Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

LISTA: Topp 15 bästa anfallare i Serie A

44v

Italien börjar återigen få fram riktigt bra anfallare samtidigt som utländskt spetskompetens köps in. Men är flest mål lika med bäst? 

Serie A:s bästa anfallare listas inte utifrån vad de gjort den här säsongen utan vilka kvalitéer jag helst vill se av en forward. 

15. Andrea Belotti, Torino, 200 Serie A-matcher/78 mål (9 mål 2019/20) 

26-åringen har etablerat sig som en stabil målskytt efter supersuccén säsongen 2016/17. Det var då Torinos president Urbano Cairo öronmärkte “Tuppen” Belotti med en prislapp på en miljard kronor – en hajp som centern inte levt upp till.  

ANNONS

Kanske är det dags att lämna det krampaktiga Torino i sommar. Belotti springer och sliter på planen men får ingen vidare assistans av lagkamraterna. Belottis prislapp har halverats, minst, i takt med Torinos underprestation och Italiens allra bästa lag är förmodligen inte längre aktuella. 

14. Arkadiusz Milik, Napoli, 83/36 (9) 

Det missas lite väl enkla målchanser ibland och polacken är fortfarande inte självskriven som Napolicenter. Men Arek Milik har kommit tillbaka efter de dubbla korsbandsskadorna och börjar motivera rekordsumman (32 miljoner euro) som Napoli betalde för 26-åringen 2016. Stark, fysisk och förvånansvärt bra med bollen.  

13. Duván Zapata, Atalanta, 183/74 (11) 

En muskelskada gjorde att Zapata missade mer än två månader av höstens spel. Toppnoteringen på 23 mål förra säsongen blir därför svår att nå för colombianen, som ändå visat form i ett Atalantaanfall som är farligare än någonsin.  

Fysiken och löpförmågan maximerade tränaren Gian Piero Gasperini hos Zapata. Skulle 26-åringen nå minst 20 Serie A-mål för andra året i rad kommer han klättra ytterligare nästa gång den här listan skrivs.

ANNONS

12. Federico Chiesa, Fiorentina, 123/21 (6)

22-åringen har egentligen först den här säsongen börjat spela som en renodlad anfallare. Det har inte visat sig i målskörden hos ett Fiorentina som går tungt och där Chiesa upplever karriärens första motgångar på planen. 

Fortfarande är det svårt att betvivla grundtalangen hos yttern/anfallaren. Mentaliteten kan vara det som skiljer Chiesa från andra stora talanger, och det gäller att han leder med exempel på planen istället för bara förlita på sig själv som problemlösare i Viola. 

11. Gonzalo Higuaín, Juventus, 215/122 (5) 

“El Pipita” har tagit revansch den här säsongen efter en blytung 18/19-säsong som utlånad och utböling i Milan och ChelseaMed Maurizio Sarri som tränare har Higuaín visat att han behärskar kombinationsspelet lika bra som under åren i Napoli, och har bara en assist färre än antal gjorda mål i ligan. 

Om man väljer att se det så. I realiteten så är Higuaín trots allt roterande ganska cementerad som tredjeval i Juventus anfall.  

ANNONS

10. Dries Mertens, Napoli, 226/90 (6) 

Den lille belgaren passerade Diego Maradona och klev upp jämsides med Marek Hamsik i Napolis målligaMertens säsong har annars varit ojämn, precis som lagets, och 32-åringen åker in och ut ur Gennaro Gattusos startelva.  

Men Serie A-spelet ger inte hela bilden. I Champions League har Mertens gjort lika många mål som i ligan och viktiga sådana. Mot Barcelona i åttondelen, två gånger mot Liverpool, och två mål borta mot RB Salzburg. Dessa mål fyller i konturerna hos en anfallare som efter trettio ser mer komplett ut än någonsin.  

Mertens

9. Lautaro Martínez, Inter, 49/17 (11) 

Argentinaren såg stundtals fantastisk ut i höstas med sina låga tyngdpunkt och ett rovdjursbeteende som blev mer framträdande i straffområdet. Under vintern har dock Romelu Lukaku bogserat Interskeppet framåt och Lautaros roll har förminskats.  

När Inter spelade lika för tredje matchen i rad blev Lautaro utvisad mot Cagliari i slutet av januari. Inter vann de två nästkommande matcherna i 22-åringens frånvaro, derbyt bland annat, för sedan förlora mot både Lazio och Juventus med anfallaren tillbaka.  

ANNONS

Någonstans där tappade Inter bort sig självt i guldstridenLautaro Martínez ska leta upp sin egen tråd också, den som kan leda till större klubbar än Inter i fortsättningen. 

8. Alejandro “PapuGómez, Atalanta, 293/61 (6) 

Papu Gómez fick stora genombrott säsongen 2016/17 när framgångssagan Atalanta började med en fjärdeplats i Serie A. Mannen från det argentinska Arsenal var stjärnan i laget men har efteråt fått stå något i skuggan av andra namn på listan.  

Vid 32 års ålder är lagkaptenen fortfarande lika energifull och viktig för Atalantas anfallsspel från sin ytterpositionDelad tvåa i assistligan bakom suveränen Luis Alberto. 

7. Edin Dzeko, Roma, 162/74 (12)

Bosniern gjorde i vintras sitt hundrade mål för Roma och är bland de gulrödas fem bästa målskyttar historiskt. Efter knappt fem år saknas bara en titel för att Dzeko ska bli riktigt, riktigt stor i Roma.  

Vid sidan av målskyttet har Dzeko utvecklat sitt targetspel (ingen klumpeduns längre!), och har en teknik och skottfötter som gör de allra flesta anfallare avundsjuka. 

ANNONS

6. Lorenzo Insigne, Napoli, 258/63 (5) 

Myteri, måltorka, och motgångar. Säsongen har inte blivit som tänkt för varken Insigne eller Napoli. 28-åringen som en av två anfallare i Carlo Ancelottis spelsystem höll inte i längden och Insigne återfick sin plats på kanten under Gattuso.  

Någonstans här kommer vägvalet för Napolikaptenen. Ska han bli sin älskade trogen framöver? Eller måste Insigne röra på sig för att bli en spelare i yttersta, yttersta världsklass? 

5. Romelu Lukaku, Inter, 25/17 

Med 14 mål på sina 18 första Serie A-matcher fick Lukaku en start som inget annat Interköp haft tidigare. Inte ens den store Bobo Vieri, som gjorde 13 mål på lika många matcher. Under några vinterveckor var belgaren seriens kanske bästa spelare, men frågetecken hopas över honom och hela Inter efter lagets tveksamma 2020.  

Lukaku har hittills bara gjort ett mål på sju matcher mot topp sex-motstånd. Kritiken känns igen från bland annat senaste VM där Lukaku bromsade in målmässigt i slutspeletMed en till stora delar succéartad debutsäsong i Italien är ändå Lukaku tillbaka på allvar bland forwardseliten i Europa. 

ANNONS

4. Ciro Immobile, Lazio, 214/126 (27)

Detta är säsongen då Immobile till slut blev bekräftad som en världsklassforward. 30-åringen har Serie A-rekordet 36 mål på en säsong inom räckhåll och tystar nästan alla skeptiker. Immobile blir allt giftigare i spelet utanför straffområdet och låter målen tala för sig

3. Josip Ilicic, Atalanta, 287/87 (15) 

Här kan vi tala om sent genombrott. Men som man väntat på att Ilicic skulle få ut hela registret. Slovenen kan spela överallt i anfallet men är farligast från kanten, med avigheten, skottet, och ballerinafötterna trots storleken. Gigant. 

ilicic1

2. Cristiano Ronaldo, Juventus, 53/42 (22)

Portugisen hämtade sig från den tröga hösten och har numera en odiskutabel plats i Juventus anfall. Aldrig mer har Ronaldo känts som en klassisk centerforward än nu. Istället för finterna och genombrotten från kanten börjar Ronaldo associeras med huvudspelet (världens bästa) och straffområdeskvalitéerna. Långt ifrån slut som 35-åring. 

1: Paulo DybalaJuventus, 213/80 (7) 

ANNONS

Den senaste ögonblicksbilden från Serie A är säsongens kanske snyggaste mål, signerat Paulo DybalaDet avgörande målet mot Inter den 8 mars summerar 26-åringens briljans. Först mottagningen som lurar Ashley Young och spelförståelsen att direkt sätta en passning som ställer motståndarförsvaret en fråga.  

Sedan vrickningen förbi Young igen och valet att skjuta med utsidan i “fel” hörn för målvakten. Jag kan bara anta att prestationen fått större genomslag om det funnits någon publik på Juventus Stadium som kunnat uppleva mästerverket. 

Juve

Twitter: @ErikHadzic 

Publicerad 2020-04-19 kl 12:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto