POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Att Rangnick väljer Milan borde inte vara självklart

Om Gianluigi Donnarumma stannar i Milan i sommar har han ett nytt ansikte att bekanta sig med, det sjunde i kategorin som inte heter spelarförvärv utan tränare som 21-åringen haft i A-laget. Dessutom ska en ny sportslig ledning formas ovanför målvaktens huvud. Milan omstartar efter Adriano Galliani igen, version 3.0, är ni redo?! 

Galliani var den rförre ägaren Silvio Berlusconis högra hand i Milan och är idag återförenad med 83-åringen i Serie C-klubben Monza. Under den kortlivade regimen med Yonghong Li styrde Massimiliano Mirabelli och Marco Fassone en säsong, och ersattas så småningom av Paolo Maldini, Zvonomir Boban, Ricky Massara, och den från Arsenal rekryterade VD:n Ivan Gazidis 

När 2019/2020 snart ska summeras talar allt för att bara den senare kommer stanna i Milan till nästa säsong. Boban, ny för säsongen i den sportsliga ledningen, kritiserade öppet Gazidis för att gå honom bakom ryggen på i tränarfrågan 

Pajkastningen har fortsatt under veckan med en bitter Mirabelli som lagt sig i, hyllat Bobans “mod” och kritiserat Maldini för att “sakna utbildningen” som rollen i Milan borde kräva. Bobans avskedsansökan väntas snart bli offentlig och han kan följas av fler (Zlatan?).  

Namnet som skapat det här kaoset är Ralf Rangnick, en 61-årig tysk som sedan i höstas fungerar som utvecklingsansvarig för Red Bull-nätverket i fotbollen. Gazidis har närmat sig Rangnick trots att det bara är några månader sedan klubben anställde Stefano Pioli som ny tränare.  

Att Pioli aldrig var något långsiktigt val stod klart från början. Men dominobrickorna som Rangnicks förmodade tillträde fäller handlar inte bara om tränarposten. Rangnick ska få en managerroll i klubben, därmed tappar Milanikonerna Boban och Maldini makt och hamnar i biroller om de stannar.  

Ralf Rangnick är otvivelaktligen en uppgradering på Stefano Pioli och alla andra Milantränare som verkat efter Max Allegris avsked 2014. Han är ett enormt respekterat namn i tysk fotboll. Rangnick var en av de första tränarna att tillämpa videoanalyser och hans aggressiva återerövringsfotboll har satt mallen för bland andra Jürgen Klopp 

Klopps Europamästare har därefter värvat fyra spelare med bakgrund i Rangnicks tidigare klubbar Schalke 04, Hoffenheim, och RB Salzburg (MatipFirminoKeita, och Mané). Under åren efter genombrottet i Hoffenheim har Rangnick mest agerat sportchef och hoppat in ett par säsonger som tränare i RB Leipzig.  

Med den meritlistan, varför väljer Ralf Rangnick en så instabil och oberäknelig klubb som Milan? Svaret stavas makt, och möjligen lite tristess. I rödsvart kommer tysken få total kontroll över både transfers och tränarsysslan, och i en intervju med The Guardian ställde Rangnick en  fråga till framtida arbetsgivare: 

Kan jag vara den som påverkar utvecklingsområden i hela klubben? Annars får du bara hälften av vad jag är kapabel till”.  

RR

Rangnick, som för övrigt blev brädad av Sam Allardyce när England utsåg en ny förbundskapten 2016, hade kunnat välja en klubb i Champions League att träna, inte minst i det Storbritannien som han länge vurmat för.  

Han hade också kunna sitta bekvämt kvar i Red Bull-systemet och se sina frukter skördas med ett Leipzig som hotar om Bundesligatiteln, och ett annat Red Bull som skapar norska anfallsbestar. Kanske fick den övergripande rollen honom att sakna tränarsysslan och möjligheten att påverka vid sidlinjen.  

Hur lovande detta än verkar för Milan finns det något irrationellt kvar som oroar. Rangnick hade en kort men intensiv period i Schalke 04 under 2011. Han tog laget till Champions League-semifinal men lämnade några månader senare på grund av utbrändhet.  

Sedan kvarstår fortfarande frågan vad Milans nuvarande ägare Elliott Management vill med klubben? Finns det en plan över tid eller är amerikanerna redo att sälja så fort vinsten är tillräckligt stor?  

Rangnicks namn borde garantera långsiktighet. Samtidigt är han tysk och inte italienare och kommer ställas inför samma problem som alla utlänningar gör när de ska lära sig “systemet” inom il calcio. För Rangnick själv borde Milan därför inte vara ett självklart val.  

Då kan Milan i bästa fall bara tacka och ta emot om Rangnick kommer. Det innebär ytterligare en omstart, ett till “år noll”. Vid det här laget börjar regimskiftena likna en parodi, och bara en tysk kan dämpa motståndarnas skrattfest.  

Twitter: @ErikHadzic 

 

Publicerad 2020-03-06 kl 07:00

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto