile skulle missa bollen om inte de Vrij varit på honom i ryggen? Skytteligaledaren (26 mål) begravde sitt Interspöke och 20 minuter innan slutet fullbordades vändningen efter Sergej Milinković-Savićs vakna agerande på Daniele Padellis målvaktsretur.

Annons

Inters kolossala februari tog ingen fart med vändningen i Milanoderbyt förra helgen. 4–2 mot Milan gav en moralisk boost snarare än någon spelmässig, och följdes upp med en steril 0–1-insats mot Napoli i cupsemin och förlust igår. Antonio Conte måste hitta en startplats åt Christian Eriksen redan till nästa match.

Lazio kliver om Inter och är bara en poäng ifrån Juventus. I segerruset efter slutsignalen verkade Laziospelarna bevisat för sig själva och tränaren Inzaghi att de kommer hota om ligatiteln i vår. Örnarna är uppe i 19 raka Serie A-matcher utan förlust och inget tyder på att de är på väg att segla ner.

Gårdagen gav i laziali minnesbilder från tiden runt millennieskiftet då Lazio var en europeisk maktfaktor. De vann klubbens andra scudetto under jubileumsåret 2000 och firar 120 år den här våren med att spela i exakt samma tröjdesign och typsnitt på ryggen som Sven-Göran Erikssons mästarlag gjorde. Det går att börja drömma för mindre.

Annons

****

Att leva i en dröm är precis vad Atalantas fans gör idag. I lördags tog La Dea ett bastant grepp om den fjärde och sista CL-platsen via 2–1 på hemmaplan mot närmast jagande Roma. Huvudstadslaget är uppe i fem förluster på sju Serie A-matcher efter nyår – utan att befinna sig i en spelmässig kris egentligen.

Men bördan på Edin Džeko att agera ensam målgaranti är tung att bära och försvaret har börjat krackelera liksom skadelistan som fortfarande gäckar. Idag talar ingenting för att Roma ska kunna hämta igen de sex poäng som Atalanta lämnat de bakom med.

Livlinan kan bara bli Atalantas Champions League-fokus. På onsdag möter laget ett skickligt men ständigt turbulent Valencia borta i CL-åttondelen. Det är nu Atalanta ska visa att de kan fortsätta balansera Serie A med europaspel så fint som de gjort under tränaren Gasperini.

Annons

Det är nu de ska visa den stora europeiska publiken vad de går för och ta sig till en på förhand sensationell kvartsfinal i Champions League. Men inget med detta lag överraskar längre. Det mest förvånande efter kvällar som den i lördags är att Atalanta inte ligger närmare topptrion än de gör.

****

I det senaste avsnittet av Poddario gästas undertecknad och SvenskaFans Johan Stistrup av David Selini från Total Football Analysis. Vi tar ett taktiskt grepp på Juventus under Sarri, Inter, Milan, och skrällen Hellas Veronas framfart. Poddario hittas där poddar finns.

Twitter: @ErikHadzic

Publicerad 2020-02-17 14:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto